Saliga är ni som hungrar nu, för ni ska bli mättade. Saliga är ni som gråter nu, för ni ska få skratta.
Lukasevangeliet 6:21

Världen idag

Etiska utmaningar med de nya fertilitetsbehandlingarna

Läkarvetenskapens nya landvinningar ger möjligheter att hjälpa många människor. Fertilitetsbehandling av sterilitet i äktenskap eller parförhållanden ställer emellertid etiska frågor av ett helt annat slag än frågan om behandlingar olika sjukdomar, skriver diakon Göran Fäldt.

Debatt · Publicerad 00:00, 17 nov 2021
Detta är en opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Mycket har hänt inom vetenskaperna sedan Louis Pasteurs tid. I sitt enkla 1800-talslaboratorium studerade han kemiska reaktioner i jäsningsprocesser och förruttnelser.

Kollegerna i vetenskapsakademierna var länge kritiska och motarbetade honom.

Han var mer kemist än biolog, mer forskare på okänd mark än företagare med hög aktieutveckling som eftertraktad belöning. Hans upptäckter kom dock mänskligheten till stor hjälp. Det började med vaccin mot rabies som räddade liv.  

Vilka problem vår tids forskarframgångar kommer att lösa kan vi inte veta, men vi kan hoppas att sjukdomar som till exempel Alzheimers, eller ALS amyotrofisk lateralskleros, eller SLE systematisk lupus erythematosus, kan behandlas framgångsrikt.

Förra årets Nobelpris i kemi till Emmanuelle Charpentier och Jennifer Doudna tilldelades dem för det biomedicinska verktyget ”gensaxen” med stora möjligheter.

Upptäckten ger framtidsområden som också skapar företag med stora vinstmöjligheter. Det skulle vara en katastrof för utvecklingen om vinstuttag i de fallen skulle förbjudas i lag.

Fertilitetsbehandling av sterilitet i äktenskap eller parförhållanden ställer emellertid etiska frågor av ett helt annat slag än frågan om behandlingar av de sjukdomar som nämnts som exempel. Infertilitet är för det första inte en sjukdom.

Här handlar det om eventuella medicinskt biologiska ingrepp i människans fortplantningsförmåga. Uppenbarligen ökar antalet ofrivilligt infertila par hela tiden i Europa och säkert på andra kontinenter också.

Gör man en sådan IVF-behandling måste man inse att resultatet inte är en organisk del av mannen och kvinnan utan en ny mänsklig varelse som föds till en egen person.

Denna person har samma rättigheter till liv och respekt som vi har som vuxna.

Alla förstår och vet att embryon befruktade in vitro väljs ut och sorteras och förstörs om de inte inplanteras i livmodern för en normalt riskfylld graviditet.

Alternativt kan de reserveras för forskning eller frysas ner på obestämd tid. Om de biologiska föräldrarna till frysta embryon oväntat dör, har man också ett olösligt ägandeproblem. Vems är embryot?

Det betyder att ett embryos självständiga och personliga liv utnyttjas i stället för att stödjas i sin naturliga utveckling.

Att företag i fertilitetsbranschen nu växer till den grad att de slår rekord på börsen är alltså en tvivelaktig framgång sett ur perspektivet grundläggande mänskliga värden.

Att företag i fertilitetsbranschen nu växer till den grad att de slår rekord börsen är alltså en tvivelaktig framgång sett ur perspektivet grundläggande mänskliga värden.

Israeliskt företag lanserar inomhus-gps för handeln

GPS. Ett israeliskt företag har uppfunnit ett gps-system för inomhusbruk som ska hjälpa kunder att hitta... torsdag 26/5 11:00

Vilket skydd behövs?

Vardagskrönika Det var inte länge sedan som Magdalena Andersson blev statminister, en historisk händelse då vi för... onsdag 25/5 00:10

SR:s program tar fel om Gud och naturvetenskap

Ledare Sveriges Radio P1 har lanserat en ny programserie med rubriken ”Som fan läser Bibeln”. Det är en... onsdag 25/5 00:10

Res upp hoppets borg i din omgivning

Inför söndag De senaste dagarna har det varit kraftiga vindar här i fjällvärlden. Guds ande liknas vid vinden... onsdag 25/5 00:00

Förslag om större roll för WHO vid framtida pandemier oroar

WHO. Ett globalt maktövertagande som hotar medlemsländernas självständighet – så beskriver kritiker ett... onsdag 25/5 10:00

Senaste nytt

    Israel är alltid skyldig – oavsett

    Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den...
    Följ Världen idag i sociala medier