Dina ögon såg mig när jag bara var ett foster. Alla mina dagar blev skrivna i din bok, formade innan någon av dem hade kommit.
Psaltaren 139:16

Världen idag

Doprekord och väckelse i Bodenkyrka

En välsignad tajming gjorde Rörvikskyrkan i Boden redo att bli de asylsökandes kyrka. Här har öppenhet, diakonal hjälp och attraktiv kristendomsundervisning lett till doprekord och väckelse.

– Sökandet och längtan efter Gud är så stor att vi behöver be om fler ”arbetare till skörden”, säger prästen Samuel Folkesten.

Församlingsliv · Publicerad 07:00, 16 apr 2021

Lekande barn och en skara vuxna som förbereder en direktsänd andakt. Förutom respektfulla avstånd och handsprit känns det ”normalt” och livligt i Rörvikskyrkan denna måndag.

– Det här är ingenting i jämförelse med i vanliga fall: då är det fullt överallt, ler värdinnan Lina Ask.

Rörvikskyrkan ligger intill Prinsgatan som leder in till Bodens cent­rum från det invandrartäta området Prästholmen. Alla går förbi och det är enkelt att slinka in. 

– Vi är en öppen kyrka alla dagar i veckan och har stor genomströmning, säger Lina.

Den livesända andakten börjar: Svenska lovsånger fyller kyrkan, texter läses på persiska, ryska och svenska. Diakonen Rickard Fjällström predikar om ”Från död till uppståndelse”. Han nämner utmaningen i att beskriva sin tro, något som konvertiter förväntas kunna göra för svenska myndigheter.

– Att vara kristen är som att ligga i koma och vakna upp igen; uppleva en nåd och kraft vi inte trodde fanns; få vara med Gud och tillsammans med andra i kärlek, säger Rickard bland annat.

Han ber för familjer och barn, alla som väntar på besked, myndigheterna, ekumeniken i Boden och Rörvikskyrkan. Efter fler lovsånger och ljuständning beds Vår Fader på flera språk.

Nadja Sidorenko från Vitryssland jobbar med barnverksamhet i Rörvikskyrkan. Hon har väntat på uppehållstillstånd i åtta år och en dag. Mujtaba Faizi från Afghanistan har gått ledarutbildning för kristendomsundervisningen Al Massira*. Han har väntat i fem år och tre månader.

Alla vet exakt hur länge de har väntat. Trots att asylsökande inte har rätt till SFI, pratar de väldigt bra svenska. De har lärt sig själva, förklarar de. 

– Att invandrare inte vill integrera sig är en långlivad myt, de anstränger sig verkligen. Till oss kommer även muslimer utan en tanke på att någonsin konvertera, för att lära sig mer om kristendom så de kan förstå sitt nya hemland bättre, berättar Samuel.

Hit kommer också många som har blivit genuint intresserade av vad det är att vara kristen.

– Ofta är det den kärlek de har mött från kristna människor längs flyktvägen hit, som har väckt en nyfikenhet kring vad kristna tror på. Kristna som engagerar sig för flyktingar och invandrare gör starkt intryck på dem och bidrar till att många kommer till tro på Jesus, betonar Samuel.

På 90-talet var Rörvikskyrkan en familjekyrka som hade tappat många unga till större städer.

– Vi bad mycket över vad som skulle bli vår nya uppgift. Vid sekelskiftet kom svaret och vi blev en invandrarkyrka, berättar EFS-föreningens ordförande Håkan Eriksson.

De asylsökande passerade församlingen på väg in till stan och erbjöds att låna kyrkans telefon.

– Det, tillsammans med att vi tidigt fick medel från pastoratet till en diakon, gjorde att vi snabbt fann vår nya inriktning.

Rickard berättar:

– Att vi nått så många beror på att alla är välkomna in när som helst på sina villkor. Vill de bara sitta i foajén går det bra. Nästa gång kanske de stannar på fika. Så småningom är tröskeln så nedslipad att de kan våga stanna på kristendomsundervisningen som de hör andra prata positivt om.

– Det är öppenhet i kombination med bemötande och bra kristendomsundervisning som har fått många att ty sig hit, tror Rickard.

– Nu går man tvärs över stan till oss, säger Lina.

På drygt tre år har Rörvikskyrkan fått döpa 36 asylsökande, plus ytterligare sju som döpts på andra platser som en frukt av arbetet här. Församlingen tackar Gud för det, samtidigt som de brottas med att alla som kommer hit, finner en tro och är aktiva några år måste lämna Boden när de, förhoppningsvis, får uppehållstillstånd.

– Den genomströmningsverkligheten får vi leva med, konstaterar Håkan.

– Jag brukar säga att vi är skördearbetare som inte får behålla skörden. De får sprida sin tro vidare på nya platser, säger Samuel.

År 2019 genomförde man ”Väckelse­projektet” och avsatte sparmedel till mer undervisning genom en extra anställd. Att inse att det handlar om just en väckelse har gett energi i både kyrka och pastorat, bland både anställda och ideella.

– Precis som andra har vi bett om väckelse och haft en bild om hur den ska se ut. Nu insåg vi att vi kanske har den moderna varianten av väckelse, säger Håkan.

– Ja, en vanlig bild är tyvärr att väckelse gäller sådana som ser ut som vi och pratar svenska. Vårt kulturella bagage från tidigare väckelser kan förhindra att vi ser vad Gud gör, tror Samuel. 

Till Rörvikskyrkan söker sig bland annat afghaner och iranier självmant för att lära sig om kristen tro. Att missionerandet sker på hemmaplan och att väckelsen sker bland asylsökande är stort, tycker församlingen. Minst förvånade är kanske de nyfrälsta konvertiterna. För dem är Jesus ingripande i deras liv så påtagligt att det blir självklart. 

Ett av många exempel är Nahid Mohebzada, som flydde från Afghanistan för fyra år sedan.

– Först kom jag till Köpenhamn. I sex månader var jag bara sjuk och ledsen. Men jag gick till kyrkan varje vecka och där åkte sjalen av, ler Nahid.

– Hemma grät jag och bad, jag var så sjuk. Då kom som en sol i rummet och en röst sa: ”Jag kommer”. Det var Jesus! Han stänkte vatten på min panna – och jag blev frisk på en gång! Jag ropade på mina barn och vittnade för dem. Mina vuxna söner är fortfarande muslimer, men mina yngre barn sa: ”Mamma är kristen och frisk och glad igen: jag vill också vara kristen.”

Sedan dess känner Nahid trygghet. Vad som än händer i hennes liv är det ingen fara, säger hon och ler. 

Och så har vi Mujtaba som lever under akut utvisningshot men ändå känner sig ”jätteglad”. Han och hans syskon i Kristus har lämnat krig, tvång och dödshot. I Sverige har de lärt känna Jesus och konverterat till kristendom, trots att många vet att nya dödshot väntar om de blir utvisade. De lever i ovisshet men förmedlar trosvisshet. 

– Den här väckelsen ger ny glöd och ödmjukhet hos oss. Väckelsen fortsätter utan att vi riktigt vet hur den sprider sig, bara att den gör det. Vi ser att många som har gått Al Massira* bedriver egen mission bland grannar, på Youtube etcetera, berättar Rickard.

– Vi behöver lära oss av dem att det är viktigare att våga gå utanför vår bekvämlighetszon än att veta exakt vad vi ska säga när vi berättar om vår tro. Många svenskar, nysvenskar och asylsökande undrar vad vi kristna tror på – och då behöver vi våga svara. Guds Ande är ju med och leder våra ord, konstaterar Samuel och avslutar:

– Vi möter bröder och systrar i Kristus som riskerar sina liv för att följa Jesus. De måste få bli en inspiration för oss andra att våga berätta om vår tro även i sammanhang där vi känner oss obekväma.

Nu insåg vi att vi kanske har den moderna varianten av väckelse.
Den här väckelsen ger ny glöd och ödmjukhet hos oss. Väckelsen fortsätter utan att vi riktigt vet hur den sprider sig, bara att den gör det.

Rörvikskyrkan

Byggdes: 1972 som samarbets- kyrka (EFS och Svenska Kyrkan).  

EFS-föreningen: 80 medlemmar, växande.

Anordnar: Gudstjänster, bibelsamtal på persiska och svenska, kristendomsundervisning Al Massira, internationellt café med andakt, bön, barnverksamhet, körer, konserter. Under pandemin är viss verksamhet digital eller pausad.

*Al Massira (Vandringen): Videobaserat undervisningsmaterial på arabiska, dubbat och översatt till många språk. Vandringen leder till Messias genom GT:s profetior. Målet är att presentera kristen tro för muslimer i små grupper.

Mediers trovärdighet ifrågasätts efter avslöjande

USA. Många amerikaner frågar sig ifall de kan lita på sin morgontidning efter avslöjandet om de falska... torsdag 9/12 10:50

Vad är planen för att vända Svenska kyrkans utveckling?

Ledare I veckan meddelade Antje Jackelén att hon går i pension hösten 2022. När hon lägger ner staven sker... torsdag 9/12 00:10

Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill... torsdag 9/12 00:00

Bilda bokade satanistiskt band – backar efter kritik

Studieförbund. Studieförbundet Bilda, där en lång rad kristna aktörer är medlemmar, beslutade nyligen att avboka... torsdag 9/12 09:00

Låt oss vara ivriga att säga ja till Andens väg i och genom våra liv.

Inför söndag En väg tar oss till en destination. Alla vägar som vi använder dagligen har anlagts någon gång.... torsdag 9/12 00:00

Vi vet egentligen aldrig vad som ska hända i en bönestund.

Ledarkrönika I min ungdom hörde jag flera predikningar som hjälpte mig att förstå betydelsen av bön med... torsdag 9/12 00:00

Vaccinpass kan införas vid mindre samlingar

Corona. Nu återinförs rekommendationer om avstånd och munskydd. Om smittläget förvärras kan regeringen ta... torsdag 9/12 07:00
E-tidning
Världen idag är en obunden nyhets­tidning på kristen grund. Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen

Signe delar frimodigt sin tro på Youtube

Ung Videoblogg. Signe Jansson försökte till varje pris gömma undan sin kristna tro under sin skolgång. Men en enkel...
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier