Vinn vishet, vinn förstånd! Glöm inte vad min mun har sagt och vik inte av från det.
Ordspråksboken 3:18

Världen idag

60-årig kvinna träffad vid skjutning i Kristianstad

De tre personer som greps misstänkta för skottlossningen i Kristianstad, där flera skadades allvarligt i tisdags, är minderåriga.

– Det finns en risk för en eskalering, säger Anders Olofsson, lokalpolisområdeschef i Kristianstad.

Arbetslivsnyhet · Publicerad 20:00, 4 aug 2021

Polisen i Kristianstad har fått uppgifter om att gärningsmännen ska ha kommit och lämnat på en moped eller motorcykel.

– Vi eftersöker nu iakttagelser kring händelsen, och kring en person eller personer på moped eller mc, säger Erika Wetterlöf, tillförordnad polisområdeschef i nordöstra Skåne, under en pressträff på onsdagen.

Två män i 20- respektive 30-årsåldern samt en kvinna i 60-årsåldern skadades i skottlossningen, som inträffade vid ett köpcentrum i området Gamlegården under tisdagseftermiddagen.

– Det finns en likgiltighet och hänsynslöshet till risken att tredje part drabbas, säger Anders Olofsson, lokalpolisområdeschef i Kristianstad.

De tre gripna är alla under 18 år men över 15. Senast klockan 12 på fredag måste åklagaren besluta om de ska begäras häktade eller släppas på fri fot.

Anders Olofsson tar fasta på att skottlossningen inträffade under eftermiddagen vid ett köpcentrum, där många rör sig.

– Det är en uppenbar risk att andra skadas, och ändå väljer man att gå vidare, vilket jag ser som extremt allvarligt, säger han.

Under onsdagen arbetar polisen bland annat med informationsinsamling och trygghetsskapande arbete i området.

– Trygghetsskapande men även brottsförebyggande, för det finns en risk för en eskalering, säger Olofsson.

– Gamlegården är ett av våra två utsatta områden i Kristianstad.

Polisen har även säkrat kameraövervakningen i området, men vill inte gå in närmare på vad de har sett. En teknisk undersökning för att säkra spår från vapen har genomförts, enligt Erika Wetterlöf, men än är det för tidigt att säga om flera vapen har använts, säger hon.

Även under måndagen var det skottlossning i det aktuella området, då någon sköt mot en skylt. Någon form av våld ska även ha inträffat i Kristianstad under tisdagsförmiddagen enligt polisen.

Gamlegården har haft bekymmer med gängrelaterat våld sedan tidigare.

– Vi från polisen har bra koll på olika grupperingar och individer och vi jobbar ständigt med frågan, säger kommunpolisen Martin Thornell.

Det behövs krafttag från alla aktörer för att få bukt med problemen.

– Det här är ett samhällsproblem som vi försöker jobba tillsammans med bland annat skola och föräldrar, för att det finns ett föräldraansvar också. Just för att alla måste bidra för att vi ska kunna vända den här utvecklingen, och för att vi inte ska få ett parallellt samhälle utan ett fungerande samhälle där folk känner sig välkomnade och integrerade, säger Martin Thornell.

Även under måndagskvällen larmades polisen om höga smällar i Gamlegården. Då hittades varken gärningsperson eller brottsoffer, men polisen gjorde fynd som talade för att skott avlossats.

– Det finns en känd konfliktsituation här i Kristianstad mellan olika stadsdelar, sade Ewa-Gun Westford vid Skånepolisen under tisdagskvällen.

Polisen misstänker att det upptrappade våldet är gängrelaterat, även om ingen exakt koppling hittills har bekräftas.

Morgan Johansson får erinran för svordom i riksdagen

Politik. Följetongen med justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) och dennes språkbruk fortsätter.... måndag 23/5 07:00

Både partilojalitet och samvetsfrihet borde rymmas inom riksdagen

Ledare Lika regelbundet som årstiderna återkommer media till KD och abortfrågan. Det gäller DN,... lördag 21/5 00:10

Låt oss värna den biologiska mångfalden i sommar!

Ledare Efter en aprilmånad präglad av ytterligheter – första halvan kall, andra halvan varm – har vi haft... fredag 20/5 00:10

Regeringen inrättar beredskapsmyndigheter

Beredskap. Regeringen inrättar 60 beredskapsmyndigheter – allt från Kriminalvården och Åklagarmyndigheten till... söndag 22/5 15:00

Ta varje tillfälle som ges

Missionsglimten Under fem dagar har jag varit i Bangladesh för bön och planering. Jag har fått rapporter om nya... lördag 21/5 00:00

Israel är alltid skyldig – oavsett

Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den... fredag 20/5 00:00

Trålförbud införs på prov för att rädda strömmingen

Fiske. Strömmingsfiskare har länge larmat om att tillgången på strömming blir allt sämre. Därför ska nu... söndag 22/5 10:00

Vårbudget kan avgöras av lotten

Politik. Den politiska vilden Amineh Kakabaveh stödjer inte längre regeringen. Det kan leda till att... söndag 22/5 07:00
E-tidning
Bilagor
Magasin
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier