Tjänsten som fängelse- och häktespastor innebär att Marcus möter intagna både på anstalten utanför stan och på häktet i Kristianstad.
De enskilda samtalen kan gestalta sig på olika sätt.
– På häktet möter jag ofta människor som befinner sig i kris. Man har hamnat där och hela ens tillvaro är upp och ner.
Uppdraget handlar mycket om att lyssna, berättar han.
– Samtalen på häktet bryter isoleringen och kan handla om allt möjligt. Men gemensamt för många är en särskild öppenhet inför att omvärdera sitt liv och sina livsval. Här slår det mig ofta att det är en stor sak att vi kan få möta varje människa med den djupa vissheten att det här är en person som Gud älskar.
På fängelset är situationen delvis annorlunda. Domen har fallit och den intagne vet vad som ligger framför.
– Även många av dem som sitter i fängelse behöver samtala med någon, det handlar mycket om att få skapa ett tryggt ”rum” där det är okej att säga som det är. En del väljer att utforska den kristna tron. Det är även starkt att få fira gudstjänst på fängelset och tala ut Guds kärlek över människor som brottas med sitt förflutna.
Marcus berättar att många intagna i kriminalvården känner till evangelisten Sebastian Staksets bok Bara ljuset kan besegra mörkret.
– Det händer inte sällan att jag får be för människor, jag märker av en tydlig öppenhet inför evangeliets budskap. Det pågår något på landets fängelser och häkten, inte minst i kölvattnet av Sebastian Staksets liv och vittnesbörd, säger Marcus Fröding.