Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Här skapas plats för andlig påfyllnad mitt i vardagen

En andlig påfyllnadsstation får människor i både Alingsås och Göteborg att vallfärda till kyrkan, mitt i vardagen.

– Det har aldrig varit så noga om det kommer 20 eller 100 personer, det viktigaste är att vi skapar något där människor kan bli fyllda av Jesus, säger Stefan Börjesson, initiativtagare till Filling Station i Sverige.

Församlingsliv · Publicerad 07:00, 16 mar 2023

Det är lugnt och stilla denna torsdagskväll i EFS-kyrkan, belägen mitt i centrala Alingsås, när lovsångsteamet börjar sina repetitioner. Snart börjar besökarna droppa in, en efter en, när klockan börjar närma sig 19.

– Jag vill uppmuntra oss alla att ge oss hän i tillbedjan, bön och lovsång, för det är Gud värd, säger Johan Norén, präst i församlingen, när han startar kvällen med att hälsa alla välkomna.

En stunds lovsång inleds med ”Saliga visshet” in­nan Stefan Börjesson – grundaren av Filling Station i Sverige – går upp på scenen för att berätta mer om vad konceptet handlar om.

– Har du kommit hit med behov så grattis, då har du kommit till rätt plats. Här ska vi profetera, be för människor och lovsjunga i kväll, säger han.

Rörelsen ”The Filling Station” kommer från början från England, men används där främst på ett annat sätt än här i Sverige.

– Där är man ute på pubarna och har Filling Station, berättar kvällens ljudtekniker för Världen idag innan kvällens samling ska starta.

I dag har konceptet vuxit till att finnas på 95 platser runt om i England.

– Som namnet antyder är tanken att människor ska bli andligt påfyllda, berättar Stefan Börjesson.

Här i Sverige är dock rörelsen desto nyare. Stefan Börjesson, som rest runt i Sverige som förkunnare i snart 30 års tid, saknade en plats som just denna, en plats dit människor kan komma för att få andlig påfyllnad. Mitt i veckan.

– När jag växte upp i tron fanns det få platser dit jag kunde komma och bara vara, utan man behövde tillhöra en församling eller en tillhörighet, säger Stefan.

– Jag kände i mig att jag ville skapa något där Anden får frihet, tillägger han.

Han lanserade tanken hos sin vän Marcus Olson, även han predikant, och tillsammans plockade de upp det engelska konceptet.

Grundaren av Filling Station i England kom 2019 över till Göteborg och var själv med när Stefan och några andra drog i gång med träffarna i S:t Jakobs kyrka. Ett tiotal personer kom då för att ta del av lovsången och förkunnelsen, och inte minst för att bli betjänade.

– Vi ville starta en grej dit människor bara kan komma och ansluta. Samtidigt såg vi att vi kunde vara ett inslag i kristenheten där vi gör något helt annat än det sedvanliga, säger Stefan.

EFS-kyrkan är välfylld denna kväll av människor i olika åldrar, från olika sammanhang och olika församlingar. En del är vana kyrkobesökare sedan länge, andra är inte alls vana vid kyrkliga sammanhang.

– Det är väldigt blandade bakgrunder. Det vi är glada över är att många tar med sig sina icke-troende arbetskamrater och grannar hit, säger Stefan.

Tidigt i samlingen ges utrymme för människor att, kort och koncist, berätta om vad Gud gjort i deras liv de senaste veckorna. En kvinna går snabbt upp till mikrofonen och berättar om hur hon tidigare haft problem med en arm.

– Men jag blev helad här för två veckor sedan, det var verkligen ett bönesvar, berättar hon och får en jublande applåd från mötesdeltagarna som svar.

Rapporterna om helanden och befrielser har varit många sedan Filling Stations början. Människor har blivit av med mardrömmar, fått uppleva fysiska helanden och fått inre sår och relationer reparerade.

– Vi får höra många berätta om fysiska men också psykiska helanden och vi har även sett många profetiska tilltal där människor känner att det stämmer in i deras liv, berättar Stefan.

Just betjänandet står mycket i fokus under Filling Station-kvällarna. Programmet är detsamma vid varje tillfälle och består av lovsång, predikan, profetiska hälsningar och sedan fortsatt lovsång, tillbedjan och betjäning genom förbön för dem som vill.

Den här kvällen i Alingsås delar Johan Norén, Stefan Börjesson och några andra ur teamet olika former av profetiska hälsningar.

– Vi kör mycket på det profetiska där vi lyssnar in Gud och uppmuntrar andra människor, förklarar Stefan.

Det är också en plats där besökarna ges mycket frihet och tillåtelse att delta på olika sätt, och de är noga att slussa vidare till dem som behöver det.

– Vi ser Filling Station mycket som en hållplats för människor. Vi har ett ansvar att hjälpa dem in i församlingslivet och det gör vi på olika sätt utifrån var människorna bor, menar Stefan.

I Alingsås startade man Filling Station för ett par år sedan, efter att EFS-församlingens präst Johan Norén tagit initiativ till att starta även här. Varannan vecka hålls nu Filling Station i EFS-kyrkan i Alingsås, varannan vecka i S:t Jakobs kyrka i Göteborg.

Konceptet har blivit populärt. I Göteborg har det vid vissa tillfällen kommit så många som uppåt 200 personer.

– Vi har angenäma problem i och med att det kommer mycket folk, summerar Stefan.

Talare som Hans Weichbrodt, Hans Jansson och Betz Assefa är några av dem som varit med och predikat och som dragit besökare. Men det är inte mängden människor som besöker kvällarna som är det viktigaste, påpekar Stefan.

– Det har aldrig varit så noga om det kommer 20 eller 100 personer, det viktigaste är att vi skapar något där människor kan bli fyllda av Jesus, säger han.

Men samtidigt ger tillströmningen av människor till Filling Station lite tudelade känslor hos Stefan.

– Om jag ska vara ärlig så är jag jätteglad och tacksam för att det kommer mycket människor, för att vi lyckas leverera något som människor vill ha. Men samtidigt blir jag lite bestört över det. Får man inte sådan här andlig mat i sina egna församlingar? Där känner jag en liten dubbelhet.

Ingen specifik församling ligger bakom Filling Station, och det finns inte heller någon plan på att omvandla rörelsen till en egen församling.

– Vi har varit noga med att Filling Station inte är någon församling. Det uppstår på torsdagen som det hålls, sedan slutar det.

Men samtidigt har frågan dykt upp i hans huvud; kommer det bli en församling av Filling Station till slut?

– Tanken har slagit mig ibland. Men planen just nu är att människor kan kontakta oss om de vill starta en Filling Station i sin församling. Då hjälper vi gärna till, säger han.

Kvällen i Alingsås övergår till betjäning och flera människor är snabbt framme för att få förbön. Den här aftonen är långt ifrån slut, för ofta fortsätter de be och betjäna långt in på kvällen.

– När vi bjuder in till betjäning är det köer av människor som vill ha förbön. Det är inte ovanligt att en del får förbön ett par gånger på en kväll.

Men det är bara välkommet, framhåller Stefan.

– Det är därför vi är där. Om vi har bett för dem 100 gånger så ber vi även en 101:a gång, det spelar liksom ingen roll.

På några år har Filling Station onekligen funnit en roll och funktion både i Göteborg och Alingsås. Något som Stefan är glad och tacksam över.

– Det känns väldigt stort och meningsfullt. Men jag känner också ett stort ansvar för att det inte skenar i väg, så att vi håller oss klara i sinnet. Vi vill bara använda det Gud lagt i oss för att hjälpa andra människor.

Världen idag publicerade den 30 november 2019 en artikel om rörelsen The Filling Station i Storbritannien.

Vi får höra många berätta om fysiska men också psykiska helanden och vi har även sett många profetiska tilltal där människor känner att det stämmer in i deras liv.

Filling Station

• Filling Station är ursprungligen ett engelskt koncept där kyrkan flyttas ut till framför allt pubar.

• I dag finns Filling Station på 95 platser i England.

• I Sverige hålls träffar i S:t Jakobs kyrka i Göteborg (ojämna veckor) och i EFS-kyrkan i Alingsås (jämna veckor).

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Allt fler produkter kan framkalla allergier

År 2008 var 725 produkter tillgängliga för konsumenter märkta som allergiframkallande. Tolv år... måndag 27/3 05:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10