Din rättfärdighet når upp till himlen, Gud, du har gjort stora ting. Gud, vem är som du?
Psaltaren 71:19

Världen idag

Filadelfiakyrkans mötesplats räddar liv

Filadelfiakyrkan i Nyköping driver Mötesplatsen som hjälper ett ökande antal hemlösa, missbrukare och fattiga i staden. Det sociala arbetet är mycket uppskattat av dem som söker hjälp.

– Mötesplatsen betyder allt för mig. Jag skulle inte vara vid liv utan det här, säger Kenneth Ekblom.

Församlingsliv · Publicerad 07:00, 1 dec 2021

I en gammal butik i Nyköping ligger Mötesplatsen. Här samlas människor som behöver mat och förnödenheter, vill byta kläder, duscha eller bara komma hit för att uppleva gemenskap.

– Vår kyrka har ett fokus på social verksamhet och att nå ut, säger Michael Roos, pastor i Filadelfiakyrkan.

När Världen idag kommer på besök pågår en andakt.

– Om nu sonen gör er fria, blir ni verkligen fria, säger Dimitri Keväänranta som för cirka nio år sedan drog i gång soppkök för behövande i centrala Nyköping.

– Jag fick friheten genom Jesus Kristus. För 20 år sedan fick jag uppleva ett personligt möte med honom, säger Dimitri som själv ville hjälpa de som hade det svårt.

Det var därför han i Filadelfiakyrkans regi började med soppköket, som sedan blev Mötesplatsen för drygt tre år sedan. Verksamheten med soppköket växte snabbt och därför flyttade man in i en tidigare butik, som ligger i samma byggnad som Filadelfiakyrkan. Butiken har ett kök och utrymme för att förbereda och sköta utspisningen de fyra dagar i veckan som Mötesplatsens har öppet.

De som kommer för att få hjälp är hemlösa missbrukare, narkomaner, alkoholister och människor som lider av psykisk ohälsa, men också de som bara vill uppleva gemenskap. Bönesamlingen som inleder varje dag är frivillig att vara med på. De som inte vill delta väntar utanför och släpps in när det är dags för frukost och matutdelning.

De dagar man har öppet åker Dimitri och hans kollega Rasmus ut på morgonen för att hämta upp mat och förnödenheter. Det kan vara små skador på förpackningarna, utgångna datum på varorna eller mat som ändå ska kastas. Elva livsmedelsbutiker och några restauranger sponsrar Mötesplatsen.

– Vissa butiker har också insett att snatterierna minskat tack vare Mötesplatsens arbete, berättar Sven Almkvist, deltidspastor i pingstförsamlingen.

– De som kommer hit trivs. Det är deras mötesplats, säger Michael.

Sven nickar mot en man.

– Ser du kocken där borta. Hans hem är två resväskor och han sover på järnvägsstationen. Han har precis fått jobb på en restaurang. Den ska ordna ett boende åt honom. Han har muslimsk bakgrund och har tagit emot Jesus.

Det är många matpaket som ska delas ut. Man räknar med att man betjänar mellan hundra och hundrafemtio personer varje vecka. Det som Michael har observerat är att det är fler ensamma mammor med barn som kommer för att få hjälp. Han har märkt att det blivit tuffare för människor och att fattigdomen ökar i staden.

– Kommunen gör vad de kan. Men vi erbjuder inte bara mat utan en gemenskap. Det skapar en tillhörighet som många längtar efter, säger han och fortsätter:

– Vi talar om Jesus och är väldigt öppna med det. Att vi är kristna är faktiskt avgörande för att människor kan känna gemenskap när de kommer hit.

Sven fyller i:

– Vi vill ju att folk ska bli förvandlade på insidan så de inte behöver komma hit bara för att få mat. Och det förstår de.

Bespisningen och utdelningen av matkassar inleds. Varje person får en nummerlapp. Sedan ropas numret upp och man får sin kasse.

Vid ett av caféborden sitter Alexander Temelkov.

– Jag kommer hit för att jag tycker att Filadelfia gör ett fantastiskt jobb. Det är den kyrka som hjälpt de hemlösa mest av alla under pandemin. Jag är själv arbetslös men jag har ändå någonstans att bo. Att hämta mat här hjälper mig ekonomiskt, säger Alexander.

Längre bort står Kenneth Ekblom.

– Mötesplatsen betyder allt för mig. Jag skulle inte vara vid liv utan det här. Jag gjorde ett självmordsförsök i mars. Jag var trött på livet efter 40 år som narkoman, säger han.

– Gud hjälpte mig, understryker Kenneth som överlevde med en hårsmån.

Efteråt tog han emot Jesus och lät döpa sig i Filadelfia i våras.

Även Regina Olsson blev döpt i år.

– Jag har varit här från och till i nio år. Utan Mötesplatsen hade jag inte varit där jag är i dag, säger hon.

En man med en lapp för ögat sitter vid bordet intill.

– Det känns skönt att komma hit och jag får sällskap här, säger Sirwan Forotan, som är blind på ena ögat eftersom han blev skjuten 2004.

I mitten av lokalen sitter Kimmo Nieminen.

– Behöver man ta sig en dusch kan man komma hit, säger han.

Lokalen töms långsamt på besökare som vandrar iväg med sina matkassar från Mötesplatsen – en livsviktig verksamhet för många av dem.

Jag har varit här från och till i nio år. Utan Mötesplatsen hade jag inte varit där jag är i dag.
Det känns skönt att komma hit och jag får sällskap här.

Filadelfiakyrkan Nyköping / Oxelösund

Samfund: Pingströrelsen.

Pastorer: Michael Roos, Sven-Gunnar Roos och Sven Almkvist.

Gudstjänster: Celebration, söndagar klockan 10.30 med After church, After Work, onsdagar klockan 19.00.

Hemsida: filadelfianykoping.se

Ebba Busch mötte Bränsleupproret

Energipolitik. KD meddelade nyligen att partiet vill sänka reduktionsplikten för diesel så att dieselpriserna blir... torsdag 27/1 09:00

Planen som skapar en palestinsk stat utan att följa några avtal

Israelkommentar Oslo-avtalen var de fredsavtal som Israel och PLO slöt under 1990-talet, vilka ledde fram till... torsdag 27/1 00:10

När föräldrarnas betydelse erkänns kan skolan bli bättre

Ledare För några decennier sedan hade det varit otänkbart att grovt våld, allvarliga trakasserier och... torsdag 27/1 00:10

Jesus är hoppet självt

Inför söndag En Trisslott. Hoppas, hoppas … neeej, det blev bara två ”en miljon”! Jag hade ju behövt tre... torsdag 27/1 00:00

Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter... torsdag 27/1 00:00

Nu är OS-truppen spikad

Sport. Den svenska OS-truppen är spikad. Skicrossåkaren Eliott Baralo, 23, och alpinåkaren Charlotta... torsdag 27/1 05:00
E-tidning
Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier