Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Församlingen storsatsade i utsatt område

Många intresserade Tynneredsbor sökte sig till den nybyggda Opalkyrkan under invigningen i slutet av november. Församlingen har en viktig social funktion i den särskilt utsatta Göteborgsförorten. – Det är ett spännande skede. Vi är nyfikna på vad Jesus ska göra i Tynnered, säger föreståndaren Fredrik Möller.

Församlingsliv · Publicerad 11:30, 6 dec 2019

”Här kan du snart handla, jobba, äta, bo och be.” Så står det på en rosa banderoll intill Opalkyrkan och den pågående ombyggnaden av Opaltorget. Här växer butiker och över tusen nya bostäder fram, en satsning som ska bidra till ett tryggare Tynnered. Gamla Opalkyrkan revs 2016 och den nya kyrkobyggnaden var först ut att invigas på det nya torget.

Världen idag var på plats när församlingen firade med öppet hus.

– Det strömmar in folk från närområdet, det är över all förväntan, säger Fredrik Möller när han tar emot besökarna.

Många av dem som kommer är personer han tidigare samtalat med på torget. Två gånger i veckan står församlingen där med bullar och biblar och möter människor i alla åldrar. Det kommer en spårvagn var sjunde minut, och en vanlig torsdag kan de få tala med ett par hundra personer.

– Barnen kommer springande från skolorna och vill ha saft och bullar. Vi har fällt ut landgången från kyrkan till allmänheten, säger Fredrik.

Pastorns liknelse med landgången stämmer väl överens med besökaren Carina Edlunds upplevelse av den kilformade byggnaden.

– Jag visste knappt att kyrkan fanns innan. Nu är den så pampig, som ett fartyg nästan, säger hon.

Carina bor i området. När hon såg att Boris René skulle spela i kyrkan under invigningen ville hon ta med barnen dit. Carina har vuxit upp i Tynnered och ser fram emot upprustningen av torget.

– Man har dragit sig lite för att vara på Opaltorget, det har varit så stökigt. Det blir bättre och tryggare nu när de håller på att göra om, menar hon.

Och Carinas mamma, Dolores Edlund, håller med. När Carina och hennes syskon växte upp kunde hon låta dem gå ensamma och köpa godis på lördagskvällarna.

– Det var i slutet av 90-talet som det började bli otryggt, förklarar hon.

Gänguppgörelser och droghandel har lett fram till att Tynnered klassificeras som särskilt utsatt område sedan två år tillbaka. 2016 sköts två unga bröder till döds vid en lekplats.

För tio år sedan var det vanligt med bilbränder. Det var vid den tiden som församlingen började med fikabord på torget. En kväll kastade ungdomarna ägg på församlingsmedlemmarna.

– Några ägg landade på gräsmattan utan att gå sönder. Vi plockade upp dem och bakade sockerkakor som vi bjöd dem på nästa lördag, minns Fredrik Möller.

– Vi stoppade en misshandel och hamnade som vittnen i rätten. På den tiden hade vi regelbundna krissamtal med polis och fältarbetare.

Han berättar om en av de stökigaste killarna, vars mamma kom till kyrkans servering på torget för två år sedan och sade: ”Be för min son att han inte blir dödad i gänguppgörelserna.”

– Två månader senare kom hon glädjestrålande och sade att sonen hade mött Jesus i fängelset. Han hade blivit helt förvandlad och börjat predika där inne, säger Fredrik, som senare fick döpa den unge mannen.

På onsdagar är det elva-kaffe i kyrkan med sång och gemenskap. Då kommer ett sextiotal personer, de flesta äldre.

– Vi läser Guds ord varje gång och många seniorer kommer till tro på Kristus, berättar pastorn.

Många hittar också en tro genom Jesuskursen, en egen variant av Alpha. Dit kommer mest folk från andra länder, en del muslimer.

En av de första invandrarna som döpte sig i kyrkan är en iranier som nu vittnar för sina landsmän via internet.

– Vi har döpt trettio personer i Iran via Skype. Då tejpar de för alla fönsterrutor och döper sig i badkaret, säger Fredrik.

Inför varje samling i kyrkan är det bön och varje tisdag har man kvällsbön.

– Vi är en växande skara som träffas och jag tror det är jätteviktigt för det som händer, säger Fredrik.

Snart är det dags för den ekumeniska nyårsbönen och den årliga böneveckan i januari. Alla kyrkor i västra Göteborg träffas regelbundet för gemenskap och samarbete.

Kvällen innan invigningen hade församlingen en stor fest för att fira att man är i hamn med byggprojektet. Alla har arbetat tillsammans med allt från målning, spackling och bygge till städning och fika.

– Det har varit en fantastisk tid. Nu har vi utlyst byggfrid ett par månader, säger David Green, som är ordförande.

Nybygget har kostat omkring 50 miljoner kronor. Göteborgs stad har bidragit med 27 miljoner; resten har bland annat samlats in via lotterier, basarer, gåvor och räntefria lån.

– Vi har bett om att få bli överraskade och det har vi fått uppleva gång på gång. Offerglädjen har varit enorm, säger han.

Vi har döpt trettio personer i Iran via Skype. Då tejpar de för alla fönsterrutor och döper sig i badkaret.
Vi har bett om att få bli överraskade och det har vi fått uppleva gång på gång. Offerglädjen har varit enorm.

Opalkyrkan

Församlingen bildades 1961, har i dag cirka 200 medlemmar och tillhör Svenska alliansmissionen.

Den gamla kyrkan revs 2016 och församlingen har haft tillfälliga lokaler i väntan på nybygget.

Den nya kyrksalen rymmer drygt 200 personer. Två sidosalar ger ytterligare 200 platser.

I den nya kyrkan finns en serveringslokal med plats för 220 personer och storbildsskärm.

Lek- och idrottshallen ska bland annat hyras ut till skolor.

För källarplanet finns visioner om verksamhet med inriktning på integration och diakoni.

Vikten av ordningar kring det profetiska

Ledare Med anledning av SVT:s Uppdrag gransknings serie om Knutby har en intensiv debatt förts om vilka... torsdag 6/8 00:00

Sol-Britt och Bengt Sundberg

Den 6 augusti 1960 lovade Sol-Britt och Bengt Sundberg att älska varandra i nöd och lust. 60 år... torsdag 6/8 00:00

Vilka fallna mantlar ligger i dag på vår egen kontinent?

Ledarkrönika En berättelse från det Gamla testamentet har levt länge i mitt hjärta. En historia om två män – en... torsdag 6/8 00:00

Israel sträcker ut en hjälpande hand till Beirut

Beirut. Läget vid gränsen mellan de båda länderna är spänt, men i nödens tid väljer Israel att sträcka ut... onsdag 5/8 17:00
E-tidning
Senaste magasinen