Vår själ väntar på Herren, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, vi förtröstar på hans heliga namn.
Psaltaren 33:20-21

Världen idag

Hanna Bloom Foto: Privat

Vad ska du göra i en tid som denna?

Bönekrönika · Publicerad 00:00, 8 jun 2023

”Det ska komma en tid då människor inte längre står ut med den sunda läran utan samlar åt sig mängder av lärare efter sina egna begär, så som det kliar i deras öron att få höra. De vägrar att lyssna till sanningen och vänder sig till myter” (2 Tim 4:3–4).

Denna ”tid”, som Paulus bara några rader tidigare benämner som ”de sista dagarna”, började redan när han levde. Men allteftersom tiden har gått har kärleken till sanningen avtagit alltmer och det osunda eskalerat, både i och utanför kyrkan.

Det är oundvikligt att inte se de negativa trender som pågår på många olika fronter i vårt land. Och ja, jag är av den tron att det är bra att ha lite koll på vad som sker så man själv inte dras med i fel ström. Samtidigt behöver vi förstå att en av fiendens strategier också är att du och jag ska förlora vårt fokus på det vi ska vara upptagna med.

Efter att Paulus utförligt har beskrivit denna tid för Timoteus kommer en viktig uppmaning, som jag tror är Guds uppmaning också till oss i dag: ”Men var du sund och förnuftig på alla sätt. Bär ditt lidande, utför en evangelists gärning och fullgör din tjänst” (2 Tim 4:5). Det första vi ska göra i en tid som denna är att vara sunda och förnuftiga. För att klara detta behöver vi förbli både rotade i Ordet och uppfyllda av Anden.

Att leva med blicken fäst på honom som är Sanningen med stort S gör att allt annat hamnar i periferin. Vi får rätt fokus. Och när vi också vandrar i lyhördhet för vår underbare Hjälpare, och låter hans strömmar av levande vatten ständigt få porla i och genom oss, får vi den vishet och klarhet vi behöver.

Det andra Paulus uppmanar till är: ”bär ditt lidande”. Lidande och prövningar kan få oss ur balans, men har vi för vana att dagligen frambära våra liv på altaret, förneka oss själva och plocka upp vårt kors kommer det att bevara oss från att bli upptagna eller indragna i fel saker.

Vi är inte alla evangelister men vi kan alla ”utföra en evangelists gärning”, vilket är det tredje Paulus tar upp. Jesus säger till oss alla: ”Kom och följ mig, så ska jag göra er till människofiskare” (Mark 1:17). När vi börjar följa Jesus kommer han att ge oss ett hjärta för de förlorade. Det våra hjärtan är uppfyllda av leder till handling.

Vi kan inte bestämma hur många som blir frälsta, men vi kan alla göra vad vi kan med det som är oss givet för att försöka vinna människor.

Den sista uppmaningen är: ”fullgör din tjänst”. Vi har alla en tjänst, en kallelse, en specifik uppgift i Guds rike. Det finns ett gudomligt beskydd när vi lever i lydnad. Fortsätt därför fokuserat arbeta vidare i det Herren har kallat dig till.

Paulus sticker inte ner huvudet i sanden och låtsas som om allt är bra. Nej, han är väldigt rak med vad som faktiskt pågår, och samtidigt visar han att det finns en väg att bevara tron, i och genom allt. Så vad som än sker runt omkring, vad än andra människor gör eller inte gör, vilka diskussioner och kompromisser som än pågår, fokusera på det du ska göra i en tid som denna!

Att leva med blicken fäst på honom som är Sanningen med stort S gör att allt annat hamnar i periferin.

Styrräntan höjs på nytt – så mycket dyrare blir ditt bolån

Ekonomi. Torsdagens nya räntehöjning gräver ännu djupare hål i hushållens plånböcker. Ökade bolånekostnader... fredag 22/9 22:00

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10

Kristersson: Vi är mitt i extrem våldsvåg

Kriminaliteten. Flera utomstående tros ha blivit offer när två personer sköts ihjäl på en pub i Sandviken. – Det är... fredag 22/9 18:17

Viktigt att hedra pionjärerna när frikyrkligheten firar 175 år

Ledare I dag firar Sveriges frikyrklighet 175 år. Åtminstone om man betraktar dopen vid Vallersvik som... torsdag 21/9 00:40