Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Kingdom House förbereder sig för väckelse

Husförsamlingen Kingdom House i Örebro hittar vägar att mötas trots corona.

– Efter den här pandemin tror vi på en pandemi av väckelse, säger Julia Wellstam, pastor i Kingdom House.

Församlingsliv · Publicerad 11:30, 19 jun 2020

I det anrika Wadköping mitt i den lummiga stadsparken i Örebro möter vi Julia Wellstam och Philip Nykvist som båda varit med i församlingen sedan start. Kingdom House är en EFK-församling som etablerades för tre år sedan och samlar cirka 40 personer.

– Jag och min man David hade varit ungdomspastorer i en församling i Örebro i åtta år, men vi upplevde att vi skulle ta klivet vidare, säger Julia Wellstam.

Hon berättar att de var ett stort gäng ungdomar som haft ett positivt skeende i ungdomsverksamheten i den församling där de var. Det var ur den gemenskapen de bestämde sig för att starta en ny församling.

– Vi fick mycket uppbackning och stöd från EFK när vi startade. Vi lärde oss mycket om oss själva och vi är väldigt tacksamma för det, säger Julia.

Julia och Philip beskriver att hjärta och passion för lovsång kännetecknar församlingen. Att få se Gud verka här och nu är något de ständigt sträcker sig efter.

– Vi är frimodiga i att be för varandra och dela Guds ord när vi möts, säger Julia.

Det är något som just konceptet med husförsamling också bidrar till och lockar fram.

– Det går inte att bara konsumera och sitta ”längst bak” när vi möts i mindre grupper i hemmen. På så sätt blir alla aktiva deltagare, menar Julia.

När det inte är coronatider består församlingslivet av dels husförsamlingar på onsdagskvällar och dels gudstjänster varannan söndag. Philip berättar att de i nuläget är två husförsamlingar, med cirka tjugo personer i varje.

– Vi börjar alltid med fika och gemenskap. Sedan delar vi vittnesbörd från veckan som varit och någon kanske delar ett ord innan vi har en stund av lovsång.

Därefter delar de upp sig i smågrupper om tre till fyra personer som de kallar lärjungagrupper.

– Visionen med lärjungagrupperna är att lärjungar gör lärjungar. Vi ser det som att vi är varandras herdar, säger Julia och fortsätter:

– Det handlar inte om att en pastor ska vara herde för alla och lärjungaträna alla

När coronapandemin blev ett faktum tänkte de snabbt om och gjorde husförsamlingen digital via mötesverktyget zoom.

– Det har fungerat förvånansvärt bra tycker vi, säger Julia.

– Någon kanske har delat någonting i början och sedan har kört laget runt, att tacka för två saker och sedan be. Som en slags bönekedja, berättar Philip.

De säger att utmaningen är att engagera alla, eftersom det kan vara lite obekvämt och ovant att sitta framför en skärm.

– Vår församling bygger ju på att alla deltar och delar sitt hjärta, vi kände att just det blev en utmaning, säger Julia.

I verktyget zoom finns många funktioner och en av dem är att kunna dela in det stora ”mötet” i flera mindre ”chattrum”.

– Nu gör vi så att efter en gemensam samling delar vi in oss i våra små lärjungagrupper, berättar Philip.

Församlingens vision kan sammanfattas i något som de kallar för fem pelare. Dessa är: missionellt liv, vardagskyrka, movement (rörelse), gudsrikeskultur, lärjungaskap. Movement står för att de vill vara en utrustande församling som planterar nya församlingar.

Med ”missionellt liv” vill de öka medvetenheten om att vara sänd till det sammanhang man är i. De vill inte begränsa det till att bara handla om evangelisation på gatan även om de också gör sådana satsningar. De hade just dragit i gång något de kallar för ”Helande på gatan” när coronapandemin slog till.

– Vi vill vara en kyrka som lever i Guds kärlek och kraft. Hela församlingen brinner för helande på olika sätt. Vi bestämde oss för att testa på det här och vi hade flaggor där det stod ”helande på gatan”, säger Philip och berättar att människor blev nyfikna.

De fick be för några stycken och upplevde enbart ett positivt gensvar. Under coronakrisen har de valt att avvakta med fler Helande på gatan, men de engagerar sig i ett ekumeniskt initiativ som heter Hoppcentralen i stället.

– Det är många kyrkor i Örebro som är med. Vi fick tag på en gammal valstuga som vi gjorde i ordning och där inne sitter det alltid två pastorer från olika församlingar. Vi är redo att samtala med människor och be för dem, berättar Julia.

Varje tisdag till fredag mellan 14–18 står Hoppcentralen öppen i centrala Örebro.

– En del blir så ensamma och då vet de att det finns gemenskap att få. För andra blir det en påminnelse om att kyrkan finns i kristider, säger Julia.

I Kingdom House tränar de mycket praktiskt på att dela evangeliet med människor och att leva ut sin tro i vardagen. Vid ett tillfälle fick de öva på varandra under en kväll med husförsamlingen. Just den gången hade någon också tagit med sig en kille som inte var troende.

– Vi satt och övade på varandra och frågade om man ville bli frälst. Sedan bad vi frälsningsbön. När turen kom till den här killen så svarade han ”Ja, jag vill bli frälst”, berättar Julia.

Det visade sig att personen som var medbjuden faktiskt ville bli frälst på riktigt.

– Ja, det blev en riktig glädjefest, säger Julia.

Philip förklarar att även om corona inneburit mycket omställning och begränsningar så upplever de att de som är med i husförsamlingen blommar i frimodighet under den här tiden.

– Jag mötte en person som tyckte det hade blivit mycket enklare att sträcka sig ut till sina grannar nu i den här tiden, säger Philip.

Julia menar att det efter coronakrisen kommer komma en annan tid, där människor kommer vara mer öppna för att prata om Gud.

– Jag ser framför mig en pandemi av väckelse efter corona och där ska vi vara med! När det skiftar måste vi vara redo och inte bli överraskade att människor är hungriga på Gud, säger Julia.

Vi vill vara en kyrka som lever i Guds kärlek och kraft. Hela församlingen brinner för helande på olika sätt.
Jag ser framför mig en pandemi av väckelse efter corona och där ska vi vara med!

Kingdom House

Var: Husförsamling i Örebro.

Startade: 2017.

Samfund: EFK.

Medlemmar: Cirka 40.

Vision: Misionellt liv, vardagskyrka, movement (rörelse), gudsrikeskultur, lärjungaskap.

Utåtriktat arbete: Helande på gatan, Hoppcentralen, Pannkakskyrkan.

Storbank avslutar konton för kristna organisationer

Hbtq. Barclays avslutar två kristna brittiska organisationers konton efter att banken utsatts för... onsdag 12/8 07:00

Prisfall på bostäder återtaget

Priserna på bostäder tickar fortsatt upp. Det är bara bostadsrätterna i Stockholms-området som... onsdag 12/8 07:00
E-tidning
Senaste magasinen