Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Charlotte startade öppen förskola online – blev succé

När barnverksamheter stängde ner i coronapandemins spår blev Charlotte Ströms lösning att starta en öppen förskola på nätet. Förutom att föräldralediga ska få ta del av gemenskap, tips och samlingar hoppas hon även att satsningen ska sänka trösklarna till kyrkan.

Familjeliv · Publicerad 07:00, 7 apr 2021

Under många år har Charlotte Ström hållit på med sång och musik på olika sätt, bland annat som barnledare i kyrkan och som musikalartist på scener runtom i Europa. Dessutom har hon utbildat sig till sång- och danspedagog. 

I dag arbetar hon inom den kommunala kulturskolan i Norrtälje, men det var när hon dessförinnan arbetade som barnledare i Solna Pingstförsamling som hon började med digitala sångstunder för barn. 

När coronapandemin börjat göra stora avtryck runtom i landet kunde inte längre församlingens öppna förskola hållas öppen. Då blev lösningen att i stället göra en digital sändning. 

– Det kändes väldigt tråkigt att vi byggt upp en verksamhet som vi tyckte blev så bra, som vi inte kunde ha öppen. Så vi kom på idén att i stället testa att göra det på nätet, berättar Charlotte. 

Därmed startades Öppna förskolan hemma på Facebook och Youtube. En satsning som uppskattats av människor över hela landet.

Till en början var tanken att de digitala träffarna enbart skulle rikta sig till det trettiotal föräldrar som brukade komma till församlingens fysiska barnträffar. 

– Vi tänkte att vi bjuder in lite folk så får vi se vad det blir av det, och ganska snabbt kom vi upp i 500 medlemmar på Facebook.  

Charlotte började även lägga ut tips, bland annat på olika form av pyssel – allt från att göra handavtryck till tips på hur man lyckas med fingerfärg – men samtidigt gjorde hon det möjligt för medlemmarna själva att komma med tips. 

– Det ska vara en mötesplats där alla får komma med sina tips och idéer. Det är till exempel ganska många förskolepedagoger och anställda från andra församlingar, inom olika samfund, som är med. Det är väldigt kul att det blivit så mixat. 

Gruppen på Facebook har successivt fortsatt att växa och är i dag uppe i drygt 1 500 medlemmar. 

– Det är ju jättekul att det fått växa och att det fanns ett intresse kring det här, säger Charlotte. 

I gruppen står det redan i beskrivningen att det kan förekomma kristna inslag, till exempel i form av musik, vilket inte är så konstigt då allt började i en församling. Samtidigt är det ett medvetet val att fortsätta så. 

– Vi ville att det skulle fortsätta få vara ett kristet forum, men med en väldigt låg tröskel. Man ska dock veta vad man är med i, säger Charlotte och tillägger:

– För mig var det helt självklart att det skulle fortsätta vara en kristen influens i det vi gjorde, och också att det ska vara en trevlig ton i det som skrivs i gruppen. 

Hennes förhoppning är att gruppen ska göra tröskeln lägre in till kyrkan när väl pandemin är över. 

– Vi hoppas att de som varit med i gruppen och kollat på våra Youtube­avsnitt kanske vågar gå in i en kyrka, även de som inte vågat göra det innan. 

Charlotte var själv föräldraledig mitt under pandemin förra året och vet därför själv hur det var när all barnverksamhet plötsligt försvann. 

– Från min egen synvinkel var det jättetråkigt och tufft. Jag var van att kunna sitta i barnrummet med ammande mammor eller gå på babymusik, alla de sakerna försvann ju över en vecka. 

Hon tror att pandemin påverkar föräldralediga jättemycket, inte minst de som kanske inte har massa vänner som fått barn samtidigt. 

– Jag tror det har varit jättetufft för många. Att då ge möjlighet till delaktighet, fast i en annan form, var självfallet en viktig aspekt. 

Hennes förhoppning har varit att det ska kännas som att komma till öppen förskola, fast digitalt. Dock är det svårt att ersätta de fysiska mötena, konstaterar hon. 

– Men det har lett till samtal och vi har fått fina mail och kommentarer från deltagare som berättar hur mycket det här har betytt. 

Medlemmarna i Facebookgruppen är i dag från hela landet, vilket gör att Öppna förskolan hemma blev något som sträckt sig mycket längre än bara till Solna. Det har även visat sig i de musikstunder som Charlotte filmat till Youtube. 

– Vissa videos har fått ganska många tittningar, det är jättekul. I stället för de trettio som vi brukade nå fysiskt så har vi haft över tusen tittare.

Klippen har hon förstått har uppskattats mycket även av föräldrar som vabbar med sina barn. 

– De som har visat mest uppskattning är de som har förskolebarn som annars är vana att bli sysselsatta hela dagarna. 

För föräldrar som är föräldralediga just nu och saknar öppna verksamheter tipsar Charlotte om att leta upp en Facebookgrupp likt Öppna förskolan hemma, där man kan träffa likasinnade. Det kan finnas sådana grupper även lokalt eller regionalt där man bor, tipsar hon. 

– Det är superbra att gå med i sådana grupper för att få tips på vad som finns att ta del av där man bor. 

Hon har också flera tips till de som vill skapa en liten sångstund i hemmet, utan att behöva sitta framför en skärm. 

– Jag skulle börja med att plocka ihop en sångpåse. Ta en tygpåse och lägg ner lite olika saker, det kan vara djur, färger eller symboler, och när man tar upp en sak så sjunger man en sång om den.

Där går det utmärkt att lägga ner symboler eller liknande som är kopplade till kristna sånger, exempelvis har hon själv en liten bil som ska symbolisera sången ”Jag går på livets väg”. 

– Vill man göra det pedagogiskt så kan man själv bestämma ett tema, exempelvis vatten eller Jesus. Och så kan man ha en tydlig avslutning genom att exempelvis alltid avsluta med ”Gud som haver barnen kär”, säger hon och tillägger:

– Ta det som funkar för er, för det är olika. Det är viktigt att komma ihåg att alla vägar är okej. Varje barn är ju en individ och ett mirakel som funkar på just sitt sätt.

Vi hoppas att de som varit med i gruppen och kollat på våra Youtube-avsnitt kanske vågar gå in i en kyrka, även de som inte vågat göra det innan.

Charlotte Ström

Ålder: 33 år. 

Bor: Norrtälje. 

Familj: Maken David och snart 2-årige sonen Benjamin. 

Yrke: Sång- och danspedagog inom kulturskolan och sångpedagog. 

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00
E-tidning
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier