Familjeliv

Föräldraskapet är en kallelse given av Gud själv

Publicerad

Av namn som beskriver vem Gud är genom Nya testamentet, är fadern det allra vanligaste. För Gud är det alltså viktigt att vi relaterar till honom som pappa. Hur viktigt blir det inte då för oss som är skapade till att efterlikna honom, att förstå att föräldraskapet är en kallelse given av Gud själv?

Som föräldrar är vi alltså kallade att visa på vem Gud är för våra barn. Genom att ”bara vara” en mamma eller pappa utför vi något stort inför honom. 

Att vara en mamma eller en pappa har alltså ett egenvärde inför Gud. Du gör något stort för honom när du är med dina barn! Sedan hur vi gör det, hur vi utför vår roll, är naturligtvis också av stor vikt.

Men först och främst är föräldraskap i sig själv viktigt för att det säger något om vem han är. Han är vår livgivare, han är vår beskyddare, han är vår försörjare och rådgivare. Likt vi är för våra barn genom att ”bara vara” vi och finnas där för dem.

Om vi har barn är alltså föräldraskapet ett av de viktigaste uppdragen vi har fått att utföra. Förståelsen av tyngdvikten vår roll har inför Gud gör något med oss. Vi behöver fundera på om vår fostran representerar honom själv på ett gott sätt eller inte. Vi behöver spendera tid med våra barn. 

Vi behöver också träna våra barn att efterlikna honom oavsett om de en dag kommer att välja att själva följa honom eller inte. Vårt jobb är att efterlikna fadern så gott vi kan för våra barn och att vi i allt försöker dra dem, uppmuntra dem och visa dem på att de kan sträcka sig mot honom genom allt i livet. 

Att vara förälder är ett bitvis klurigt och utmanande uppdrag, men det som är så fantastiskt är att Gud inte har lämnat oss ensamma att utföra vårt jobb. Istället har han gett oss de bästa förutsättningarna för att klara det. 

Han har först och främst gått före oss och visat hur en god förälder ska vara. Genom att studera hans ord ser vi hur han handlar mot sitt folk och vi kan lära oss hur gott föräldraskap ser ut. Han känner med oss och förstår oss för han har själv gått igenom både besvikelse och nederlag, behövt sätta gränser och fångat upp sitt folk om och om igen när de fallit. 

Som föräldrar är vi alltså kallade att visa på vem Gud är för våra barn. Genom att ”bara vara” en mamma eller pappa utför vi något stort inför honom.

Han förstår dig mitt i din utmaning! Han har också dött för vår skull för att vi skulle få en egen relation med honom själv som vår far. Så att vi genom erfarenheten av hans handlande mot oss kan lära oss hur vi ska handla mot våra barn. 

Han har inte bara dött och uppstått utan också gett oss del av hans heliga Ande för att kunna representera honom väl genom att varje dag ta emot av hans kraft, hans vishet, hans tålamod, hans självbehärskning, listan kan göras lång. 

Du är med andra ord inte ensam i ditt föräldraskap, han är med dig! Frukta inte, för jag är med dig, säger Herren (Jes 41:10). Han vill hjälpa dig i ditt föräldraskap. Han vill tala till dig mitt i din omständighet. Kom ihåg att när du ”bara är” med dina barn utför du ett stort och viktigt jobb inför honom!

Sara Carlsson
Fyrabarnsmamma och nationell ledare för YWAM

Hanna Klint
Fyrabarnsmamma, socionom, föreläsare och lägerpastor på Hjälmaregården

Powered by Labrador CMS