Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannesevangeliet 20:21

Världen idag

”Det finns ett annat val än skilsmässa”

Inget äktenskap är för trasigt för att kunna lagas. Det är budskapet från Linda och Johan Odén som talar utifrån egna erfarenheter. I dag hjälper de andra par genom bland annat coachning och en podcast.

Familjeliv · Publicerad 07:00, 10 feb 2021

Sedan några år tillbaka bor paret Odén i Skottland, där Linda jobbar som onlinepastor i en kyrka medan Johan jobbar som ledare och företagscoach. Tillsammans har de bott utomlands i tio år. 

Båda upplever att Gud talade till dem om att de skulle lämna Sverige och flytta utomlands, men Gud talade till dem på olika sätt. 

– Det blev så tydligt att Gud gav oss det här uppdraget tillsammans, säger Linda. 

Tillsammans har de genom åren arbetat mycket med coachning av andra gifta par, och där har de märkt att det ofta handlar om två människor med två individuella planer för framtiden – snarare än vad Gud har kallat dem till, gemensamt. 

– I det individuella samhället är det nästan som om det handlar om två individer som ska leva ett liv, och från predikstolen talas det ju ofta om att Gud har en uppgift för dig och att Gud lagt en kallelse på ditt liv. Men när man är gift måste man tänka längre, då är man ett kött, säger Johan, och fortsätter: 

– Det är först när man inser kraften i det som man inser att äktenskapet är otroligt värt att investera i. Gud skulle aldrig skapa två karriärer som är i konflikt med varandra, eller göra det på bekostnad av den enes karriär.

Frågan vilken kallelse Gud har lagt på just deras liv har de själva fått ställa om och om igen, efter att de själv hamnade i en kris några år in i äktenskapet.  

Redan innan krisen kom hade en pastor i deras församling profeterat över dem och sagt att deras äktenskap skulle få ”lysa som en diamant” för andra par. 

– Jag har tänkt mycket på Guds stora nåd, säger Linda.

– Han visste om det fullkomliga pladasket som skulle komma några år senare, men han hade redan en plan för hur han skulle kunna använda det till sin ära. 

De beskriver hur de var två trasiga människor redan när de träffades och att frukten av det ledde till en trasig relation dem emellan.  

Johan satt fast i porrberoende, medan Linda inledde en relation vid sidan av äktenskapet. 

– Äktenskapet knakade åt alla håll och kanter, konstaterar Linda. 

Paret kom i kontakt med en kristen äktenskapsrådgivare, som faktiskt trodde på deras äktenskap och som hjälpte dem att hitta tillbaka till en ny relation med varandra. 

Efteråt har de själva valt att vara öppna med sina erfarenheter.  

– Vi hörde om människor som genomgått samma saker men där ingen sagt till dem att det fanns ett annat val än skilsmässa. Vi upplevde därför att vi har ett uppdrag att berätta om vad Gud har gjort i våra liv, berättar Johan. 

Deras historia spreds sedan av både kristna tidningar som Världen idag och riksmedier såsom Aftonbladet, Måbra och Expressen. Varje gång var de noga med att framhålla att deras kristna tro varit en bärande faktor. 

– Jag tänkte att Gud kanske ville att vi skulle göra något med det här, säger Linda. 

Efter artiklarna hörde ett gift par, som befann sig i en nästan identisk kris, av sig och ville ha hjälp. Det blev startskottet för ett arbete med att hjälpa andra par genom parsamtal och coachning. De har även föreläst på många olika platser om sina upplevelser, drivit ett äktenskapsministry och hållit kurser och seminarier. 

– Häromdagen satt vi och tänkte på alla par som Gud skickat i vår väg och på hur många upprättade äktenskap vi fått se. Vi har fått sitta ner med dem och se hur försoningen och förlåtelsen kommer på plats. Det är fantastiskt, utbrister Linda. 

I dag driver de även podcasten ”Välkommen kaos”, om familjeliv och vardag, med ”alla de ingredienser som garanterat ger oss familjer ett kaosartat liv”, som Linda säger, men om hur man också kan behålla lugnet och vardagslyckan mitt i allt. Där tar de även upp de ofta små saker som gör att människor inte lever det liv de skulle kunna leva. 

– I våra coachingsamtal är det tydligt att det största hindret för ett underbart liv tillsammans är människors brist på tid med Gud, säger Linda, som konstaterar att paren kanske ändå går till kyrkan, är med i lovsångsteam och ger av sig tionde. 

– Men relationen med Gud är begränsad till söndagar klockan 11. Par ber inte tillsammans och många har aldrig, efter att de gift sig, ställt frågan: Gud, hur vill du att vårt äktenskap ska tjäna dig? 

Hon fortsätter: 

– Tänk om de som har det tufft i sitt äktenskap förstår vilket äktenskap de skulle kunna ha om båda gav efter och gav Gud möjlighet att verka i relationen. 

Johan säger att kristna ofta ber om förbön för saker som sjukdomar och ekonomiska problem, men väldigt sällan säger kristna att de behöver hjälp med att be för sitt äktenskap. 

– Vi har stor tilltro till bön, men hör vi om några som har problem i äktenskapet åker våra huvud mest på sned, menar han. 

I deras egen kris var de tvungna att förlåta varandra, och just förlåtelsen är en nyckel framhåller de. 

– Det fanns både kristna och icke-kristna som sade till oss att det vi gjort inte går att förlåta. Men det finns ingenting på denna jord som kan placeras i kategorin ”oförlåtligt”! poängterar Johan, och Linda fyller i: 

– Förlåtelse är på riktigt. När Gud säger att hans nåd räcker så menar han verkligen det. Det är otroligt viktigt att människor förstår vikten av att förlåta varandra. 

De framhåller också en annan viktig sak: att man ska inkludera Gud i det som sker. 

– Orkar man inte prata med någon annan om sina problem så börja prata med Gud, stäng honom inte ute. Prata med honom om all smuts och alla mörka tankar, säger Johan. 

En sak vet de med säkerhet, efter att ha träffat mängder med par vars äktenskap varit i gungning: 

– För Gud finns inget äktenskap som är omöjligt att hela, avslutar Johan.

Tidigare delar i äktenskapsserien publicerades i tidningen 21/11 och 26/1. Du hittar dem på varldenidag.se/familjeliv

Det fanns både kristna och icke-kristna som sade till oss att det vi gjort inte går att förlåta. Men det finns ingenting på denna jord som kan placeras i kategorin ”oförlåtligt”!
Jag har tänkt mycket på Guds stora nåd. Han visste om det fullkomliga pladasket som skulle komma några år senare, men han hade redan en plan för hur han skulle kunna använda det till sin ära.

Johan och Linda Odén

Ålder: 48 respektive 46 år. 

Familj: Barnen Oliver (20), Felix (17) och Julie (14). 

Bor: Edinburgh. 

Yrke: Linda är onlinepastor och Johan är företagscoach och ledare.

Gifte sig: 1997. 

Barnen får betala priset för vuxnas relationsexperiment

Ledare I individualismens namn lanseras ständigt nya sätt att bryta normer kring relationer och familj.... torsdag 4/3 00:10

Tre med livshotande skador efter attack i Vetlanda

Misstänkt terrorbrott. Vetlanda chockades av onsdagens attack då en man i 20-årsåldern gick till angrepp mot flera... torsdag 4/3 08:25

Trots motstånd delar de sin tro

Missionsglimten Varje vecka har jag förmånen att ha kontakt med det som vi till vardags kallar för missionsfältet i... torsdag 4/3 06:00

Köpmän och missionärer förde kristen tro till Sverige

Sveriges kristna arv (del 1/12). Kristnandet av Sverige var en lång process, och kristendomen och dess arv skulle få en oerhört stor... torsdag 4/3 00:00
E-tidning
Senaste magasinen
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier