Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Regeringen kastar sten i glashus om grundlagsskyddet

När Sveriges statsminister och Centerns ordförande pekar ut ”högerkrafter” för att följa Ungerns exempel skjuter man sig själv i foten. Det menar två kristdemokrater, Tomas Thorvaldsson och Mats Nyberg, som anser att Sveriges regering själva visar tendenser till totalitärt agerande.

Debatt · Publicerad 00:00, 25 sep 2021
Detta är en opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Vår statsminister och stödpartiet Centerns ordförande går i högljudda ordalag ut med att våra grundlagar har för svagt skydd, och våra journalister har för dåligt skydd för att vara oberoende och fria att utföra sitt arbete. Man pekar ut ”högerkrafter” för att vilja ändra och styra mot en mer totalitär stat med Ungern som rättesnöre.

Om man tonar ner den högljudda argumentationen och ser vad som faktiskt händer – inte vad som sägs – kan man notera följande i närtid:

Arbetsmarknadsministerns pressekreterare, Max Ney, kontaktade GT:s chefredaktör Christer El-Mochantaf efter GT:s publicering om långtidsarbetslösheten bland utomeuropeiska invandrare i Sverige. Pressekreteraren anklagade granskningen för att vara propaganda och en flört med SD.

Mark- och miljööverdomstolen underkände i juli Cementas konsekvensanalys för att fortsätta få bryta kalk i Slite på Gotland. Efter Cementas försök att överklaga till Högsta domstolen fick man beskedet att domen ligger fast. Regeringen försöker nu snabbutreda möjligheten att införa tillfälliga ändringar i Miljöbalken för att Cementas produktion ska kunna fortsätta minst åtta månader framöver.

Alltså, köra över Mark- och miljöverdomstolen och Högsta domstolens beslut.

Socialministern tillsätter en utredning för ändrad pandemilag. I detta ingår bland annat att se över olika smittskyddsåtgärder, såsom att begränsa folksamlingar. Möjlighet till utegångsförbud och sanktioner, om inte påbud följs, ska också undersökas.

Vilka ändringar som krävs i grundlagen för att genomföra detta ska redovisas.

Statstelevision är redan införd; det gör att verksamheten är helt finansierad via staten och riksdagsbeslut. Självklart leder detta i verksamheten till att det finns ett självändamål att hålla riksdagsmajoriteten på tillräckligt gott humör så verksamheten kan fortsätta och helst expandera.

Det gör att nyhetsrapportering och programutbud riskerar att bli vinklad för att tillfredsställa regeringsmakten. Det är inte utan att detta redan märks.

Lek med tanken att ovanstående genomförts i Ungern, eller att de högerkonservativa partierna föreslagit motsvarande – vad skulle reaktionerna ha blivit?

Skydda våra grundlagar och våra journalisters oberoende från vår regering och dess högljudda stödparti!

 

Man pekar ut ”högerkrafter” för att vilja ändra och styra mot en mer totalitär stat med Ungern som rättesnöre.

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier