Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Munken och Kulan bjuder på spaning under familjeresa i Israel

På spaning med Munken och Kulan i det heliga landet är namnet på en aktuell resa, speciellt anpassad för barnfamiljer. Lagom till årets sommarlov bär det i väg på äventyr med de populära barnfigurerna från Åke Samuelssons berättelser.

Feature · Publicerad 08:00, 1 mar 2019

Prästen och Israelkännaren Anders Sjöberg är reseledare och kaplan för denna familjeresa, som nu arrangeras för tredje gången.

– Detta är en resa med lite lägre tempo och tid för bad på eftermiddagarna, säger Sjöberg på telefon från Israel.

När resenärerna vid sommarens familjeresa anländer till Israel har Munken och Kulan redan varit på plats, berättar han. De båda barnfigurerna har förberett ett antal äventyr för barnen

Barnen kommer att invigas till spanare redan första kvällen på Kibbutz Nachsholim, som ligger vid Medelhavets strand. De blir utrustade med en läderpåse att samla grejor i på tolv olika ställen som besöks under resans gång.

– De kommer exempelvis att plocka upp ett Judasmynt, en sten och ett rep ifrån Getsemane. Efteråt kan de referera hela sitt uppdrag utifrån påsen, säger Åke Samuelsson, spaningsledare och upphovsmannen till Munken och Kulan.

Han kommer att berätta från Bibeln på varje plats och barnen får lära känna sammanlagt 25 bibliska personer, från Mose till Stefanos och Petrus. Åke Samuelsson tycker att berättandet är underskattat i dagens tekniska värld.

– Vi åker bland annat till Gennesarets sjö, där vi står med fötterna i vattnet och talar om att det var här det hände. Jesus var här, Munken och Kulan var här och nu är vi här. Det har fungerat väldigt bra, säger han.

Under en tur på Gennesarets sjö blir det provfiske med kastnät. Anders Sjöberg berättar om en episod från den första resan, då nätet drogs upp utan fisk.

– Ett av barnen påpekade att Jesus sade: ”släng ut på andra sidan”. Vi gjorde så och då var det fisk i nätet. Det har blivit en del underbara moment under våra resor.

På Masadaklippan får barnen i spaningsuppdrag att ta reda på varifrån Herodes fick sitt vatten, var hans bastu finns bland ruinerna och hur romarna tog sig upp på klippan.

Det blir även möjlighet till dop i Jordanfloden och bad i Medelhavet, Döda havet, i pool och varma källor.

Anders Sjöberg håller i bibelstudier för de vuxna, andakter och gemensam sång. Han har varit över 80 gånger i Israel och varit ledare för många resor.

Irén Kärrbrant är lokal guide och kunnig inom bland annat arkeologi.

Resan med Munken och Kulan arrangeras i år av resarrangören Exodus resor.

Berättandet är underskattat i dagens tekniska värld.

Kyligt sinne viktigt i het klimatfråga

Ledare Klimatet framstår allt mer som det tjugoförsta århundradets ödesfråga. Medvetenheten om allvaret i situationen växer. I vårens EU-val ansåg väljarna...