Med Guds makt blir ni genom tron bevarade till den frälsning som finns beredd och skall uppenbaras i den sista tiden
1 Petrusbrevet 1:5

Världen idag

Dags att kristna höjer rösterna för de ofödda barnen

Är vi kristna satta på denna jord för att hålla tillbaka sanningen och behaga andra människor? Det frågar sig Malin Schelin, Marie-Michelle Ask, Åsa-Karin Brunninge och Caroline Berglund från föreningen Livsval som lördag 24 mars arrangerar sin första nationell konferens, i Stockholm.

Debatt · Publicerad 00:00, 23 mar 2018
Detta är en opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Abort. Få ord väcker så mycket i oss som det. Om något är en vattendelare så är det frågan om abort. Om det är något som får oss att vilja avstyra samtalet till vädret eller ”Fab Freddie” på melodifestivalen så är det abort.

Men att stoppa huvudet i sanden och lägga locket på är sällan en konstruktiv lösning. Tystnaden kommer inte med svar.

I kyrkan är det så tyst om abort så att det ekar. Ytterst få församlingsledare vågar ens föra ämnet abort på tal, och ännu färre vågar bjuda in någon annan att tala om det. För tänk om man splittrar församlingen? Tänk om man stöter bort människor?

Men vad skulle Jesus ha gjort?

Är vi kristna satta på denna jord för att hålla tillbaka sanningen och behaga andra människor, för att kittla deras öron”? Om vi går till grundtexten vi efterföljer så är svaret ett rungande nej.

Vi är här för att sprida ljus och sanning omkring oss – hur obekväm sanningen än må vara. I Jesaja 59:14–16a kan vi läsa:

”Rättvisan trängs tillbaka, rättfärdigheten står långt borta, ja, sanningen vacklar på torget, det som är rätt kan inte komma fram. Sanningen har försvunnit, och den som vänder sig ifrån det onda blir plundrad. Detta såg Herren och det misshagade honom att ingen rättvisa fanns. Han såg att ingen trädde fram, han förundrade sig över att ingen grep in.”

Vi lever i en tid, ett samhälle, där osanning och orättfärdighet flödar fram bland oss som en störtflod. Nog är det så att man behöver välja var man lägger sitt fokus, men visst uppmanar Bibeln oss i 1 Petrus 3:15 att vara redo att stå upp för sanningen när tillfället kommer? Att stoppa huvudet i sanden bör därmed ses som rent okristligt.

Är abort en fråga som är aktuell inom kyrkan? Låt oss ge lite kort bakgrund. I Sverige sker ungefär 38 000 aborter varje år. För att göra siffran lite mer lätt att förstå så är det lika många invånare som i Alingsås som aldrig får se dagsljuset eller ungefär 104 aborter per dag. Rent statistiskt räknar man med att ungefär en tredjedel av alla kvinnor har gjort eller kommer att göra en abort. Den stora majoriteten av aborter sker inte till följd av våldsbrott, utan helt enkelt därför att en ny människa inte passar just då – eller för att kvinnan är så ensam i sin situation att hon inte ser någon annan utväg.

Det finns ingen statistik över hur många aborter som sker bland kyrkobesökare, men det är knappast noll procent. Resultatet av att man inte pratar om det i kyrkan är att dessa män och kvinnor drivs till att göra abort. När valet är gjort är skulden ett faktum, och sedan får de bära hela den tunga bördan själva.

Vi på Livsval är övertygade om att det är livsnödvändigt att samtala om abort. Inte minst i kyrkor, men också i hemmen och över kaffekoppen. För kvinnan, för mannen, för barnet. Och för Jesus.

Vi tror att vi kan ge svar som i 1 Petrus 3:16, i ödmjukhet, med respekt och med ett rent samvete. Vi kan tala till de ofödda barnens fördel och ändå utstråla kärlek. För Jesu offer på korset är den största kärleken som någonsin kan ges en människa. Men vad betyder hans offer om orättfärdigheten utpekas som rättighet och när synden görs till norm?

Tänker du stoppa huvudet i sanden? Kära syster eller broder, våga följa Bibelns uppmaning och ducka inte för svåra frågor. Vi är kallade att vara salt och ljus. Saltet svider, men det renar också. Vi är kallade att stå upp för sanningen och tända ljuset (Matt 5:14).

Gud ställer samma fråga till dig i dag som till Jesaja (6:8): "Vem skall jag sända och vem vill vara vår budbärare?"

Du, din kyrka och vi måste bryta den ekande tystnaden. Vi behöver våga ge svar, vi behöver möta samtalet. Vi behöver svara som Jesaja: ”Här är jag, sänd mig.”

På lördag anordnas den första nationella konferensen för liv – "Tillsammans för liv”. Konferensens syfte är att ge besökarna mer kunskap och göra dem redo att ge svar när tillfället ges över kaffekoppen.

Vi på Livsval vill utrusta, utbilda och engagera hela kristenheten så att en person i oplanerad graviditet kan få svar och inte behöver mötas av en ekande tystnad. Vi vill att locket lyfts och att ljuset sprids så att fler kan få stöd att ta livskraftiga beslut. Ett val för livet, ett val att leva med.

Mer information www.livsval.org

Ytterst få församlingsledare vågar ens föra ämnet abort på tal och ännu färre vågar bjuda in någon annan att tala om det.

Veckans KD-affär vittnar om en partikultur på glid

Ledare För ett halvår sedan fick Kristdemokraterna gå in i regering som näst starkaste parti. Det var en... lördag 18/3 00:10

Utredaren: Ingen anledning att misstro tjänstemän

Polischefshärvan. Att kontakta andra personer som sökte Linda Staafs chefstjänst eller intervjua personer som var... måndag 20/3 08:13

Omdömeslöst när SVT gör pr för dragqueens

Ledare Snusk och förvirring på bästa sändningstid. Så kan man utan överdrift beteckna SVT:s nya... fredag 17/3 00:10