Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

Karlskrona Pingst vill betjäna staden med nytt socialt center

Pingstkyrkan i Karlskrona har nyligen invigt ett socialt center där de förverkligat sin vision om socialt arbete under samma tak.

– Tröskeln till vår kyrka inne i stan kan upplevas som hög, den här lokalen kan kännas lättare att besöka, säger Niclas Madestam, föreståndare och pastor i församlingen.

Församlingsliv · Publicerad 07:00, 28 maj 2021

Pingstkyrkan i Karlskrona beskriver sig själva som en församling av vanliga människor som samlas kring en alldeles ovanlig person, nämligen Jesus. Man uttrycker tydligt en tro om att den kristna församlingen är kallad att finnas till för alla människor, inte minst för människor med stora behov.

Nu har församlingen nått en ny milstolpe när det gäller att omsätta den tron i praktiken. Den nyligen invigda byggnaden, som kallas Stämjärnet, innesluter tre av församlingens sociala verksamheter under ett och samma tak.

– Den här församlingen har en historik med diakonalt ansvar, visionen har legat i församlingen under ett antal år, berättar 32-årige Niclas Madestam, som tillträdde sin nuvarande tjänst i församlingen i januari 2020 efter att tidigare ha varit verksam i småländska Nybro.

Lokalen som pingstkyrkan nu disponerar har tidigare tillhört ett företag i rörläggarbranschen. Det nya sociala centret ligger alldeles intill infarten till centrala Karlskrona med två större köpcentrum i närheten.

– Det blir lättillgängligt för människor. Vi hade kikat på den här lokalen i ett års tid, i november förra året blev det klart att vi skulle hyra den.

Niclas berättar att han redan i samband med invigningen den 10 april fick en försmak av de möjligheter satsningen för med sig. När han som pastor klippt invigningsbandet passade nyfikna människor på att göra ett premiärbesök i den nya butiken. Givetvis med en eftertänksamhet om coronarestriktioner så som att hålla avstånd.

– Det blev en fin första möjlighet att skapa kontakt med människor. Vi såg varandra i dörren och kunde säga hej till varandra. Redan under invigningsdagen uppstod även några tillfällen till samtal, säger han.

Förverkligandet av visionen om ett stort socialt center i staden innebär en satsning med närmare tjugo anställda samt ett hundratal volontärer, där även människor som inte är medlemmar i Pingstkyrkan väljer att engagera sig. I samband med invigningen uttryckte besökare funderingar om varför församlingen gör detta.

– Man kan fundera över varför vi gör det här, det är en stor satsning. Men vi tycker det känns som en spännande tid framöver där vi vill ha Jesus i centrum i allt vi gör, säger Niclas.

Stämjärnets verksamhet innefattar tre olika verksamheter. Den som anländer till området möts av entrén till Karlskronas största secondhandbutik, där allt ekonomiskt överskott omvandlas till bistånd som tillfaller behövande människor.

– Ju större yta, ju mer prylar att sälja. Kostnaderna ökar men i förlängningen hoppas vi kunna öka vårt ekonomiska bistånd till behövande människor såväl lokalt, regionalt och nationellt som internationellt, säger Niclas.

Sabir Mohammadi har arbetat i Pingstkyrkans secondhandbutik i nio år och gläder sig över flytten från den tidigare affärslokalen i stadsdelen Bergåsa.

– Det känns jättebra, vi har jättefina lokaler här, säger han.

Arbetsuppgifterna är omväxlande, berättar han.

– Jag prismärker varor som vi säljer och fixar med olika saker. Jag trivs jättebra med mitt arbete, säger Sabir.

I Stämjärnet ingår även LP:s arbete med beroendevård på kristen grund. I Karlskrona har LP-verksamheten under många år välkomnat människor som önskar bli nyktra och drogfria till att prova på en kristen livsstil.

– Vi flyttade hit vår verksamhet redan i december och har jobbat på under hela våren. Vi har gjort allt möjligt – målat, snickrat och andra göromål, berättar föreståndaren Tomas Jönsson som tillsammans med sitt gäng på LP under våren arbetat hårt med att iordningställa det nya centret.

LP-gängets idoga arbete har förstärkts av många och omfattande ideella insatser från såväl församlingsmedlemmar som andra människor.

– Man kan tycka att det är fantastisk när någon ställer upp och tränar ett knattelag i fotboll på ideell basis. Här har man byggt upp ett stort socialt center på ett par månader, säger Tomas.

Flytten innebär att LP-verksamheten kommit närmare såväl Karlskronas större köpcentra som stadskärna. Den bilburna finner en rymlig parkering och kollektivtrafiken stannar strax inpå knuten.

– Vi på LP behövde egentligen ingen ny lokal. Men nu känns det jättehärligt, vi är supernöjda. Vi inom församlingen har pratat i många år om att få ihop verksamheterna under samma tak, men inte hittat någon lokal förrän nu, säger Tomas Jönsson.

Det tredje benet som Stämjärnets verksamhet står på är ett ekumeniskt samarbete som kallas Dela. Som namnet antyder går det hela ut på att dela ut.

– Vi får mat med kort datum samt även andra varor från olika butiker som vi tar hand om och delar ut till människor med behov. Just nu hjälper vi cirka 15 till 20 familjer eller individer som på något sätt fallit mellan stolarna i samhällets sociala skyddsnät, förklarar Niclas.

Tanken är att projektet Dela ska utvecklas och expandera.

– Vi jobbar med en plan om samarbete med kommunen. Tanken är att vi ska ha en liten butik där människor kan handla lite billigare. Upplägget är inte klart än, det är i sin linda, säger Niclas.

I anslutning till secondhandbutiken finns en kafeteria, som enligt pandemilagen för närvarande får välkomna en person vid varje bord. Visionen är att människor ska kunna mötas och umgås när situationen lättats.

– Den psykiska ohälsan har ökat under pandemin, många har haft det supertufft. Vi vill vara med och motverka ensamhet när covidrestriktionerna släpper. Tröskeln till vår kyrka inne i stan kan upplevas som hög, den här lokalen kan kännas lättare att besöka, säger Niclas.

Projektet har redan rönt en del uppmärksamhet i Karlskrona med omnejd.

– Både radion och lokalpressen har varit här och gjort reportage, säger Niclas.

Pingstpastorn menar att om Karlskronaborna inte kommer till kyrkan behöver församlingen söka sig ut där människor finns för att knyta kontakter, som i sin tur kan öppna tillfällen till att dela det glada budskapet om Jesus.

– Kaféet passar utmärkt till exempelvis Alphakurser. Vi kan bjuda in ungdomar med epatraktorer till träff ute på parkeringen. Nu har vi precis öppnat och får bo in oss en tid. Men det här är en mötesplats, vi vill betjäna staden, säger Niclas.

Vi tycker det känns som en spännande tid framöver där vi vill ha Jesus i centrum i allt vi gör.
Kaféet passar utmärkt till exempelvis Alphakurser. Vi kan bjuda in ungdomar med epatraktorer till träff ute på parkeringen.

Pingstkyrkan Karlskrona

Grundad: 1920

Medlemmar: Cirka 650

Verksamhet: Gudstjänster, barn- och ungdomsverksamhet, sång och musik, internationell mission, socialt arbete, missbruksvård, med mera.

Stämjärnet Karlskrona: Invigdes i april 2021, har en yta på 2 000 kvadratmeter och omfattar secondhandbutik, beroendevård och matutdelning.

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00
E-tidning
Världen idag är en obunden nyhets­tidning på kristen grund. Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen

Signe delar frimodigt sin tro på Youtube

Ung Videoblogg. Signe Jansson försökte till varje pris gömma undan sin kristna tro under sin skolgång. Men en enkel...
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier