Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Inför vabruari: Influencermamma delar sina pysseltips

Efter starten i pandemitider har Michaela Lidbrandts Instagramkonto Kreativt med kids vuxit snabbt och i dag når hennes pysseltips och kreativa idéer ut till nära 70 000 följare. Nu tar den kristna tvåbarnsmamman steget och blir influencer på heltid, samtidigt som hon precis har släppt sin första bok.

Familjeliv · Publicerad 07:00, 10 jan 2023

Michaela Lidbrandt beskriver sig själv som en kreativ person, som alltid tyckt om att pyssla; ett intresse som tog fart på allvar när hon blev mamma. När pandemin sedan kom och gjorde att familjen inte kunde träffa vänner och familj som tidigare, började hon fundera på vad hon i stället kunde göra.

Hennes idé blev att starta Instagramkontot @kreativtmedkids där hon började dela med sig av pysseltips. Mest för att inspirera och samtidigt få gemenskap med andra.

– Det började verkligen i det lilla. Vi satt hemma och med enkla medel pysslade vi med sådant som ändå skulle slängas, säger hon.

Sedan starten har intresset för hennes virala pysseltips ökat snabbt och hon har i skrivande stund snart 70 000 följare på Instagram. Mycket tack vare att hon håller ett högt tempo bland sina inlägg, med i princip ett per dag under de senaste åren.

Men själv hade hon aldrig i tankarna att hennes konto skulle bli så stort.

– Det har utvecklats till något som jag inte alls kunnat föreställa mig, konstaterar hon.

Det stora intresset från följarna har även gjort att många företag fått upp ögonen för hennes konto och vill göra samarbeten. Det ledde till att hon i somras, bara ett par år efter starten av Kreativt med kids, valde att säga upp sig från sitt jobb på en bank hemma, för att i stället satsa helt på att vara influencer.

– Det känns helt fantastiskt och roligt. Det är ju tack vare följarna som jag kan ha det här som sysselsättning. Det är jag otroligt tacksam för, säger hon.

Att hennes konto är populärt och uppskattat märker hon tydligt. Inför julen gjorde hon exempelvis ett inlägg om hur man från mjölkkartonger kan göra ett pepparkakshus, något som fick över 1,3 miljoner visningar. Ett annat, där hon visade hur man kan göra ett luciatåg av pappersrullar, sparades ner av 30 000 användare.

Populariteten visar sig också i respons hon får från följarna.

– Nästan varje dag får jag uppmuntrande kommentarer. Det är verkligen en boost.

Intresset för kreativa uttryck och pyssel har Michaela Lidbrandt haft med sig sedan barnsben, och hon berättar att hennes favoritpresenter som liten var målarpennor eller färger.

– Pyssel väcker en lust att skapa där man får använda sin kreativitet och fantasi. Det tycker jag är väldigt roligt.

I dag brinner hon för att inte minst skapa pyssel av sådant som är på väg att åka i soporna eller till återvinningsstationen, för hennes tanke är att pyssel inte ska behöva vara något som kostar en massa pengar.

– Alla ska kunna pyssla. Man kan skapa saker från sådant som egentligen är skräp, framhåller Michaela.

Nu har hennes Instagramkonto dessutom blivit till en bok. I boken ”Kreativt med kids – pyssel för alla årstider” samlar hon pyssel för, som titeln antyder, hela året som passar att göra hemma med familjen eller med en barngrupp.

– Jag kan nästan inte riktigt förstå att jag gjort en bok. Det var otroligt häftigt att hålla boken i händerna för första gången, säger hon.

Några av pysslen i boken är de som fått mest uppskattning på Instagram, medan några är nya.

– Jag har försökt tänka på hela året, att det för varje säsong finns något som man kan pyssla med inomhus eller utomhus. Återigen har jag hållit mig till det enkla, så alla känner att de kan göra det här hemma.

I familjens hem i Forsa utanför Hudiksvall pysslas det också regelbundet. Inte bara för att bli inlägg på hennes konto – även om hon numer på arbetstid kan sitta och pyssla – utan också som en aktivitet för familjen.

– Några gånger i veckan pysslar vi tillsammans. Särskilt mitt yngsta barn, han tycker det bästa som finns är färger och målarpennor. Han blir väldigt glad av det och det känner jag igen från mig själv. Det är ren glädje när jag plockar fram saker för att pyssla.

Michaela framhåller dessutom att pyssel är en ypperlig familjeaktivitet.

– Dels utvecklar det kreativitet och fantasi och det är viktigt både för vuxna och barn. Dessutom kommer man ifrån det här skärmanvändandet som jag tror att alla föräldrar känner igen sig i, säger hon och fortsätter:

– I dagens samhälle blir det som små egna världar där alla sitter och tittar på sina egna skärmar. Då kan det vara bra att hitta något att mötas kring, som med pysslet, tillägger hon.

Det är även en bra aktivitet att göra just tillsammans som familj.

– Det upplever jag med mina barn. De uppskattar när vi gör saker tillsammans. Det behöver inte vara så avancerat, utan det räcker att sätta sig ner och vara kreativa ihop.

I stundande vab-tider kan pysslet dessutom sätta lite färg i sjuktillvaron. Det har hon till och med lyft fram genom en egen kategori på kontot, då det varit så efterfrågat.

Men hur ska man då få barnen att bli intresserade av att pyssla? Michaela tipsar om att involvera barnen i pysslandet och fråga om de själva har några idéer, så att de kan använda sin fantasi och testa sig fram.

– Sedan tycker jag att man alltid ska utgå från det man har hemma. De flesta kanske har lite vattenfärger och tuschpennor och någon låda med grejer som ska till återvinningen. Man kan börja med det.

Mjölkkartonger, toalett- och hushållsrullar och olika kartonger kan vara ett bra sätt att starta.

– Två papperstallrikar kan till exempel bli en rolig snögubbe. Man kan också ta inspiration i det som finns i den säsong man är i. På hösten kan man exempelvis pyssla med fina löv, säger hon.

Man behöver inte ens vara särskilt kreativ själv för att lyckas med pysslandet, menar hon.

– Jag försöker alltid på min hemsida att vara så tydlig som möjligt och lägger det på en väldigt enkel nivå.

I dagens samhälle blir det som små egna världar där alla sitter och tittar på sina egna skärmar. Då kan det vara bra att hitta något att mötas kring, som med pysslet.

Michaela Lidbrandt

Ålder: 34 år.

Bor: Forsa, strax utanför Hudiksvall.

Familj: Gift med Johannes och mamma till Noah och Eliah.

Yrke: Digital kreatör.

Instagramkonto: @kreativtmedkids

Favoritpyssel: Pysslar gärna med sådant material som ändå ska slängas. Toarullepyssel är en riktig favorit som går att variera en hel massa! 

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10