Dina ögon såg mig när jag bara var ett foster. Alla mina dagar blev skrivna i din bok, formade innan någon av dem hade kommit.
Psaltaren 139:16

Världen idag

”Gettokyrkan” vinner kriminella och missbrukare för Jesus

Mitt i det gängkriminella området Vivalla i Örebro ser Impact Center människor få sina liv förvandlade. Stefan Björk, i dag företagare, men tidigare en uträknad drogmissbrukare, leder församlingen som vill förvalta det väckelsearv som vilar över staden. Därför satsar de på en tältkampanj i ett 500-mannatält på Torp i sommar.

Församlingsliv · Publicerad 07:00, 24 jun 2021

”Gettokyrkan vill göra vargar till lamm”. Så skrev nyligen Nerikes Allehanda i en fem sidors artikel om pionjärförsamlingen Impact Center i Örebro. Världen idag besöker församlingen som har blivit som en magnet i den omskrivna förorten Vivalla, som av polisen rankas som ett särskilt utsatt område.

Inte ens skylten på husväggen, Impact Center, i Holmens industriområde, avslöjar egentligen att det ligger en kyrka här. Församlingen startades 2016 av Stefan Björk, hans fru och fyra invandrare. Nu har den 50-talet medlemmar och majoriteten kommer från en brokig bakgrund av våld, kriminalitet, droger och utanförskap.

– Jag ville grunda en församling som inte drog medlemmar från andra kyrkor, säger Stefan.

– Hit kommer personer med skyddsväst och pistol och blir förvandlade.

Stefan blev frälst 1983, efter år av missbruk, och fick då en speciell kallelse på sitt liv.

– Jag fick ett profetiskt budskap och utmaningen: ”Gå till de allra minsta”, säger Stefan och berättar att det har burit honom på en resa till fängelser, behandlingshem och andra sammanhang bortanför välpolerade miljöer.

Förra hösten träffade han landshövding Maria Larsson och polischefen i Örebro, Elisabeth Anestad, för ett samtal om vägar till förändring av tung kriminalitet i staden. Maria hade fått regeringens uppdrag att arbeta med gängkriminalitet.

– Jag tänkte: ”Stackars Maria Larsson, hur ska hon kunna lösa det här?”

I mötet berättade han om sin egen trasiga bakgrund och upprättelse och utmanade samtidigt landshövdingen och polischefen.

– Ett socialt arbete kan vem som helst starta, men Impact Center har bidragit till en ny syn på poliser.

Tidigare fanns inga goda relationer mellan polisen och de gängkriminella, men det har förändrats genom att man i församlingen också har en frälst polis.

– Förr sa man: ”En bra snut är en död snut”. Nu säger vi: ”En bra polis är en frälst polis!”

I Impact Center finns polisen Marco, välkänd och respekterad av poliskollegorna. När Stefan berättade för polischefen vilka som nu finns i församlingen sade hon: ”Vi måste samarbeta!”

— Visst, sade jag, men vi kan inte bli en angivarorganisation. Vi presenterar Jesus. Det är bara han som förändrar människor.

”Gettokyrkan” bär på visionen om väckelse i Örebro i baptistpionjären och Örebromissionens grundare John Ongmans fotspår.

I Stockholm träffade Stefan ett barnbarn till John Ongman. Där fick han ett tilltal om att ”gräva upp de gamla brunnarna” och budskapet ”en gammal väckelse på ett nytt sätt: använd tekniken”. Genom denne man fick Stefan tillgång till John Ongmans predikosamlingar och bibliotek.

– Jag förstod att Örebro en gång var navet i den väckelse som gick fram över Sverige.

I John Ongmans anda vill han se detta även i denna tid, och på samma sätt arbeta med lärjungaträning av dem som blir frälsta.

Stefans har en mentor i detta lärjungearbete: EFK-missionären Victor John, som leder missionsorganisationen ASSI.

– Genom missionsarbetet vinner de miljontals människor och bygger växande församlingar i 39 länder, med huvudkontor i Indien, berättar Stefan.

2016 talade Gud till Stefan att Sebastian Stakset skulle komma och hjälpa honom i Örebro. Sebastian kom till Örebro 2017 efter att också upplevt ett tilltal från Gud att Örebro är en nyckel för väckelse i Sverige.

Stadens kyrkor arrangerade då för första gången ”Kärlek till Örebro” på Stortorget med 5 000 åhörare. Där sjöng Sebastian och vittnade. Men han kom också till församlingen Impact Centers blågula tält på Holmens industriområde.

– Under väckelsekampanjen kom ett antal personer till tro från muslimsk bakgrund, från gängkriminalitet och droger. Flera hittade sitt nya hem i vår församling, berättar Stefan.

När coronapandemin hindrat den klassiska Torpkonferensen väljer Impact Center i år att slå upp sitt tält på denna väckelsemark veckan efter midsommar.

– Människor från när och fjärran har sagt att de kommer, säger Stefan.

Talare blir både pastorer från Impact Center, Pingstkyrkan i Örebro och från bland annat Varnhem i Västergötland, där kristendomen slog ner sina bopålar för 1 000 år sedan. ”Gamla brunnar grävs upp” och Impact Center är förväntansfulla över vad Gud ska göra på Torp i sommar.

Vi presenterar Jesus. Det är bara han som förändrar människor.

Impact center

• Impact Center är en fristående församling som startades 2016 och har som vision att gå ut med evangeliet till de utsatta i samhället.

• Förutom gudstjänster och bibelskola bedriver församlingen ett socialt arbete, kal­lat ”Impact Care”, vars uppdrag är att hjälpa människor med saker som rådgivning, mat och kläder.

• Merparten av medlemmarna kommer från en tilltufsad bakgrund av droger, utanförskap och kriminalitet.

• Församlingen har ett samarbete med David Wilkerson-kyrkan Times Square i New York.

Bilda bokade satanistiskt band – backar efter kritik

Studieförbund. Studieförbundet Bilda, där en lång rad kristna aktörer är medlemmar, beslutade nyligen att avboka... torsdag 9/12 09:00

Vaccinpass kan införas vid mindre samlingar

Corona. Nu återinförs rekommendationer om avstånd och munskydd. Om smittläget förvärras kan regeringen ta... torsdag 9/12 07:00

Vad är planen för att vända Svenska kyrkans utveckling?

Ledare I veckan meddelade Antje Jackelén att hon går i pension hösten 2022. När hon lägger ner staven sker... torsdag 9/12 00:10

Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill... torsdag 9/12 00:00

Rysk invasion rycker allt närmare

Ledare Närmare ett storskaligt krig än nu har vår världsdel inte varit sedan Berlinmurens och... torsdag 9/12 00:00

När traditioner och demokratiska värden kolliderar

Israelkrönika Vad gör man när tusenåriga traditioner kolliderar med moderna demokratiska värden? Frågan har varit... onsdag 8/12 00:00

Svenska Akademiens ordbok på väg mot graven

Språk. Sista delen Svenska Akademins ordbok (SAOB) väntas bli färdig under 2023. Därefter riskerar... torsdag 9/12 05:00
E-tidning
Världen idag är en obunden nyhets­tidning på kristen grund. Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen

Signe delar frimodigt sin tro på Youtube

Ung Videoblogg. Signe Jansson försökte till varje pris gömma undan sin kristna tro under sin skolgång. Men en enkel...
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier