Familjeliv

Möt familjen Berglund – som sänder kristen sommarlovs-tv

Familjen Berglund har bland annat medverkat med sin musik på Torpkonferensen och Nyhemsveckan. Foto: Ola Karlman
Familjen Berglund har bland annat medverkat med sin musik på Torpkonferensen och Nyhemsveckan. Foto: Ola Karlman
MiniLife sommar hittas på www.mediakyrkan.se. Foto: Ola Karlman
MiniLife sommar hittas på www.mediakyrkan.se. Foto: Ola Karlman
2018 gav syskonen Liam och Layel ut sin första cd. Foto: barnskivor.se
2018 gav syskonen Liam och Layel ut sin första cd. Foto: barnskivor.se
Familjen Berglund tjänar Gud tillsammans. Nu sänder de kristen sommarlovs-tv, MiniLife sommar, på webben. Foto: Ola Karlman
Familjen Berglund tjänar Gud tillsammans. Nu sänder de kristen sommarlovs-tv, MiniLife sommar, på webben. Foto: Ola Karlman

Sommarlovsprogram är för många barn en viktig del av långledigheten från skolan.Då även många söndagsskolor har uppehåll under den varmaste årstiden satsar familjen Berglund på att sända sommarlovs-tv med ett kristet budskap via webben.– Vi hoppas på att barn runt om i Sverige vill vara med, säger de.

Publicerad Uppdaterad

Det är fantastiskt att kunna göra detta tillsammans som familj.

Sara Berglund

Familjen Berglund

Namn: Markus, Sara, Liam och Layel Berglund.

Bor: Bromölla, Skåne län.

Familjens favoritmiddag: Lax i ugn med potatis och grönsaker.

Bästa sommarsemestern: På Öland.

På soffbordet vid fredagsmyset: Popcorn. Pizza eller våfflor är också populärt.

Den 21 juni startade pappa Markus, mamma Sara samt barnen Liam och Layel sin nya digitala sommarsatsning ”MiniLife sommar”. Programmen bjuder på utmaningar, provsmakning, musik samt berättelser från Bibeln, och kaninen Mini och lejonet Life kommer att se till att det blir hålligång. MiniLife sommar sänder ett nytt program varje vecka ända fram till den 2 augusti. Varje avsnitt är cirka tio minuter långt och innehåller även en tävling som kommer att avslutas med att en vinnare får ett hemligt pris.

– Vi kommer också att ha några gäster som håller i utmaningar, berättar Markus.

Samtliga medlemmar i familjen är mycket förtjusta i sång och musik. Historien bakom popduon ”Liam & Layel” började med sång och musik hemma i köket, men för ett antal år sedan upplevde familjen att de inte längre ville hålla på med detta enbart till husbehov.

– Det är fantastiskt att kunna göra detta tillsammans som familj. Vi vill dela med oss och har fått bra respons från dem som lyssnat, säger Sara Berglund.

Familjen Berglund skriver sin egen musik tillsammans. 2017 spelade de in en ep-skiva och året efter gav Liam och Layel ut sin första cd vars innehåll de båda syskonen beskriver så här: ”Nu vill vi att du lyssnar noga på texterna. De berättar om vem vi tror på. Det är Jesus. Han är bäst, skön, cool, helt enkelt SuperJesus! Den bästa kompis som finns. Nu rockar vi loss!”

Ep:ns titellåt ”Bäst” är ett berättande exempel om hur familjens låtskrivande kan gå till. Låtens tillkomst inleddes med Layels ord om att ”Jesus, han är bäst!” Sedan byggdes det på med fler meningar och Markus tonsatte den text som berättar om att Jesus är vår kompis, vår favorit och nummer ett.

– Alla är delaktiga, det är väldigt olika hur våra låtar blir till, berättar Markus.

Efter cd-släppet har familjen fortsatt med sin gemensamma musikproduktion. Liam och Layels musik återfinns på såväl Spotify, Itunes som Apple Music. Markus berättar att texterna passar bra för både barn och vuxna att lyssna på.

Familjen har även rest och framträtt på olika platser. De har delat med sig av sin sång och musik på flera av de större kristna sommargårdarna, Torpkonferensen samt Nyhemsveckan.

– Precis innan coronapandemin bröt ut och gränsen stängdes hade vi förmånen att få spela in musikvideos i Norge, den tajmingen var en välsignelse, säger Sara.

Sara tyckte tidigt om att sjunga och har bland annat medverkat i en gospelkör. Markus började spela piano när han var tio år och leder i dag lovsång i församlingen familjen tillhör: New Life Church i Hässleholm.

– När min lillebror var ute och lekte med kompisar satt jag vid pianot och komponerade musik, berättar han.

Liam och Layel berättar att de älskar sång och musik, vilket syns tydligt när de uppträder. Musikstilen är allt från pop till hiphop – det svänger ordentligt. De båda syskonen spelar även instrument.

– Jag tycker lika mycket om att spela trummor som klarinett, berättar 12-årige Liam som spelar timbales på deras platta.

– Jag spelar piano och sjunger, säger Layel som firar sin 10-årsdag i år.

Markus arbetar som gymnasielärare i Kristianstad och Sara jobbar numera deltid som barn- och familjepastor i New Life Church, efter att ha varit hemma en lång tid med barnen.

– Jag har varit hemma med barnen när de växt upp, det är ett eget val som jag inte ångrat, säger hon.

– Församlingen har en uppmuntrande miljö där man tror på sina medarbetare, säger Markus om deras församling.

Såväl Markus som Sara är uppväxta i kristna familjer och har tron på Jesus med sig sedan unga år. Paret pratar om tryggheten i att ha en personlig relation med Jesus i den omtumlande tid som världen befinner sig i just nu. Den tryggheten har burit dem även under dagarna i mörka dalar då livets omständigheter gjort ont. Under nio långa år kämpade paret med att förverkliga sin längtan efter att få bli föräldrar. Liam och Layel har ett storasyskon som bor hemma hos Jesus i himlen.

– Resan har inte varit så enkel. Men vi har fått bönesvar och är så tacksamma för våra barn, säger Sara.

Familjen Berglund ansvarar för barn- och familjearbetet i New Life Church. När coronapandemin drabbade landet och möjligheter till samlingar begränsades började de fundera över nya möjligheter till att kunna fortsätta arbetet.

– Vi fick tänka utanför boxen, säger Sara.

Funderingarna utmynnade i de digitala barnprogrammen som man kan ta del av via Mediakyrkans hemsida alternativt församlingen New Life Churchs Facebooksida.

– Vi vill tipsa alla barnfamiljer om MiniLife sommar, hälsar familjen Berglund.

Powered by Labrador CMS