Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

De vill tända missionseld i Norrland

Församlingen började totalrenovera kyrkan i januari och insåg snart att tidpunkten inte kunde ha varit bättre. Nu är det kyrkbygge, livestreamade gudstjänster och planering av en missionskonferens som skapar delaktighet i att nå ut.

Församlingsliv · Publicerad 00:00, 17 jul 2020

Pingstförsamlingen i Västerbottens Mellanbygd har tvåhundrafemtio medlemmar och ett stort täckningsområde. På fem orter i mitten av Västerbottens kustland och några mil inåt finns församlingens verksamhet: I Ånäset finns Fyndet secondhand och församlingens kansli, i Bygdeå ett kapell där bönesamlingar äger rum och en inspelningsstudio har byggts, i Burträsk hyr man sitt förra kapell för café och cellgrupp och i Lövånger hyr man in sig hos EFS för samlingar.

I Robertsfors finns den stora kyrkan som är församlingens samlingspunkt. När pastor Niclas Strindell tillträdde 2018 hade församlingen varit utan pastor i tio år.

– Under åren utan pastor var det många som klev fram och bar tillsammans. Det engagemanget vill jag behålla och utveckla. Det var också en av de saker som fick mig att tacka ja till att bli den pastor de hade bett om.

– Jag tror att Gud ville att jag skulle vara här där visionären i mig kommer till sin rätt, säger Niclas stilla.

En annan orsak till att han sa ja var församlingens intresse för mission. Som före detta missionär brinner även Niclas för det fältet. Mission har varit i centrum av församlingens hjärta sedan den grundades 1921, och att predika och leva ut evangelium för fler än människorna i bygden känns lika viktigt nu som då.

– När vi påbörjade byggprojektet ”Kyrklyftet” fick jag ett ord till församlingen: ”Utvidga och håll inte tillbaka.” Jag upplevde det som att Gud ville att vi, mitt under satsningen på kyrkbygget, även skulle utvidga vårt missionsarbete.

Nu hjälper de en liten församling i Indien så att de kan dela ut mat till fattiga hinduer som drabbas hårt av lockdown på grund av pandemin.

– Vi beslutade också att göra en stor missionskonferens nästa vår för att lyfta missionsengagemanget i Norrland. Målet med ”Sänd Norrland” är att fler missionärer ska sändas och att alla troendes hjärtan ska slå för mission, säger Niclas och förklarar att konferensen ska ha fokus på att hjälpa församlingar skapa strategier för att de målen ska uppnås.

Pingstförsamlingen i Västerbottens Mellanbygd är utsändande för en missionär som hjälper nationella medarbetare i Nordafrika och Mellanöstern att göra radio- och tv-program och sprida evangeliet via sociala medier. Församlingen bidrar även till en före detta medlem som är evangelist och gör radioprogram som når ut över arabiska halvön.

– Och så har vi församlingens missionär Anneli Persson som jobbar säsongsvis som operationssköterska och ledare på sjukhusfartyget Africa Mercy, berättar Niclas.

Pingstförsamlingen har utöver Niclas fyra anställda: missionären Anneli Persson, ungdomsledare Madeléne Olsson, administratör Ulrike Ekman samt en av de missionärer vars namn inte får nämnas. Därutöver finns många aktiva medlemmar.

– Jag är tacksam för alla åldersgrupper i församlingen, men kanske allra gladast för det stora engagemang och den församlingskärlek som visar sig bland de unga. De unga vuxna är nog det mest utmärkande i församlingen, säger Niclas och fortsätter:

– De är ovanligt engagerade, och flera är duktiga predikanter. Det finns många anledningar till att det blivit så, inte minst att de har fått förtroende och känner att de får bygga framtidens församling.

Lina Johansson, som gjort ett teamträningsår i församlingen, berättar:

– Vi är fjorton unga vuxna i åldrarna 18 till 24 år, varav alla verkligen vill tjäna Gud. Vi har hemgrupp, bygger, umgås och är goda vänner. Det är viktigt med det mindre sammanhanget i en stor församling.

– Trots att de flesta har vuxit upp tillsammans är gruppen väldigt inkluderande av nya, det vet jag av egen erfarenhet, vittnar Lina.

Två unga vuxna som brinner för församlingen generellt och tonåringar specifikt är ungdomsledarna och makarna Madde och Albin Olsson. De leder Underground, en utåtriktad ungdomsverksamhet i Robertsfors.

– Normalt är vi upp emot tjugo, när vi gör lite större satsningar kommer det fler. Tyvärr märks det att aktiviteten styr intresset. Det är en utmaning för många kyrkor tänker jag, säger Madde.

– Efter corona är det mest kärntruppen som kommer. Det är generellt svårt att hålla ihop grupper när man inte kan träffas på samma sätt, men jag tror att delaktighet är en viktig lösning, tillägger hon.

På Underground får alla vara delaktiga och de lite äldre får växa in i större ansvar.

– Var och en ska få känna sig viktig och få bidra med sina unika gåvor, och vi runt omkring kan lyfta fram förmågor genom att se, uppmuntra och kanske erbjuda mentorskap en bit på vägen, menar Madde.

Många av tonåringarna är delaktiga i arbetet med att bygga om sin kyrka.

– Kyrklyftet är det allra mest positiva just nu! utbrister Madde.

– Det är ett gemensamt projekt för alla åldrar även om vi jobbar på olika tider. Det är rätt roligt att vi hade börjat bygga om just när vi ändå inte kan träffas.

Kyrklyftet beräknas vara klart i oktober, och om omständigheterna tillåter skulle man vilja ha en stor invigning för hela samhället.

– Vi ser gärna att Pingstkyrkan blir en mötesplats för fler Robertsforsare än de församlingsaktiva. Därför gör vi inbjudande lokaler som fungerar för både konserter, cafékvällar och annat, och det hade varit roligt att göra nya kyrkan offentlig redan i höst men nu lär vi få vänta, säger Niclas.

Coronautbrottet krävde fler omställningar: En torsdagskväll fattade församlingen beslutet att livesända gudstjänster i stället, och på söndagen var Bygdeåkapellet ombyggt till studio och redo att sända den första gudstjänsten.

– Både kyrklyftet och livesändningarna kräver nya kompetenser av oss. Nu är det många före detta doldisar i församlingen som verkligen har klivit fram och blivit hjältar, hyllar Niclas.

Bygget och inspelningarna lockar fram nya sidor hos församlingen.

– Visst kan man sakna de verksamheter som måste ligga på is nu, men vi får annat i stället, betonar Niclas.

Församlingen ser redan vinster med omställningen:

– Att köra livesända gudstjänster har blivit ett uppsving, dels för att vi når nya och fler och dels för att det har skapat ett påtvingat, positivt generationsskifte, säger Niclas.

När valborgsmässofiranden ställdes in på grund av coronarestriktioner var församlingen snabb på att hålla sig framme:

– Vi kontaktade kommunen och sa att vi kunde erbjuda ett direktsänt program. De nappade och vi gjorde ett caféprogram där kommunalrådsintervju och vårtal av bibliotekschefen varvades med musikunderhållning och frågesport där folk fick ringa in.

Under kvällen tittade flera hundra och totalt har programmet haft över 3 700 visningar.

– Det sänkte tröskeln till annat vi sänder och efter det når vi ut till ännu fler, säger en glad Niclas.

Nu är det många före detta doldisar i församlingen som verkligen har klivit fram och blivit hjältar.

Pingstförsamlingen i Västerbottens Mellanbygd

Medlemmar: 250.

Vision: ”Att föra varje människa fram till Jesus, i Mellanbygden och ut över världen.”

Kuriosa: Anordnar internationella matfester i Robertsfors.

På gång: ”Sänd Norrland”, stor missionskonferens i Robertsfors 23-25 april 2021.

Kravallerna i Sydafrika och hoppet om Guds dom

Ledare Den senaste tidens kravaller i Sydafrika har skakat om en hel värld. Inte sedan... lördag 31/7 00:10

Elise fick vittna om Jesus Kristus i Svenska Dagbladet

Media. – Berätta för mig om din tro, säger Svenska Dagbladets journalist till 85-åriga Elise Lindqvist,... fredag 30/7 13:06

Om kärlek för Jesus varit det som känns bra just då hade vi varit förlorade för alltid.

Gästkrönika Kärlek. Vad är den? Vad gör den? Hur definieras den? De kanske mest berömda Bibelorden om kärlek är... lördag 31/7 00:00
E-tidning
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier