Dina ögon såg mig när jag bara var ett foster. Alla mina dagar blev skrivna i din bok, formade innan någon av dem hade kommit.
Psaltaren 139:16

Världen idag

Malmö stad – hur kan ni stödja en grupp som hyllar terrorism?

Ska en grupp som hyllar terror få bidrag av kommunen? Grupp 194 har bland annat arrangerat evenemang där barn håller tal om att utföra knivattacker mot judar och offra sina liv som martyrer. Är detta något som Malmö stad vill stödja? undrar debattören Tobias Petersson.

Debatt · Publicerad 00:00, 11 dec 2017
Detta är en opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Jag blev mycket bekymrad när jag i veckan läste Världen idags nyhetsartikel om föreningen Grupp 194 som tillsammans med ”Somaliska freds” och ”Somaliska regnbågeföreningen” i sammanslutningen Trygg Malmö beviljats 132 000 kronor för nattvandringsaktiviteter.

Grupp 194 har ett nära samarbete med palestinska DFLP som tidigare var en terrorklassad organisation. Fortfarande finns det en militant gren av DFLP som är aktiv i terroraktiviteter i Gaza. DFLP har likt Grupp 194 etablerat politiska kontakter med Vänsterpartiet. 

På Grupp 194:s facebooksida som kommunicerar ut allt på arabiska hyllas ett av DFLP:s terrordåd, Ma'alotmassakern, som inträffade år 1974. Ett tjugotal judiska barn dödades i terrordådet som kallas en "heroisk operation" på Grupp 194:s facebooksida.

Föreningen beskriver på sin hemsida DFLP:s ställningstaganden som sina egna och använder ofta DFLP:s flagga på sina möten. Så frågan är om det går att skilja på Grupp 194 och DFLP.

Världen idags kartläggning visar också att Grupp 194 har delat en antisemitisk teckning och hyllat en barnsoldat tillhörande en palestinsk terrororganisation.

Jag har själv grävt vidare ytterligare om Grupp 194. Den 29 november år 2015 arrangerade föreningen ett makabert evenemang på internationella dagen för solidaritet med det palestinska folket.

Under evenemanget som hölls i Studiefrämjandets lokaler i Malmö läste minderåriga barn upp våldsbejakande tal om att utföra knivattacker och kasta molotovcocktails och stenar mot "Sions söner", ett uttryck som både kan syfta på judar i allmänhet och israeler och sionister i synnerhet. "Hugg dem, trampa på dem"  uppmanar en ung tjej på arabiska i ett videoklipp från evenemanget som ligger ute på Youtube. Sedan säger hon att hon vill kasta stenar på sionister och bli martyr.

Det bekymrar mig djupt att Malmö stad säger att kommunen inte tittar på vad föreningar som får föreningsbidrag skriver i sociala medier. Det är ju på föreningarnas sociala medier och hemsidor deras värdegrund ofta visar sig. Och Malmö stad menar enligt sina egna riktlinjer att föreningar som ska få bidrag måste leva upp till Malmö stads policy i frågor som demokrati, våld och främlingsfientlighet.

Det är verkligen illa om Malmö stad skulle mena att kraven uppfylls av Grupp 194 som delat en antisemitisk teckning, hyllat terror och arrangerat evenemang där barn hållit tal om att de ska offra sina liv som martyrer i knivattacker. 

Malmö stads enhetschef Jonas Magnusson säger till Världen idag att kommunen bara kan ta ställning till en organisation utifrån den information de har. Malmö stad bör nu ha fått tillräckligt med information som pekar på att Grupp 194 inte borde få den legitimitet som nattvandringsprojektet ger föreningen.

Malmö stad kan kräva av Trygg Malmö att Grupp 194 utesluts från sammanslutningen. Om så inte sker borde de beviljade pengarna till Trygg Malmö återkrävas av kommunen. Det är sådana markeringar som är viktiga att Malmö stad vågar göra mot både våldsbejakande extremism och antisemitism och det är det enda rätta för Malmös framtid.

Det är verkligen illa om Malmö stad skulle mena att kraven uppfylls av Grupp 194.

Bilda bokade satanistiskt band – backar efter kritik

Studieförbund. Studieförbundet Bilda, där en lång rad kristna aktörer är medlemmar, beslutade nyligen att avboka... torsdag 9/12 09:00

Vaccinpass kan införas vid mindre samlingar

Corona. Nu återinförs rekommendationer om avstånd och munskydd. Om smittläget förvärras kan regeringen ta... torsdag 9/12 07:00

Vad är planen för att vända Svenska kyrkans utveckling?

Ledare I veckan meddelade Antje Jackelén att hon går i pension hösten 2022. När hon lägger ner staven sker... torsdag 9/12 00:10

Låt oss vara ivriga att säga ja till Andens väg i och genom våra liv.

Inför söndag En väg tar oss till en destination. Alla vägar som vi använder dagligen har anlagts någon gång.... torsdag 9/12 00:00

Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill... torsdag 9/12 00:00

Vi vet egentligen aldrig vad som ska hända i en bönestund.

Ledarkrönika I min ungdom hörde jag flera predikningar som hjälpte mig att förstå betydelsen av bön med... torsdag 9/12 00:00

Svenska Akademiens ordbok på väg mot graven

Språk. Sista delen Svenska Akademins ordbok (SAOB) väntas bli färdig under 2023. Därefter riskerar... torsdag 9/12 05:00

Vaccinkritisk tv-evangelist död i corona

USA. Evangelisten Marcus Lamb, vd för det kristna tv-nätverket Daystar TV, avled nyligen i sviterna av... onsdag 8/12 21:00

Senaste nytt

    Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

    Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier