Ingen människa kan bestå genom ondska, men de rättfärdigas rot kan inte rubbas.
Ordspråksboken 12:3

Världen idag

Han kör sitt eget race, vad ska jag göra?

Jag är änka sedan många år. För två år sedan träffade jag en ny man, som varit med om en skilsmässa där han blev lämnad. Problemet är att han ofta bara kör sitt race och bestämmer saker och ting utan att kolla av med mig. När jag har påpekat det blir han arg och defensiv och det slutar med att vi hamnar i en helt annan diskussion – min reaktion. Vad ska jag göra?

Familjefrågan · Publicerad 09:10, 20 sep 2019

Jag förstår att du blir ledsen när han bestämmer saker och ting utan att fråga eller kolla av med dig. Det kan vara så att han blir sårad i stället för att försöka se situationen utifrån din horisont. Det kan vara därför diskussionen börjar handla om dina reaktioner i stället för om hans agerande.

I en relation behövs det att båda kan mentalisera, vilket innebär att se sig själv utifrån och andra inifrån. Det verkar som om han har svårt att ta in vad du säger i detta fall och då blir defensiv i stället. När han blir defensiv, ”försvarsinställd”, mentaliserar han inte. Det hoppfulla är att mentaliseringsförmågan går – i de allra flesta fall – att träna upp.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Demonstrationerna handlar om vad vi anser vara demokratiskt

Israelkommentar Folk demonstrerar på gatorna i hela Israel. Varje lördagskväll sedan över en månad är man ute på... torsdag 23/3 00:00