Ni ska lära känna sanningen, och sanningen ska göra er fria.
Johannesevangeliet 8:32

Världen idag

Nu är det jul igen, alla barn!

Julen närmar sig och kanske pirrar det redan i din mage av förväntan. Medan du räknar ner dagarna till julafton kommer här lite tips på roliga och juliga saker att pyssla med.

Familjeliv · Publicerad 11:24, 13 dec 2019

JULGODIS

Juleskum är ju supergott och ett måste i godisskålen på jul. Bakar du dem dessutom i ugnen blir de härligt frasiga och sega.

Gör så här:

• Sätt ugnen på 150 grader (över och undervärme).

• Lägg skumtomtarna på en plåt med bakplåtspapper. När ugnen är varm ställer du plåten i mitten av ugnen.

• Grädda tomtarna i 9–10 minuter. De kommer att svälla upp och de ska få lite, lite färg.

• Låt tomtarna svalna helt innan du tar dem från plåten. Förvara i burk med tätslutande lock.

Receptidé: tipsochtrix.com

PYSSEL

Här ska du få se hur du enkelt kan pyssla ihop ett par fina julgranar av material som oftast finns i skåpen hemma. Nu kör vi!

Gran av papper och sugrör

1. Du behöver: färgat A4-papper, sugrör, lim, stjärnform, linjal, sax och penna.

2. Vik ett papper på längden och rita en halv gran. Ta hjälp av linjalen om du inte vill rita på fri hand. Klipp ut granen – nu har du en mall.

3. Rita av granen på ett färgat papper med hjälp av mallen och klipp ut.

4. Vik granen fram och tillbaka så att den blir veckad.

5. Gör ett hål i mitten av den vikta granen, t ex med en sax eller en håltång. Detta kan vara lite klurigt så ta gärna hjälp av en vuxen. Trä sedan in ett sugrör genom hålet.

6. Dra försiktigt i granen så den vecklar ut sig på sugröret. Använd pepparkaksformen som mall för att rita en stjärna på ett gult papper. Klipp ut och limma fast i toppen av sugröret. Klart!

Gran av papptallrik

1. Du behöver: en papptallrik, grön färg och pensel, färgat papper, snöre, lim, sax, penna, stjärnform.

2. Börja med att måla hela papptallriken grön, både fram och baksida. Medan den torkar klipper du ut cirklar i olika färger. Cirklarna blir fina julkulor att sätta i granen. Använd pepparkaksformen som mall och klipp ut två stjärnor i gult papper.

3. Gör små hål i cirklarna (jag använde en tandpetare) och trä i snöre. Klipp sedan papptallriken i en spiral, utifrån och in mot mitten.

4. Gör små hål i papptallriksspiralen där du vill ha julkulorna och knyt fast papperscirklarna. Fäst en längre bit snöre som en ögla i toppen och granen och limma fast stjärnorna du klippt ut, en på varje sida av snöret. Klart!

Nu har du en rolig, snurrig gran att julpynta ditt rum med.

Rekordmånga säkerhetshot bland asylsökande

Samhälle. Antalet personer som söker uppehållstillstånd och som Säpo bedömer som säkerhetshot nästan trefaldigades i fjol. Enligt Migrationsverket beror det på...

Utan den närvaron skulle mycket av vårt samhälle falla samman.

Ledarkrönika Om jag ska skriva några rader om hur jag i början av januari vände stegen upp mot Clarion Sign i Stockholm, till pingströrelsens årliga nationella...

Mer än 42 miljoner aborter under 2019

Statistik. Under förra året genomfördes 42,2 miljoner aborter globalt, enligt sajten Worldometers. Samtidigt visar ny forskning att fler kvinnor än vad som...
E-tidning
Mest lästa just nu