Under sång och dans ska man säga: ”Alla mina källor har jag i dig.”
Psaltaren 87:7

Världen idag

House of Life i Huskvarna upplever ny nåd

Efter en turbulent tid uppmanade Gud de unga ledarna att genomföra en konferens.

– Det var ett sista försök att se om vi som kyrka skulle lyckas göra detta tillsammans, säger Eddie och Carolina Stigsson.

Församlingsliv · Publicerad 07:00, 17 feb 2022

Mitt i ett villaområde i Huskvarna står en större, vit byggnad med en stilren svart logga som bryter av snyggt mot fasaden. Pastorsparet Eddie och Carolina Stigsson svänger in på parkeringen, tillsammans med tvååriga dottern Lola. Eddie larmar av och vi går in i församlingslokalerna.

Under fika med blåbärsmuffins och kaffe, berättar paret hur de träffades. Carolina är uppvuxen i församlingen Livets Ord i Uppsala.

– Jag har gått allt man kan göra där; grundskola, gymnasium och bibelskola, ler hon, och tillägger att hon och Eddie möttes på ungdomskonferensen Youth i Uppsala 2009.

För Eddie är Huskvarna hemma­plan. Under skoltiden hamnade han i Livets Ord Jönköping, som kyrkan då hette.

– Jag var väldigt stökig i skolan men fick verkligen möta Gud här på ett ungdomsmöte. Sedan blev jag kvar.

Eddie flyttade till Uppsala för att gå bibelskola och Carolina gick året efter. Under tiden blev det ett par. Oberoende av varandra upplevde de sedan kallelsen att flytta till Jönköping där Livets Ord Jönköping precis fått ett nytt pastorspar.

– Vi visste egentligen inte vad vi skulle göra här, men det var bara självklart att flytta, berättar Carolina.

Efter flytten söderut fick Eddie vid ett tillfälle frågan om han ville bli ungdomsledare.

– Jag hade ju aldrig ens predikat. Men jag tänkte att det får väl gå, tills vi har bett och krigat fram de riktiga ungdomsledarna, flinar han.

Men Eddie hörde Gud säga tydligt: ”När du fick frågan om du kunde bli ungdomsledare, så var det egentligen jag som frågade.”

– Det gick upp för mig då att det egentligen inte var mitt val – det var Guds.

Så Eddie sade ja.

En tid senare genomgick församlingen en turbulent tid, och Eddies och Carolinas kallelse sattes lite på prov.

– Men vi märkte att förtroendet för oss började växa, trots att vi var unga. Ändå hamnade vi till slut i ett läge där vi inte riktigt visste om vi skulle fortsätta, säger Eddie.

Eddie och Carolina upplevde en stark maning att ge det hela ett halvår och sedan avsluta den perioden med en konferens.

– Det var en sista kraftansträngning. Vi tänkte ”Går det så går det, men annars kanske vi lägger ned vår engagemang”, säger Carolina.

Temat blev ”Nå!” och konferensen gick av stapeln i maj 2017. Kyrksalen fylldes med människor från olika kyrkor och orter.

– Församlingsmedlemmar som varit trötta och ovana vid att bära ansvar, klev plötsligt in i någon form av smörjelse. Det var så intensivt i anden, säger Eddie.

Det blev som ett avstamp. En tid därefter fick de frågan om de ville ta över som pastorspar. Med konferensen i ryggen befann de sig i ett helt annat läge än förut.

– Den här gången upplevde vi att vi fick ett val. Och vi kände att det är så här vi vill bygga kyrka, säger Carolina medan Eddie nickar.

– Vi fick en riktig fråga från Gud och vi svarade ja. Sedan följde ett par år med byggande från grunden. Både visionärt, identitetsmässigt och strukturellt.

Den fristående församlingen anslöts till nätverket Livets Ord Family, som var i uppstartsfas. Ett nära samarbete med dåvarande Uppsalapastorerna Joakim och Maria Lundqvist blev till stor trygghet.

– Vi ville också slå fast att trosrörelsen är vårt dna och att vi skulle hålla fast vid namnet och identiteten, säger Carolina.

2019 fick de ett profetiskt budskap. Det var en bild om att deras församling var som ett fält med perfekta rader av sådda frön. Allt var så tillrättalagt.

– De två följande åren var verkligen så. Allt fungerade perfekt och alla var glada. Det var nästan lite för bra, skojar Eddie.

– Det vi saknade var nya människor.

När de i samband med uppstarten 2021 började fasta och be för att få visshet om nästa steg, slog bibelordet där Gud frågar Jakob: ”Vad är ditt namn?” ner som en bomb.

– Ingen hade sagt att vi måste heta ”Livets Ord”, det var vad vi själva ville. Men Gud öppnade våra ögon och visade att det kan finnas ett namn för en viss tid och ett annat för en ny tid framöver, berättar Eddie, och förtydligar att de fortfarande är en del av Livets Ord Family.

De besökte samtliga församlingshushåll för att höra vad medlemmarna tyckte.

– Det var som om allt var förberett – alla kände att det var rätt. Det blev nästan som en befrielse med djupa, fina samtal, säger Carolina.

Sedan tidigare fanns även tanken på att starta ett kafé.

– Vi ville sträcka ut det eviga livet till andra – och göra något konkret för att visa vilka vi är, säger Eddie.

Man landade i att starta ett kafé som lyfter stadskärnan. En plats att äta en riktigt god lunch och få väldigt bra kaffe i en fräsch omgivning.

Församlingen letade och fick tag på en ledig lokal mitt i Huskvarna centrum. Där planerar de nu att öppna ett kafé med det småländsk-klingande namnet ”Kaffi” under våren 2022.

– Vi har fått tag på en superduktig tjej som är utbildad kock, berättar Eddie.

Man vill nå ”vanliga människor” – lattemamman, företagaren och studenten.

– Det spelar ingen roll hur välklädd någon är, själen kan vara lika trasig som hos den som hamnat på gatan. En tillrättalagd person kan nästan vara svårare att nå.

Eddie har lärt känna många av de lite nedgångna människor som rör sig i Huskvarna centrum och där är det inga problem att få kontakt.

– Men flera lider av social fobi eller ångest och det är inte naturligt för dem att sätta sig på ett kafé. De vill hellre att vi kommer ut och lämnar över en frukostpåse. Och det är ju bara för oss att gå rakt över gatan och göra det.

De har tro för att människor ska känna Guds närvaro i kaféatmosfären.

– Att en kyrka driver kaféet ska vara tydligt, men bollen ligger hos besökaren när det gäller att ställa frågor, säger Carolina.

Hösten 2021 lanserades House of Life under en möteshelg. Församlingen märkte direkt av en ny nivå av gudsnärvaro.

– Det har blivit ett otroligt djup i gudstjänsterna. Guds ande rör sig på ett speciellt sätt.

Förutom kaféet och namnbytet har församlingen renoverat källarvåningen och fått en fräsch barnavdelning som invigdes i september. Man vill satsa på barnen och kunna erbjuda något fint för de familjer man hoppas ska komma till kyrkan.

– Det finns ett signalvärde i att man vill att barnen ska ha bra lokaler, säger Carolina.

För att finansiera renoveringen gjordes ett par större insamlingar, riktiga trossteg för den lilla församlingen. Dessutom har ett par lägenheter som tillhör byggnaden renoverats och hyrs nu ut.

Men det är noga med vad som är viktigt i sammanhanget. Inför lanseringen fick Eddie ett tydligt tilltal:

– Det är inte loggan på väggen som förvandlar oss eller den här staden, utan vår hunger efter Jesus!

House of Life

Namn: House of Life. Hette tidigare Livets Ord Jönköping, men bytte namn 2021.
Byggår: 1962. Hette då Smyrnakyrkan (EFK).
Församlingen bildades: År 2000. Hette då Livets Ord Jönköping.
Samfund: Trosrörelsen
Antal medlemmar: 45
Plats: Huskvarna
Hemsida: 
houseoflife.se

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10