Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Hönö missionsförsamling omvandlar bowlinghall till kyrka

Från restaurang, pub och bowlinghall till en modern kyrka. Hönö Missionsförsamling storsatsar just nu – och tar dessutom över den lokala biografen.

– Det är verkligen ett ”statement” att vi vill vara en kyrka mitt i byn, säger Anders Marklund, pastor i församlingen.

Församlingsliv · Publicerad 07:00, 14 okt 2021

I 120 år har Hönö missionsförsamling huserat på samma plats på Hönö i Göteborgs skärgård. Men åren tog ut sin rätt på fastigheterna och församlingen ställdes inför att antingen bygga om lokalerna eller flytta, då kyrkbyggnaden bland annat var drabbad av mögel. 

Församlingen gick igenom en rad olika alternativ innan det dök upp en möjlighet att ta över Haralds salongers lokaler.

– Våren 2019 kom det här upp från ingenstans. Vi hade gått igenom de vägar vi hade att gå, men den här möjligheten hade vi inte sett, konstaterar Anders Marklund.

I byggnaden som församlingen tog över drevs tidigare biograf, bowlinghall, restaurang och pub. Men när den verksamheten inte längre gick ihop ekonomiskt – trots att den tidigare ägaren storsatsat på en rejäl ombyggnad så sent som 2016 – blev fastigheten till salu. 

– Några var här och tittade på bowlinghallen och tänkte att den kan vi göra kyrksal av. Läget är också fantastiskt bra. Hela församlingen gick i gång på ”Haralds”, säger Anders.

Sedan gick det fort. Styrelsen fick i uppdrag att ta fram ett förslag kring fastigheten. Två veckor senare låg ett färdigt förslag kring affären framtaget på församlingens bord. 

– Att lämna de gamla lokalerna var ett jättestort steg. Men det fanns också en enorm enhet kring det, där 97 procent i församlingen röstade för, konstaterar Anders. 

Strax innan Hönökonferensen skulle börja sommaren 2019 gjordes köpet av fastigheten. Samma höst började de flytta över verksamheten. 

– Efter en tid avsakraliserade vi den gamla kyrkan och tog ner korset. Medlemmar berättade minnen och det fanns en stor tacksamhet för lokalerna. Sedan gick vi med korset, Bibeln och nattvardskalken till den nya kyrkan som en markering att vi flyttade vårt andliga hem, berättar Anders. 

De gamla lokalerna är nu sålda till en privatperson som driver ett bageri på en närliggande ort och Hönö missionsförsamling arbetar med att anpassa den nya fastigheten. 

När Världen idag kommer på besök råder det febril aktivitet i byggnaden. Flera volontärer målar, snickrar och fixar för att få ordning på lokalerna. 

– Gubbarna som är här längtar till måndag då de får komma hit igen, säger Leif Zälter som leder bygget. 

Normalt sett jobbar han ensam i sin byggfirma, men under dagarna får han förstärkning av ett stort antal volontärer. 

– Det är som att driva ett storföretag, säger Leif och skrattar. 

Den 450 kvadratmeter stora bowlinghallen ska utgöra församlingens nya kyrksal och inreds med 250 stolar. Intill skapas ett bönerum, där det är tänkt att församlingens medlemmar ska kunna komma in dygnet runt. I byggnaden finns också en festvåning som under pandemin fungerat som en tillfällig kyrksal, och kvar i lokalerna blir ett gym som hyresgäster.  

Men mest anmärkningsvärt i den nya kyrkbyggnaden är nog biografen. Den följde med i köpet och för församlingen var det självklart att fortsätta driva verksamhet i den 32-sitsiga salongen. 

– Vi ser bion som en möjlighet att nå nya människor och som ett sätt för människor att komma i kontakt med oss, säger Anders.

Trots att församlingen bara hunnit driva biografen en kort tid har de redan sett exempel på när biografen gett frukt. Detta då en biografbesökare blev nyfiken på församlingen och sedan gick på en Alphakurs. 

– Så biografen är redan betald, säger Anders. 

Församlingen får nu ett centralt läge, precis intill vägen som leder ner till populära turistmålet Klåva hamn på Hönö.  

– Det är verkligen ett ”statement” att vi vill vara en kyrka mitt i byn. Vi vill att folk ska hitta hit och vistas i lokalerna, säger Anders. 

Redan har församlingen fått se vad de nya lokalerna kan betyda. I påskas nådde de exempelvis upp till 150 ungdomar under en kväll genom att servera toast på parkeringen utanför kyrkan, under det lokala ”grankriget”. 

– Vi fyllde ett jättebehov av att hålla lugn här och fick namn på många nya ungdomar. Det gav energi till många i församlingen, berättar ungdomsledaren Linnea Sörensson. 

Församlingen har redan massor av drömmar och visioner kring hur den nya kyrkan ska användas. 

– Jag drömmer om att få öppna upp restaurangen som ett hamburgerhak för ungdomarna, så att de som vi bjöd på toast i våras kan hitta in i kyrkan, säger Linnea.

– Vår längtan är att få göra skillnad i människors liv och att människor ska få lära känna Jesus i sin egen takt. Vi har inte bråttom, men vi har en bestämd riktning, säger Anders. 

Församlingen har redan en stor och växande verksamhet. I fjol startade församlingen en musikskola med ett 20-tal elever. Till denna termin är de uppe i ett 40-tal elever. Scoutverksamheten sjuder även den av liv.  

För tio år sedan hade församlingen ett 30-tal scouter, i dag är ett 100-tal scouter och 30 ledare aktiva. Bara nyligen startades grupper för 30 nya scouter. 

– Jag är så otroligt tacksam över att det finns ledare som på det sättet vill dela med sig av sin tro, säger Anders. 

Skapandet av en ny kyrka är en storsatsning på tiotals miljoner kronor, och vore omöjlig att genomföra utan det engagemang som finns både bland medlemmar och andra. I en satsning från Equmeniakyrkan centralt samlades 600 000 kronor in, vid ett lotteri såldes över 190 lotter för 500 kronor styck och nu samlar församlingen in till stolar. 

– En man som inte ens bor här på öarna ville vara med genom att skänka 50 stolar. Folk har verkligen varit med och bidragit. Det finns en stor generositet över hela landet för det vi gör, konstaterar Anders.

Församlingen står dock också inför utmaningar. 

– En utmaning vi har är att inte slita ut medlemmarna. Vi vill ta hand om dem så att alla orkar. Sedan har vi ju en utmaning i att få tillbaka besökarna till kyrkan efter pandemin, säger Magdalena Sandvik, diakon. 

Efter en intensiv byggnation gör församlingen nu avstamp för det kommande året och har satt temat ”Blicken på Jesus”. Det kommer även bli temat för nästa års Hönökonferens, som är något som för många blivit synonymt med församlingen. 

– Det känns som att konferensen ligger i församlingens dna och den gör oss tajtare. Det är många som kommer i funktion genom den, menar Magdalena. 

Redan 1945 hölls den första konferensen. 

– Konferensen är ett förtroende vi fått från Gud, det är viktigt att förvalta det. Församlingen är otroligt lojal mot det uppdraget, jag tror att konferensen är viktig för hela den svenska kristenheten, menar Anders. 

Men allra först ska kyrkan invigas, vilket sker senare under hösten. 

– Det känns pirrigt och förväntansfullt. Jag är jättetaggad, säger Linnea.

Jag drömmer om att få öppna upp restaurangen som ett hamburgerhak för ungdomarna.
Vår längtan är att få göra skillnad i människors liv och att människor ska få lära känna Jesus i sin egen takt.

Hönö Missionsförsamling

Samfund: Equmenia.

Antal medlemmar: Cirka 350.

Grundades: 1891 och anslöt sig 1895 till Svenska Missionsförbundet.

Sommar­konferens: Församlingen har sedan 1945 arrangerat Hönökonferensen, där ett återkommande inslag är dop i havet.

Verksamhet: Gudstjänster, frukostbön, barnkör, scouter och ungdomssamlingar. Dessutom driver de en musikskola, en second hand-butik och en biograf.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00
E-tidning
Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen

Han överlevde allvarligaste formen av cancer

Församlingsliv Vittnesbörd. Av egen erfarenhet vet Conny Peterson att Gud tar hand om oss, vad som än händer. För egen del har...

”Jag fick se en syn av himlen i en timme”

Ung Livsberättelse. I en timmes tid fick Amanda Nordin uppleva himlen och se både Gud och Jesus och färger som inte...
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier