Men Herrens ögon ser till dem som vördar honom, till dem som hoppas på hans nåd,
Psaltaren 33:18

Världen idag

En valseger för Demokraterna vore en katastrof för Israel

Irans mullor skulle jubla, medan Israel och resten av Mellanöstern skulle ha anledning att bäva om Demokraterna vinner presidentvalet i USA, menar Bengt-Ove Andersson, f d generalsekreterare för Vänskapsförbundet Sverige-Israel.

Debatt · Publicerad 00:00, 9 sep 2020
Detta är en opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Presidentvalet i USA är ett ödesval för Israel och Mellanöstern, och därmed för hela världen. Liksom det var 2016.

Olyckligt nog fick Obama Nobels fredspris innan han ens suttit ett år. Det gav honom en helgongloria som han måste leva upp till med ett historiskt fredsavtal. Olyckligtvis för Israel valde han Mellanöstern. Med självsäkerheten hos en studentpolitiker valde han att bortse från vad Irans mullor själva öppet sagt, att de var utvalda av ödet att utplåna Israel. Precis som Chamberlain 1938 valde han att inte tro Hitlers egna ord om hans planer för judarna, utan ingick ett värdelöst avtal som skulle ge ”fred i vår tid”.

Det ”historiska” avtal som ingicks med Iran 2015 innebar, i bästa fall, att de sköt upp sina kärnvapenambitioner i några år, såvida de överhuvudtaget följde avtalet. Dessutom frigjorde USA 250 miljarder dollar för Iran, pengar som inte kom folket till del utan användes till att befästa Irans roll som världens största sponsor av terrorism. 

Obamas politik kännetecknades märkligt nog av undergivenhet mot USA:s fiender och mästrande attityd mot dess vänner. Han ogillade Israels premiärminister Netanyahu så starkt att han skickade sina valexperter till Israel för att förhindra att denne blev omvald.

Netanyahu påpekade för Obama vilket katastrofalt avtal detta var och hur det ökade det existentiella hotet mot Israel och ökade krigsrisken i Mellanöstern. Även de övriga, mer moderata arabländerna stod nu i tysthet på Israels sida, inte för att de älskar Israel utan för att även de fruktar Irans ambitioner att med kärnvapen lägga Mellanöstern under sig.

Obama reagerade med stor irritation och var fast besluten att få igenom sitt historiska avtal. Israel framställdes som ett hinder för fred medan Irans mullor måste framställas som fredsvilliga, vilket bland annat innebar att lägga locket på en CIA-utredning om Irans delaktighet i knarksmuggling i Latinamerika.

Och som för att inskärpa USA:s nya inställning låg Obama bakom den famösa resolutionen i FN:s säkerhetsråd som frånkänner Israel sina historiska band till sina heliga platser. Hillary Clinton hade helt säkert fortsatt med Obamas eftergiftspolitik mot Iran, samtidigt som hon fortsatt pressa Israel till eftergifter som de aldrig kan gå med på utan att äventyra landets säkerhet. En situation med ett isolerat Israel, där USA gör gemensam sak med Israels fiender, vore en mardröm och ett recept för krig.

Men uppmarschen mot en sådan situation hejdades abrupt genom valet av Donald Trump som president. Jag tänker inte gå in på hans personlighet utan på vad han faktiskt gjort.

Som förste president genomförde han det som varit ett kongressbeslut sedan 1995 och flyttade USA:s ambassad till Jerusalem. Han såg det urusla Iran-avtalet för vad det var, och USA gick slutligen ur det efter en rad bevis på att Iran inte följde det. USA erkände Golan­höjderna som en del av Israel; för övrigt köptes dessa av baron Rothschild för judarnas räkning redan 1894.

USA erkänner Israels annektering av de delar av Västbanken som naturligt bör ingå i Israel, vilket även välkomnas av araberna där, som hellre lyder under Israel än under den genom­korrumperade palestinska myndigheten. 

Det är tack vare att USA tydligt visar att man är Israels bäste – och mäktigaste – vän i världen, som Israel kan agera tryggt och skapa fred utifrån styrka. Och därför kom nu som en mogen frukt ännu en normalisering med ett arabland, Förenade arabemiraten, och det är säkert inte den sista.

Men Demokraterna i USA, som har radikaliserats kraftigt de senaste åren, har förklarat att man tänker gå in i Iran-avtalet igen om ålderssvage Biden vinner. Han skulle snart efterträdas av vänsterliberala Kamala Harris, och USA:s Mellanöstern­hållning skulle troligen överträffa Obamas katastrofala politik. Irans mullor skulle jubla, medan Israel och resten av Mellanöstern skulle ha anledning att bäva.

Därför är presidentvalet i USA 2020 ett ödesval på alla sätt.

Det är tack vare att USA tydligt visar att man är Israels bäste – och mäktigaste – vän i världen, som Israel kan agera tryggt och skapa fred utifrån styrka.

Antalet platser på iva blir allt färre i Sverige

Sjukvård. Antalet intensivvårdsplatser i Sverige fortsätter att minska och kritiska röster talar bland annat... fredag 28/1 16:51

Anklagelserna mot Bibeln måste bemötas och tas på allvar

Ledare I mer än två hundra år har kristen tro utsatts för kritik – inifrån den kultur som själv är ett... lördag 29/1 00:10

Teater, helande och omvändelse

Missionsglimten Här kommer en hjärtlig hälsning från Kroatien. Nu är julhögtiden nästan slut – på riktigt. För oss... lördag 29/1 00:00

Släpp in Jesus att värma dig på köldsöndagen

Omöjligt vara både kall och varm som kristen lördag 29/1 00:00

Regeringen: Sök upp familjer där barnen inte går i förskola

Politik. Det ska bli tvingande för alla kommuner att bedriva verksamhet där man söker upp och påverkar... fredag 28/1 13:00

Liberala demokrater pressade inför höstens mellanårsval

Ledare Nästan varje USA-president brukar möta sitt första mellanårsval i motvind. Man lovade stort i... fredag 28/1 00:10

Grattis till doktorshatten, prins Daniel!

Ledare Prins Daniel har utsetts till hedersdoktor vid Karolinska institutet i Stockholm för sina stora... fredag 28/1 00:00

Senaste nytt

    Planen som skapar en palestinsk stat utan att följa några avtal

    Israelkommentar Oslo-avtalen var de fredsavtal som Israel och PLO slöt under 1990-talet, vilka ledde fram till...

    Släpp in Jesus att värma dig på köldsöndagen

    Omöjligt vara både kall och varm som kristen
    Följ Världen idag i sociala medier