Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

Min dotter är sjukskriven för utmattning, nu reser hon sig inte ur sängen. Vad gör jag?

Hej Karin. Jag är en mamma från västkusten. Min dotter har varit sjukskriven i två månader för utmattning. Hon är 25 år och har alltid varit positiv och fylld av energi. Jobbat varje dag och idrottar på fritiden. Vann skytteligan i fotboll för två år sedan. Nu reser hon sig inte ur sängen. Vad gör jag? // En förtvivlad mamma.

Familjefrågan · Publicerad 00:00, 17 nov 2018

En utmattning handlar om att man har fått brist på energi i kroppen. Detta är en verklighet. Det finns olika grader på utmattning. Här låter det som att din dotter är väldigt tömd. Just nu är det viktigt att hjälpa henne att vila mycket. Sova på natten och även sova på dagen, en så kallad ”powernap” på 15 minuter upp till en timme. Skulle hon behöva sova flera timmar, så kan det vara så att hennes kropp faktiskt behöver det just nu.

Då kan hon göra det i detta stadiet. Det är också viktigt att hjälpa henne att sätta gränser genom att begränsa och avgränsa. Många som hamnar i en utmattning är ofta högpresterande personer. Ofta har man inte heller haft rimliga krav på sig. Hjälp henne därför med att sätta yttre och inre gränser, få ner alla krav just nu. Troligtvis så behöver hon även ändra sitt livsmönster. Kroppen orkar inte att hela tiden ”leverera” eller gå runt med inre press och stress. Därför är det livsnödvändigt att sätta av tid för återhämtning och vila. Just nu kan du hjälpa henne genom att säga att hon nu måste vila.

I detta stadiet, där din dotter är nu så tar allt energi, även glada stunder. Därför att allt är aktivitet och det kostar. All stimuli tar energi, särskilt ljud. Så hon bör också ha det så tyst och lugnt runt sig så mycket hon bara kan.

Utmattning är inte heller som en förkylning, utan det tar tid att samla energi igen. Därför är viktigt att hon använder sin sjukskrivning till att vila. Hur lång tid detta tar beror på hur mycket brist på energi hon har. Det är viktigt att veta att detta tillstånd inte är statiskt men det tar mycket längre tid än vad man tror att återhämta sig.

Det är också viktigt att veta att de allra flesta kommer tillbaka igen. Men då gäller det att man också är disciplinerad och sätter stopp för det som tar energi och samlar in över tid tills man så småningom är helt återställd, till 100 procent.

Utmattning är inte heller som en förkylning, utan det tar tid att samla energi igen.

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00
E-tidning
Världen idag är en obunden nyhets­tidning på kristen grund. Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen

Signe delar frimodigt sin tro på Youtube

Ung Videoblogg. Signe Jansson försökte till varje pris gömma undan sin kristna tro under sin skolgång. Men en enkel...
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier