Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Från utdöende till växande församling

För några år sedan var Pingstkyrkan i Bottnaryd på tillbakagång, och medlemmarna Andreas och Lina Cucca ville flytta därifrån. Efter ett tilltal från Gud stannade de kvar, och är nu pastorspar i en växande församling där människor med olika bakgrund och etnicitet kommer till tro på Jesus.

Församlingsliv · Publicerad 11:30, 14 feb 2020

Pingstkyrkan i Bottnaryd, utanför Jönköping, firar i år 100 år. Världen idag besöker församlingen där Andreas och Lina Cucca är föreståndarpar sedan två och ett halvt år tillbaka. Vi slår oss ner i en soffa i kyrkans foajé, med det goda fikat som omtänksamma damer i församlingen har ordnat.

Andreas berättar att han kom till Bottnaryd för tio år sedan i samband med att han träffade Lina, som vuxit upp i församlingen. På den tiden var de ”bara” medlemmar.

– Det har varit en lång resa att landa i att vara pastorspar i Bottnaryd, definitivt ingen självklarhet, berättar Andreas.

– I början trivdes vi inte riktigt. Det fanns en tid när vi ville flytta här­ifrån, berättar Lina.

De beskriver en kyrka som hade fastnat i hur de alltid hade gjort, med sviktande medlemsantal och där man sällan såg ett nytt ansikte på söndagsgudstjänsterna. Lina och Andreas hade aldrig sett någon utifrån som blivit frälst.

– Vi kände oss inte riktigt hemma och det kändes lättare att bara göra något annat, säger Lina.

Paret upplevde att de fick ett tydligt Guds tilltal om att stanna kvar.

Vad var det som gjorde att det vände?

– Vi skrev ner frågor till ledningen De handlade om vår församlings syfte, och vem gudstjänsten är till för, berättar Andreas.

Som svar inbjöds paret till samtal. Samtalen ledde till att Andreas fick ansvaret att leda en utvecklingsprocess, och efter några år gick makarna in som äldste i församlingen.

– Ännu senare fick jag frågan om jag ville bli föreståndare, berättar Andreas, och tillägger att det var en process som inte var helt smärtfri.

– Man kan väl säga att vi i början var kvar bara för att Gud sade det, säger Lina.

– När vi mer medvetet började prata om framtiden och hur vi bygger kyrka, blev det roligare – då fanns det en vision, berättar hon.

Församlingen arbetar efter tre ledord: Öppna hem, öppna hjärtan och öppen himmel.

– De handlar om att församlingen kan vara ett öppet hem genom att vi lever öppna liv gentemot vår bygd. Vi vill ha öppna hjärtan inför Gud och människor vi möter i Bottnaryd, säger Andreas och fortsätter:

– Vi tror på en öppen himmel, att människor faktiskt kan få sina liv förvandlade av Jesus.

Under förra året fick församlingen se en ökning i antalet helt nya besökare. Andreas och Lina berättar att människor har kommit till tro både hemma i deras soffa och på gudstjänster.

– Även i den här soffan som vi sitter i nu, skrattar Andreas.

Flera nysvenskar har tillkommit, och muslimer har kommit till tro.

– Även Bottnarydsbor med svenskt ursprung, bland annat en person som inte har varit i den här kyrkan sedan tonåren, berättar Andreas.

På en julfest räknade de till 70 personer med sex olika nationaliteter, många av deltagarna hade aldrig satt sin fot i kyrkan tidigare.

Andreas berättar att Lina för en tid sedan under en församlingskväll frågade om församlingen kunde se framför sig hur kyrkan var fylld med folk – både svenskar och nysvenskar.

– Förra året fick vi se det, kyrkan var full med folk! utbrister Andreas.

Vilken är den största utmaningen för er nu?

– Lärjungaträning och att se nya ledare. Nya människor betyder mer behov, vi växer men vi har inte fler ledare än tidigare, säger Andreas.

Rent ekonomiskt är det inte heller så lätt att driva en församling och hålla i gång den, menar paret. Men där har Gud hjälpt, genom att skolan i Bottnaryd hyr delar av kyrkbyggnaden.

– På grund av det har vi kunnat satsa på att exempelvis ha fester och bjuda in människor från samhället, säger Andreas.

Andreas och Lina åker även ut på missionsresor.

– Agnes, som nu är fem år, har varit med på fyra missionsresor i fyra länder, säger Andreas.

– Fast när hon föddes var du inte pastor, och vi hade bara ett barn så det var lite lättare, ler Lina.

– Sant, instämmer Andreas och båda skrattar.

Dessutom är Andreas med i en församlingsplantering i Göteborg och coachar ett team där. Paret är överens om att det är viktigt att våga tro Gud om mer.

– En kyrka kan aldrig bli ”färdig”, säger Lina.

Så länge det finns människor som behöver Jesus har församlingen en uppgift att fylla, menar Andreas, och poängterar vikten av att bygga relationer.

– Det finns många i Bottnaryd som inte känner Jesus än.

Vi tror på en öppen himmel, att människor faktiskt kan få sina liv förvandlade av Jesus.
En kyrka kan aldrig bli ”färdig”.

Bottnaryd pingstförsamling

Bottnaryd pingst­församling grundades 1920 och firar alltså 100-årsjubileum i år.

Pastorspar: Andreas och Lina Cucca. Paret har två barn, Agnes, 5 år, och Lily, 10 månader.

Församlingen består av flera olika nationaliteter, bland annat från Sverige, Serbien, Eritrea och Kongo.

Församlingens ledord: Öppna hem, öppna hjärtan, öppen himmel.

Antal gudstjänstdeltagare: Mellan 40 till 60 personer.

KD vill att polisen dna-testar vid utlänningskontroller

Politik. KD vill återuppliva Reva-projektet med skärpta inre utlänningskontroller, säger partiledaren Ebba... lördag 13/8 17:00

V vill se ”svenska elpriser” – utmanar EU:s konkurrenslag

Energipolitik. Vänsterpartiet vill införa ett lägre pris för svenska elkonsumenter och behålla marknadspriset för... lördag 13/8 12:00

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Låt oss välsigna och hedra alla lärare

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Det här är sista söndagen innan skolan börjar. Sex–sjuåringarna, som ska börja skolan, undrar hur... lördag 13/8 00:00
E-tidning
Under perioden 20 juni–19 augusti är kundtjänst endast öppen vardagar kl 10–12.
Magasin
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier