Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Hanna Bloom Foto: Privat

Vill du tillhöra folkskaran eller Jesu lärjungar?

Bönekrönika · Publicerad 00:00, 23 mar 2023

Jesus talade till främst två grupper av människor: folkskaran och sina lärjungar. Det är markanta skillnader mellan dessa två. Folkskaran följde Jesus för vad de kunde få. De ville se, och gärna själva få uppleva, hans mirakulösa kraft. Herren älskar oss, och älskar också att göra under och tecken, men han önskar att vi söker hans ansikte mer än hans händer.

Sanna lärjungar gör detta. De följer Jesus inte på grund av vad de kan få, utan på grund av vad de kan ge till honom.

Folkskaran känner Jesus endast på distans, medan lärjungar känner honom personligen. Vid ett tillfälle ställer Jesus frågan: ”Vem säger folket att jag är?” (Luk 9:18). Folkskaran gissade hejvilt om vem denne mirakelgörare kunde vara, medan lärjungarna – som hade lärt känna honom – visste att han var Messias.

Efter att de hade följt Jesus ett tag kallar han dem dessutom sina vänner. Att vara vän med någon på Facebook betyder egentligen ingenting, men tänk att få kallas Jesu vän.

Folkskaran får endast liknelser medan lärjungar får uppenbarelse. Om och om igen ser vi att efter det att Jesus har berättat liknelser för folkskaran, tar han lärjungarna åt sidan och förklarar liknelserna för dem. Samma sak gäller oss i dag. Om vi väljer att dra oss undan med Jesus kommer han att uppenbara sina underbara sanningar för oss.

Ytterligare något som åtskiljer är att folkskaran endast följer Guds ord när det passar dem, medan lärjungar alltid håller sig till honom, som både har och är Livets ord.

När jag går på buffé kollar jag in dessertbordet först (jag älskar allt som är sött), men så kan vi inte göra med Guds ord. Det mesta som Gud har att säga är inte sockersött eller lättsmält; det behöver tuggas, bearbetas och smältas. Men när detta är gjort ger det riklig näring så vi kan växa upp till full mognad.

Lärjungar vill ha hela sanningen, då de vet att det endast är den som gör dem fria och håller att bygga sina liv på.

Det sista jag vill nämna är att folkskaran endast blir känd som just en folkskara, medan vi känner till lärjungarnas namn, och det sades till och med om dem: ”Nu är de här också, de som har vänt upp och ner på hela världen” (Apg 17:6). En dag kommer våra liv att vara slut, visst vill vi väl inte då bara ha tillhört en grå och intetsägande folkskara som levde för sig själva?

När du och jag – trots att vi bara är enkla, vanliga människor med svagheter och brister – ger oss helt och fullt till Jesus blir allt möjligt! När vi väljer att bli sanna efterföljare till mirakelgöraren Jesus kan också vi få vara med och förmedla hans mirakelkraft till en förlorad värld. När vi väljer att förneka oss själva och ta upp vårt kors dagligen kan vi få vara med och skriva historia.

Då kan också vi vända upp och ner på vår värld.

Frågan är: Vill du tillhöra folkskaran eller Jesu lärjungar?

Herren älskar oss, och älskar också att göra under och tecken, men han önskar att vi söker hans ansikte mer än hans händer.

Kinesisk expert: Labb kan vara ursprung till coronaviruset

Kina. Det kan inte uteslutas att coronaviruset ursprungligen kom från ett laboratorium. Det säger George... torsdag 1/6 22:00

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Rädslan att bli lämnad kvar

Församlingsdoktorn. Som pastor stöter jag emellanåt på människor som under 1970- och 1980-talet hörde predikningar om... fredag 2/6 00:00

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00