Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

De delar ut lovsångsskivor till hela samhället

I några mindre orter i Västergötland ska tvåtusen lovsångsskivor delas ut till invånarna – helt gratis. Bakom satsningen står musikern Björn Stigsson tillsammans med sin församling, Salem i Moholm, och de hoppas att kampanjen ska ge god skörd.

Församlingsliv · Publicerad 11:30, 18 dec 2019

I samhället Moholm i Västergötland bor omkring sjuhundra personer. Här finns även Salem­församlingen – en EFK-ansluten kyrka med drygt åttio medlemmar. Men trots sin ringa storlek är Salem en livaktig församling. 

Här hålls bön både morgon och kväll på måndagar, det finns hemgrupper spridda runt om i samhället, varannan fredag samlas ungdomar till träff, en tisdag i månaden är det ”måltidsgemenskap” då människor i samhället bjuds in på gemenskap i kyrkan, och här samlas regelbundet en grupp på tjugotalet nyanlända med persiskt ursprung.

– Det känns som om vi är en stor familj och att vi är en levande församling där Gud verkligen får vara i centrum, säger Unni Johansson, pastor i församlingen

Mycket av det som görs i Salem­församlingen är utåtriktat, bland annat musikkafé, som hålls några gånger per år och som varje gång lockar människor som är nyfikna på tron.

– Vi vill också vara en församling som uppmuntrar andra församlingar i vårt område. Det är något som vi brinner för, säger Unni.

Salem har fått se tillväxt under senare år. Även om en del människor flyttat ut från samhället har nya medlemmar tillkommit, bland annat nyfrälsta, och Unni räknar att åtminstone ett tiotal av medlemmarna kommit in som nya bara under de senaste åren.

Men i en utflyttningsbygd som Moholm finns det också utmaningar, något som märks i Salem.

– Barn och unga är en jätteutmaning. Vi har några barnfamiljer, men vi behöver fler. Det är helt avgörande för framtiden, menar Unni.

Högst upp på bönelistan i församlingen står därför just det – att det ska komma in unga och barnfamiljer och som kan engagera sig i barn- och ungdomsarbetet.

– Drömmen är att kunna anställa någon i det arbetet på några procent, säger Unni.

I församlingen har lovsången kommit att få en stor och viktig roll och genomsyrar allt som de gör.

– Jag tror att lovsång drar människor närmre Gud, även dem som ännu inte blivit frälsta. Vi har fått höra vittnesbörd från människor som kommit hit utan att vara troende och som blivit berörda av lovsången, säger Björn Stigsson, en av medlemmarna i församlingen och tidigare medlem i rockbandet Leviticus och nu i XT.

Unni berättar att helig Ande bryter fram när församlingen helhjärtat går in i lovsången.

– När lovsången kommer från djupet av våra hjärtan och när fokus får vara på Jesus, då händer det något i varje samling, säger hon.

Det är dock inte repertoaren som är det viktiga, framhåller Björn.

– Vår lovsång är inte trendig. Det handlar inte om vilken musik det är, utan det handlar om våra hjärtans äkthet. Församlingen är Jesus­centrerad och det tror jag är nyckeln, menar Björn.

Salemförsamlingen har nu gjort en satsning där passionen för lovsång och att nå nya människor har utgjort själva konceptet. Det var Björn som kom på idén att göra en lovsångsskiva i samband med att han var på en gudstjänst i kyrkan.

– Lovsången berörde mig så otroligt att jag kände att ”det här måste andra också få ta del av”. Genom musik når vi ju ut lättare till människor, och när musik är fylld av helig Ande talar den till människor. Det är mäktigt tycker jag, säger han.

På väg hem efter mötet formade han idén i sitt huvud, och församlingen nappade snabbt på upplägget. 

– Gud säger ju åt oss att ge som gåva det som vi fått från gåva, och då måste vi göra det. Det här är säd som vi sår ut, och vi hoppas och tror att det kommer ge oss skörd, säger Unni.

Björn öppnade upp sin studio och producerade skivan Glädje & hopp med Salem­församlingens lovsångsteam. Totalt valdes fem låtar ut, bland annat ”Bara i dig”, ”Namnet Jesus” och ”Vilket underbart namn det är”.

– Vi tänkte att det skulle vara sånger som betytt mycket för oss i församlingen och som verkligen beskriver Jesus. Det var också mycket utifrån texterna som vi valde låtar, berättar Unni, och tillägger:

– Gud var med när vi valde ut låtar, det är jag helt övertygad om. Det är texter som verkligen berör.

Skivan har nu tryckts upp i tvåtusen exemplar, varav fyrahundra ska delas ut gratis i Moholm. Grannförsamlingar i Älgarås och Tidan har också köpt in skivor för att kunna sprida dem.

– Även privatpersoner har kunnat köpa skivan för att exempelvis ge bort den, berättar Unni.

Skivan börjar delas ut i dagarna, och Salemförsamlingen är beredd på blandade reaktioner från dem som får den i sin brevlåda.

– En del kommer säkert bli jättearga, en del kommer vara skeptiska men andra kommer nog vara nyfikna. Och många kommer nog bli väldigt glada, säger Björn.

Skivan avslutas med en kortare appell, där Unni berättar om Jesu kärlek och om vägen till Jesus.

– Vi hoppas att de som inte tagit steget och blivit troende ska bli berörda av Jesus och att de ska få en glimt av församlingen. Vi hoppas att helige Ande ska skapa en längtan att gå på exempelvis en Alphakurs.

Församlingen är nu förväntansfull inför vad evange­lisations­satsningen ska innebära – och ser fram emot vad Gud kommer göra genom det.

– Det är Guds ord som vi sår ut i samhället. Det finns fortfarande människor vi inte träffat, även om det är ett litet samhälle. Vi tror att det här är början på något vi kommer fortsätta med. Jag tror vi bara är inne i ett första skede, säger Unni.

Jag tror att lovsång drar människor närmre Gud, även dem som ännu inte blivit frälsta. Vi har fått höra vittnesbörd från människor som kommit hit utan att vara troende och som blivit berörda av lovsången.
Vi tror att det här är början på något vi kommer fortsätta med. Jag tror vi bara är inne i ett första skede.

Salem-församlingen i Moholm

Grundad: 1943.

Samfud: Ansluten till EFK.

Medlemsantal: Drygt 80 medlemmar, varav cirka 60 är aktiva.

Pastor: Unni Johansson, anställd på 40 procent

Dödshjälp för ingen – eller för alla?

Debatt Bara genom att stifta en dödshjälpslag utsätter samhället alla människor som kan omfattas av... tisdag 27/10 00:00

Ge mer frihet till familjerna!

Ledare Ett nytt stort slag om familjepolitiken och om föräldrars och barns rättigheter är på gång. Risken... tisdag 27/10 00:00

Den lidande församlingen – brevet till Smyrna

Även Smyrna var en viktig stad i Mindre Asien. I praktiken tävlade man med Efesos om att vara... tisdag 27/10 00:00
E-tidning
Senaste magasinen