Under sång och dans ska man säga: ”Alla mina källor har jag i dig.”
Psaltaren 87:7

Världen idag

Kustkyrkan i Norrbotten når mängder av ungdomar

I en by på bara sexhundra invånare lyckas Kustkyrkan samla ett hundratal ungdomar till sina ungdomsmöten på fredagar. De unga i Jävre bjuder frimodigt med sina icke-kristna klasskompisar till samlingarna – här är det nämligen coolt att gå till kyrkan.

Församlingsliv · Publicerad 07:00, 17 sep 2021

Solen lyser över den havsnära byn Jävre, som är Norrbottens sydligaste by längs E4:an. Gårdsplanen vid Kustkyrkan är karg, men kyrkan blommar desto mer. Med ett invånarantal på knappt 600 är 224 medlemmar i församlingen.

– Kustkyrkan är en högst levande församling som vill vara en kyrka för hela byn och ha fokus på barn- och ungdomsarbete, säger ordförande Henrik Olsen.

Här i den gamla väckelsebygden bildades Kustkyrkan 2003 av Jävre EFS och Ebeneser Jävre; grannar som redan haft kör och ungdomsarbete ihop.

Ungdomsledaren Tobias Lindström välkomnar och visar runt. Här pågår en renovering, extra tajmad när pandemin ”frigjort” lokaler.

Tobias är uppvuxen i församlingen, har själv gått i alla grupper och är sedan 1,5 år anställd för att leda ungdomsarbetet. Det var när han kom hem efter ett år på Lovsångslinjen som det klack till:

– Jag kände rent fysiskt att ”det är det här jag vill!”, som en form av kallelse.

Tobias jobbar med Friday och unga vuxna och Ellen Lidberg, barn- och ungdomsledare, jobbar med Friday och åldrarna nedåt. Som 13-åring bjöds Ellen med till församlingens bibelskola av en kompis. Även Ellen kommer från ett kristet hem, men till skillnad från Tobias behövde hon skjuts hit. Det var hit hon drogs och det är hit ungdomar i kommunen fortfarande dras.

I Kustkyrkan erbjuds barn- och ungdomsverksamhet för alla åldrar och de flesta unga i Jävre har någon gång varit med i någon av verksamheterna. Ända sedan 2007 har man haft bibelskola för tonåringar.

– Som mest kom det 60 ungdomar till bibelskolan från en radie på sju mil. Just nu är det 15-20 och enklare att hinna se alla. Under corona har det varit extra viktigt att kunna samtala om hur de mår, säger Tobias.

När ungdomspastorn slutade 2016 klev ett gäng 17-22-åringar fram.

– Nu är det vi som har ansvaret, tänkte vi. Styrelsen frågade om vi behövde hjälp, men vi klarade det själva. Känslan av att få förtroende, men inte vara lämnade, gav oss styrka, säger Tobias.

– Vi var sju till åtta personer som planerade, förberedde och genomförde ungdomsgudstjänsterna. Och städade till klockan tre på natten. Vi orkade för att vi hade så kul, skrattar Ellen.

2019 ville ungdomsledarteamet att de deltagande tonåringarna själva skulle få vara med och göra kvällarna. De bjöd in till teamkväll: ”Kom om du vill vara med och fixa i ordning för Friday.”

– De kom! Många fler än vi hade trott – och de tyckte det var roligt. Vi ledare handledde olika team som servering, dekor, lovsång och teknik, berättar Ellen.

– Ungdomarna ville engageras, utvecklas och känna sig hemma. Sedan dess har det rullat på. Teamkvällarna på torsdagar betyder jättemycket, konstaterar Tobias.

– Vi vill att det ska vara så öppet som möjligt att bidra. Utmaningen är att hitta en uppgift åt alla och, ännu viktigare, hinna se alla, säger han.

Därför behövs smågrupper. Men oavsett hundra eller tio i en grupp är budskapet detsamma: ”Du är skapad och älskad av Gud, och Gud har en plan med ditt liv.”

Vad är knepet bakom att attrahera så många ungdomar?

– Jag tror det handlar om helhet: Bra ungdomsmöten, feststämning och delaktighet. Att kunna teama, hjälpa till i barngrupper – eller måla, ler Ellen.

– Känna sig hemma, helt enkelt!

17-åriga Klara Johansson står och målar. Hon vet exakt vad hon tycker om Friday:

– Det ger mig glädje! Det är ett bra sätt att mötas och det är alltid trevligare här än någon annanstans. De flesta kommer för mötena med bra predikningar och lovsång. Det är mycket mer tilldragande för unga än söndagsmöten, säger Klara.

– Men okej, småkillarna från byn kanske inte kommer för mötena utan för att det är coolt att vara här.

Vad gör det ”coolt” att komma till kyrkan?

– Det första är att folk drar folk! Att 13-åringar får hänga med 17-åringar är också coolt, särskilt för de yngre. Sedan spelar det roll att det är ungdomarna själva som fixar och förbereder, säger Tobias.

Här satsas det på häftig utsmyckning, fika och glass ”de luxe”, spel och lek – och så de bra ungdomsgudstjänsterna där ljus- och ljudanläggningar bidrar till extra wowkänsla.

– Lovsången och att det är unga som predikar är bäst, tycker Klara.

– Vi är så tacksamma att unga vill predika och vittna, säger Tobias.

Under corona har man periodvis delat upp till två kvällar, periodvis haft andra lösningar. Och Klara har längtat efter att Friday ska komma i gång ”som vanligt” och berättar att hon ska bjuda in sin nya klass.

– Hela klassen, inget snack om saken!

Vad gör att man vågar ta med kompisar till kyrkan?

– I min klass respekterar alla varandras intressen – plus att Friday är så bra! Varför skulle man inte vilja bjuda hit folk?

Tobias hoppas att det inte bara är folk som drar folk, utan även att Gud drar folk.

– Gud kan välsigna ungdomar, men Gud kan också välsigna oss med ungdomar, säger han.

Hur många Friday-deltagare har inte kyrklig bakgrund?

– De flesta kommer från olika församlingar. Men det kommer helt nya också, hitbjudna av kompisar, och visst händer det att nya tar emot Jesus, säger Tobias ödmjukt.

– Vi gör det lilla vi kan och så får Gud ta hand om resten.

Arbetet med unga vuxna består av en nyare grupp som samlar 19-35-åringar till samtalskvällar, bruncher, gudstjänster och ”after church”. Många tillhör andra församlingar men har saknat en egen grupp.

Är andra församlingar ”avundsjuka” över att deras unga dras till Kustkyrkan?

– Nej. Många uttrycker snarare glädje över att deras ungdomar kommer hit: ”Så bra att ni har det här, då kan vi komplettera med annat.” Och vissa av våra unga går till en annan kyrka på söndagar. Det är en bra bygd.

För äldre Jävrebor har Kustkyrkan bland annat ”Träffpunkten”, öppna sammankomster med mat och programinslag som lockar 50 till 70 pensionärer varje gång.

– Det är stort att så många kommer, tycker Henrik.

– Vi försöker ha låg tröskel, vara en synlig och relevant kyrka för olika åldrar och hitta balans mellan olika typer av verksamhet. Vi hjälps åt med vårt uppdrag: att vara en kyrka för hela byn, med fokus på barn- och ungdomsarbete. Att jobba långsiktigt med början hos barnen känns viktigt, betonar han.

Församlingens andra hjärtefråga är mission, både hemmavid och ute i världen. Nu har man precis påbörjat en spännande anställningsprocess efter ny pastor.

– För att matcha missionsfältet vill vi ha olika profil på våra anställda. Nu söker vi mer av en ”herde”; någon som längtar efter att vara med och utveckla och jobba med en aktiv församling – och ta tag i oss äldre, ler Henrik.

Gud kan välsigna ungdomar, men Gud kan också välsigna oss med ungdomar.

Kustkyrkan i Jävre

• Dubbelansluten till EFS och EFK.

• Består av 224 medlemmar.

• Församlingen har ett särskilt fokus på unga.

• Verksamheter för unga: Barnkyrka, två barnkörer, Miniklubben åk 1-2, scouter åk 3-6, Friday och bibelskola för 13-19 år, Unga vuxna för 19-35 år.

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10