Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

Allianskyrka växer snabbt i Västerås

Morad och Sozan Monier hade aldrig själva någon plan på att starta en församling. Men 2009 fick de ett tilltal från Gud och i dag leder de en av de snabbast växande församlingarna inom Svenska alliansmissionen.

Församlingsliv · Publicerad 11:30, 17 jan 2020

Allianskyrkan i Västerås är en arabisktalande församling med människor från många olika kulturer och bakgrunder. Det som började med små samlingar i Morad och Sozan Moniers hem har på bara tio år vuxit till en församling på 223 medlemmar.

– Vi tar emot alla som kommer, säger Sozan.

– 90 procent är ”ofärdiga” när de kommer, förklarar Morad med glimten i ögat, och menar att många blir frälsta först när de besökt församlingen.

I dag hyr de in sig i Korskyrkans lokaler i Västerås, men står precis på tröskeln till att etablera sig i egna lokaler. Morad visar upp planritningar och beslut från kommunen. Snart är en sex år lång resa, med att skaffa egen mark att bygga på, i hamn.

– Just nu får vi flytta runt med alla våra grejer hela tiden, säger Morad, och visar i kontoret hur stolar, ljud och annan utrustning står staplade på varandra.

– Jag tycker synd om alla ungdomar som får bära hela tiden, tillägger Morad och skrattar.

Han berättar att de nya lokalerna ska byggas i Bäckby, ett område i Västerås med stora utmaningar. Men det klingar väl med Alliansförsamlingens karaktär – de är vana att arbeta med människor som har stora behov.

– Vi besöker människor i fängelse, i äldreomsorgen och på sjukhus. Vi möter dem som inte har någon familj i närheten, berättar Morad.

Han förklarar att församlingen har utvecklat ett gott samarbete med kriminalvården, sjukhuset och kommunen. Morad visar upp en kopia på ett läkarintyg och berättar om just en sådan situation, där sjukvården fick vända sig till kyrkan för att få hjälp.

– En natt ringde en tolk från en sluten psykiatrisk avdelning. Tolken kände till mig sedan innan, berättar Morad.

Det visade sig att de vårdade en svårt sjuk man som på grund av oerhörda trauman i livet upprepade gånger försök att ta livet av sig. Tolken tipsade avdelningen om pastor Morad, som fick kontakt med mannen.

– Han besökte våra gudstjänster och Gud förvandlade honom och helade honom totalt. Ingen i vården kunde förklara det, berättar Morad, och pekar på raden i läkarintyget där det står en anteckning om just det.

Via kriminalvården har de också haft fångar på besök i kyrkan som en del i rehabiliteringen.

– De som jobbar med fångarna blir förvånade när personerna vill fortsätta gå till kyrkan. Flera har också blivit medlemmar här sedan, berättar Morad.

Morad och Sozan återkommer hela tiden till att nyckeln är att visa kärlek, öppna hjärtat och leta upp människor som har det svårt. Men Sozan, som arbetar med administration, barn och ungdomar i församlingen, understryker att också ordningar är viktigt.

– Vi har ett system där vi tagit det bästa från Sverige och det bästa från våra hemländer. Vi respekterar människor och visar kärlek men har också en ordning. Det är viktigt för oss att hålla tider för gudstjänster och att vi genomför det vi har planerat, säger Sozan.

Under de sex år som församlingen arbetat för att få tillstånd att bygga nytt har de mött på mycket motstånd.

– En gång när vi hade ett möte i Bäckby fick vi höra: ”Ni är inte välkomna här”, berättar Morad.

Men från kommunen har de upplevt ett stöd och en favör. De har också gjort vad de kan för att gå grannar till mötes.

Vi åker tillsammans ut till platsen där de ska bygga sin nya kyrka och det riktigt lyser i ögonen när de berättar om planerna.

– Här vill vi ha ett kafé, berättar Sozan, och visar på planritningen.

– Tänk att få bjuda de nya grannarna som varit emot oss på fika! fortsätter hon.

Det som har hållit modet och orken uppe under åren är bön och Guds mirakler, förklarar Morad.

– Varje torsdag har vi bönemöte och ber för marken och nya lokaler. När jag är svag ber församlingen för mig och det känns som att de laddar mig igen, skrattar Morad.

– Vi ser vilka behov det finns, därför orkar vi, säger han.

De understryker också att de fått mycket hjälp från olika personer. Morad och Sozan har själva ingen erfarenhet av att driva sådana här processer så de är tacksamma för all hjälp de fått.

– Vi har ingenjörer och andra kunniga i församlingen som har hjälpt oss under tiden, följt med på möten och så vidare. Jag och Morad kunde aldrig ha klarat det själva. Många av ungdomarna har också hjälpt oss, säger Sozan.

Klart står att församlingen Allianskyrkan sätter avtryck i Västerås i allt från fängelser till äldreboenden och ända upp i kommunfullmäktige.

– En gång bjöd vi in kommunstyrelsens ordförande till en gudstjänst. Han var med hela tiden och när han såg våra ungdomar, sade han: ”Ni gör ett fantastiskt jobb.”

Än så länge syns bara en tom gräsyta på platsen där Allianskyrkan ska stå. Men i Morad och Sozan Moniers hjärtan är redan platsen full av människor som väntar på att mötas av den värme församlingen representerar.

Vi besöker människor i fängelse, i äldreomsorgen och på sjukhus. Vi möter dem som inte har någon familj i närheten.
Han besökte våra gudstjänster och Gud förvandlade honom och helade honom totalt. Ingen i vården kunde förklara det.

Allianskyrkan i Västerås

Startade: 2009.

Pastor: Morad Monier.

Medlemmar: 223 personer.

Aktiviteter: Söndags-gudstjänster, söndagsskola, ungdomssamlingar, bönemöten, arbete med kvinnor.

Utåtriktat arbete: Besöker fängelser, sjukhus och äldreboenden. Hämtar personer på asylboenden till gudstjänst med en minibuss. Samarbete med studieförbund.

Aktuellt: Har fått klartecken från kommunen på detaljplan för kommande kyrkbygge i Bäckby.

Facebook: Allianskyrkan Västerås

Kravallerna i Sydafrika och hoppet om Guds dom

Ledare Den senaste tidens kravaller i Sydafrika har skakat om en hel värld. Inte sedan... lördag 31/7 00:10

Elise fick vittna om Jesus Kristus i Svenska Dagbladet

Media. – Berätta för mig om din tro, säger Svenska Dagbladets journalist till 85-åriga Elise Lindqvist,... fredag 30/7 13:06

Om kärlek för Jesus varit det som känns bra just då hade vi varit förlorade för alltid.

Gästkrönika Kärlek. Vad är den? Vad gör den? Hur definieras den? De kanske mest berömda Bibelorden om kärlek är... lördag 31/7 00:00
E-tidning
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier