Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.
1 Petrusbrevet 3:17

Världen idag

Malmö stad – hur kan ni stödja en grupp som hyllar terrorism?

Ska en grupp som hyllar terror få bidrag av kommunen? Grupp 194 har bland annat arrangerat evenemang där barn håller tal om att utföra knivattacker mot judar och offra sina liv som martyrer. Är detta något som Malmö stad vill stödja? undrar debattören Tobias Petersson.

Debatt · Publicerad 00:00, 11 dec 2017
Detta är en opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Jag blev mycket bekymrad när jag i veckan läste Världen idags nyhetsartikel om föreningen Grupp 194 som tillsammans med ”Somaliska freds” och ”Somaliska regnbågeföreningen” i sammanslutningen Trygg Malmö beviljats 132 000 kronor för nattvandringsaktiviteter.

Grupp 194 har ett nära samarbete med palestinska DFLP som tidigare var en terrorklassad organisation. Fortfarande finns det en militant gren av DFLP som är aktiv i terroraktiviteter i Gaza. DFLP har likt Grupp 194 etablerat politiska kontakter med Vänsterpartiet. 

På Grupp 194:s facebooksida som kommunicerar ut allt på arabiska hyllas ett av DFLP:s terrordåd, Ma'alotmassakern, som inträffade år 1974. Ett tjugotal judiska barn dödades i terrordådet som kallas en "heroisk operation" på Grupp 194:s facebooksida.

Föreningen beskriver på sin hemsida DFLP:s ställningstaganden som sina egna och använder ofta DFLP:s flagga på sina möten. Så frågan är om det går att skilja på Grupp 194 och DFLP.

Världen idags kartläggning visar också att Grupp 194 har delat en antisemitisk teckning och hyllat en barnsoldat tillhörande en palestinsk terrororganisation.

Jag har själv grävt vidare ytterligare om Grupp 194. Den 29 november år 2015 arrangerade föreningen ett makabert evenemang på internationella dagen för solidaritet med det palestinska folket.

Under evenemanget som hölls i Studiefrämjandets lokaler i Malmö läste minderåriga barn upp våldsbejakande tal om att utföra knivattacker och kasta molotovcocktails och stenar mot "Sions söner", ett uttryck som både kan syfta på judar i allmänhet och israeler och sionister i synnerhet. "Hugg dem, trampa på dem"  uppmanar en ung tjej på arabiska i ett videoklipp från evenemanget som ligger ute på Youtube. Sedan säger hon att hon vill kasta stenar på sionister och bli martyr.

Det bekymrar mig djupt att Malmö stad säger att kommunen inte tittar på vad föreningar som får föreningsbidrag skriver i sociala medier. Det är ju på föreningarnas sociala medier och hemsidor deras värdegrund ofta visar sig. Och Malmö stad menar enligt sina egna riktlinjer att föreningar som ska få bidrag måste leva upp till Malmö stads policy i frågor som demokrati, våld och främlingsfientlighet.

Det är verkligen illa om Malmö stad skulle mena att kraven uppfylls av Grupp 194 som delat en antisemitisk teckning, hyllat terror och arrangerat evenemang där barn hållit tal om att de ska offra sina liv som martyrer i knivattacker. 

Malmö stads enhetschef Jonas Magnusson säger till Världen idag att kommunen bara kan ta ställning till en organisation utifrån den information de har. Malmö stad bör nu ha fått tillräckligt med information som pekar på att Grupp 194 inte borde få den legitimitet som nattvandringsprojektet ger föreningen.

Malmö stad kan kräva av Trygg Malmö att Grupp 194 utesluts från sammanslutningen. Om så inte sker borde de beviljade pengarna till Trygg Malmö återkrävas av kommunen. Det är sådana markeringar som är viktiga att Malmö stad vågar göra mot både våldsbejakande extremism och antisemitism och det är det enda rätta för Malmös framtid.

Det är verkligen illa om Malmö stad skulle mena att kraven uppfylls av Grupp 194.

Sydstatsbaptisterna tappade en halv miljoner medlemmar

USA. Medlemsantalet i USA:s största protestantiska samfund, de så kallade sydstatsbaptisterna, har nu... lördag 27/5 19:00

Att följa Jesus Kristus innebär att förneka sig själv

Gästledare Paulus bekännelse i Galaterbrevets femte kapitel, vers 24, är en bekännelse för alla Jesu... lördag 27/5 00:10

Övergångsställen i regnbågsfärger restaureras inte

Hbtq. RFSL Uppsala är besvikna över att två bortnötta cykelövergångsställen i regnbågsfärger inte ska... lördag 27/5 16:00

Vattenfall sänker avgifter med miljardbelopp

Ekonomi. Vattenfall drar ned elnätsavgiften med i snitt 34 procent – motsvarande 1,1 miljarder kronor – från... lördag 27/5 13:00

Lärdomar av utfallen mot Ungern

Ledare I osedvanligt explicita och övertydliga ordalag förklarade i veckan Ungerns premiärminister Viktor... lördag 27/5 00:00