Dina ögon såg mig när jag bara var ett foster. Alla mina dagar blev skrivna i din bok, formade innan någon av dem hade kommit.
Psaltaren 139:16

Världen idag

Europaporten i Malmö: Människor får sina liv förvandlade

När coronapandemin satte käppar i hjulen för den planerade ombyggnationen och när restriktionerna tvingade församlingen att gå över till digital verksamhet, var det en sak som inte förändrades: Europaportens engagemang för att hjälpa människor.

Församlingsliv · Publicerad 07:00, 19 feb 2021

Med fotbollsstadion och grönområde som grannar, hittar vi Europaporten Malmö Pingstförsamling i utkanten av centrum. Det är Malmös största församling och i normala fall skulle en stor skara människor passera igenom byggnaden.

Efter flera månader av pandemi och restriktioner så är det långt ifrån normala fall och den stora byggnaden upplevs väldigt tom när Världen idag besöker dem. Här inne arbetar anställda och ideella sida vid sida, vilket kanske är ett av de främsta kännetecknen för församlingen Europaporten.

Vi slår oss ner med församlingens pastor och föreståndare Andreas Wessman.

– Jag skulle inte säga att jag som pastor har mindre att göra nu än i vanliga fall, bara att mitt arbete ser annorlunda ut, berättar Andreas.

Annorlunda har blivit ett bra ord för att beskriva året som har passerat och kyrkor runt om i vårt land har fått göra stora omställningar, så även här i Malmö.

Innan pandemin slog till var pingstförsamlingen mitt i planerna för stora ombyggnader. Det hade under lång tid funnits förslag på att förändra lokalerna – bland annat genom att flytta upp ungdomsverksamheten från källaren till entréplan.

Andreas beskriver det som att man vill ha ungdomarna närmare hjärtat av församlingen. Samtidigt som man tänkt göra detta vill man även bygga ut i teamet av anställda med fokus på musikverksamhet, ungdomsverksamhet och diakoni.

– Det viktigaste för oss är att hitta rätt person snarare än att “rätt” tjänst ska tillsättas först, säger Andreas.

Processen av utbyggnad har slagit av i takt även om planen och längtan fortfarande pekar framåt. Just nu är det fullt fokus att möta människor på ett nytt sätt. Bönemöten online har genomförts under terminen som har passerat liksom digitalt kyrkkaffe och ungdomsträffar.

Allt för att medlemmar som befinner sig hemma ska få vara så delaktiga som möjligt och inte förvandlas till konsumenter under den tid som restriktioner för sammankomster gäller.

Andreas säger att gemenskapen – som är en viktig del av kyrkans liv för att söka lärjungaskapet – nu prövar den enskilde som i högre utsträckning själv behöver hitta den inre glöden.

– En del kommer kanske göra upptäckten att de inte saknar kyrkan nu när de inte kommer hit, vilket säkert kan vara en obehaglig upptäckt. Men leder det till reflektion så finns möjligheten till en fördjupad tro vilket i så fall blir en positiv utgång av allt det här, säger Andreas.

Med en församling på 1 300 medlemmar var man tidiga med att stänga ner sammankomster i våras. Det fanns redan ett mediateam som såg till att man snabbt kunde slå om till digitala gudstjänster, men man stängde inte de fysiska dörrarna för alla.

Andreas understryker att han inte tar lätt på smittspridningen men menar att man som kyrka behöver möta människors olika behov. Ett sätt att ta ansvar för människor är att församlingen håller i ett härbärge för romer för femte året i rad.

Utanför den stora kyrkobyggnaden står baracker redo för övernattning under vintermånaderna. Blir några tomma så kan även socialtjänsten ringa för att fylla upp platserna.

– I år fick vi extra pengar från kommunen utan att behöva ansöka om det för att de tycker att det är en viktig verksamhet. Detta har gjort att vi i år kan jobba mer med anställda, berättar Andreas.

Han menar att det inte endast är den fysiska hälsan som är viktig, utan kyrkan har också ett ansvar för människors psykiska och andliga hälsa. Det är därför de även väljer att hålla Klädhjälpen öppen.

Klädhjälpen är ett samarbete mellan Hela Människan i Malmö och Europaporten och är stationerat i församlingens källarlokal. Här kan behövande få hämta allt ifrån kläder och möbler till blöjor och mat.

Under tiden vi sitter ner och pratar kommer en person i halvtimman som hämtar det den behöver innan det är dags för nästa gäst att komma – allt för att minska smittspridningen.

Monika Jensen är pensionär och avskild diakon i Europaporten och är också den ideella som har ett övergripande ansvar för Klädhjälpen. Tillsammans med volontärer ser hon till att de kan hålla öppet varje tisdag. Hon berättar att det är mellan 30 till 40 personer som finns med i det nätverk som återkommande kommer och blir hjälpta av arbetet och det är främst invandrare och kvinnor som de möter.

– Vi har också ett nära samarbete med Noomi och Evonhuset som hjälper kvinnor i prostitution att starta om. En del av kvinnorna har fått en tom lägenhet och vissa har barn, berättar Monika.

Även om de tar emot många med stora behov säger Monika att den stora utmaningen hela tiden är att nå dem som lever i väldigt stor utsatthet och som behöver hjälpen som mest. Dock ser hon att många får hjälp genom de olika projekt och samarbeten som Klädhjälpen är med i.

Till exempel så träffar Noomi ibland en liten grupp i anslutning till Klädhjälpen för att informera kvinnor om deras rättigheter.

Under juletid ser man även till att det delas ut julklappar. Att se flyktingar eller andra utsatta få nya liv är det som skapar drivkraft för fortsatt engagemang.

– En ung kvinna förvandlade sin tomma etta till ett välpyntat hem där det mesta är gåvor från Klädhjälpen. Genom praktiskt hjälp ser vi människor få förvandlade liv, säger Monika.

Det utåtriktade arbetet har nu hållit igång i ungefär tio år och trots vad namnet anger så är det alltså så mycket mer än kläder som delas ut. Runt om i lokalen finns diverse prylar som man kan behöva i ett hem och på fredagar delas det även ut mat i form av torrvaror och konserver.

Monika berättar att det är ungefär tjugo familjer som får ta emot en kasse varje vecka. Något som är möjligt genom det samarbete församlingen har med särskilda matbutiker i Malmö.

– Nu har de ringt från en butik i Karlshamn där de ville skänka mössor till Klädhjälpen. Olika människor får höra talas om vårt arbete och genom gåvor som skänks kan man göra det bättre för dem som verkligen behöver det, säger Monika.

Även om församlingen fortsätter att nå ut till människor så längtar både Monika och Andreas efter att få möter alla live i kyrkobyggnaden igen. Dock så är Andreas försiktig med att vara för säker på när det kan ske, men ser fram emot att förhoppningsvis få välkomna nya ansikten som har hittat till församling via webbsända gudstjänst, helt övertygad om att Gud fortsätter göra sitt verk.

– Gud har sin hand över sin församling och det händer fortfarande saker, vilket är gott att se och vila i.

Jag skulle inte säga att jag som pastor har mindre att göra nu än i vanliga fall, bara att mitt arbete ser annorlunda ut.
Genom praktisk hjälp ser vi människor få förvandlade liv.

Europaporten Malmö Pingsförsamling

Grundades: 1990 (efter en sammanslagning av dåvarande Elim- och Filadelfiakyrkan).

Antal medlemmar: Cirka 1 300.

Anställda: Fem (en föräldraledig).

I fokus framåt: Bön och tillbedjan, hemgrupper och diakoni.

Mediers trovärdighet ifrågasätts efter avslöjande

USA. Många amerikaner frågar sig ifall de kan lita på sin morgontidning efter avslöjandet om de falska... torsdag 9/12 10:50

Vad är planen för att vända Svenska kyrkans utveckling?

Ledare I veckan meddelade Antje Jackelén att hon går i pension hösten 2022. När hon lägger ner staven sker... torsdag 9/12 00:10

Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill... torsdag 9/12 00:00

Bilda bokade satanistiskt band – backar efter kritik

Studieförbund. Studieförbundet Bilda, där en lång rad kristna aktörer är medlemmar, beslutade nyligen att avboka... torsdag 9/12 09:00

Låt oss vara ivriga att säga ja till Andens väg i och genom våra liv.

Inför söndag En väg tar oss till en destination. Alla vägar som vi använder dagligen har anlagts någon gång.... torsdag 9/12 00:00

Vi vet egentligen aldrig vad som ska hända i en bönestund.

Ledarkrönika I min ungdom hörde jag flera predikningar som hjälpte mig att förstå betydelsen av bön med... torsdag 9/12 00:00

Vaccinpass kan införas vid mindre samlingar

Corona. Nu återinförs rekommendationer om avstånd och munskydd. Om smittläget förvärras kan regeringen ta... torsdag 9/12 07:00
E-tidning
Världen idag är en obunden nyhets­tidning på kristen grund. Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen

Signe delar frimodigt sin tro på Youtube

Ung Videoblogg. Signe Jansson försökte till varje pris gömma undan sin kristna tro under sin skolgång. Men en enkel...
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier