Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

60-årig kvinna träffad vid skjutning i Kristianstad

De tre personer som greps misstänkta för skottlossningen i Kristianstad, där flera skadades allvarligt i tisdags, är minderåriga.

– Det finns en risk för en eskalering, säger Anders Olofsson, lokalpolisområdeschef i Kristianstad.

Arbetslivsnyhet · Publicerad 20:00, 4 aug 2021

Polisen i Kristianstad har fått uppgifter om att gärningsmännen ska ha kommit och lämnat på en moped eller motorcykel.

– Vi eftersöker nu iakttagelser kring händelsen, och kring en person eller personer på moped eller mc, säger Erika Wetterlöf, tillförordnad polisområdeschef i nordöstra Skåne, under en pressträff på onsdagen.

Två män i 20- respektive 30-årsåldern samt en kvinna i 60-årsåldern skadades i skottlossningen, som inträffade vid ett köpcentrum i området Gamlegården under tisdagseftermiddagen.

– Det finns en likgiltighet och hänsynslöshet till risken att tredje part drabbas, säger Anders Olofsson, lokalpolisområdeschef i Kristianstad.

De tre gripna är alla under 18 år men över 15. Senast klockan 12 på fredag måste åklagaren besluta om de ska begäras häktade eller släppas på fri fot.

Anders Olofsson tar fasta på att skottlossningen inträffade under eftermiddagen vid ett köpcentrum, där många rör sig.

– Det är en uppenbar risk att andra skadas, och ändå väljer man att gå vidare, vilket jag ser som extremt allvarligt, säger han.

Under onsdagen arbetar polisen bland annat med informationsinsamling och trygghetsskapande arbete i området.

– Trygghetsskapande men även brottsförebyggande, för det finns en risk för en eskalering, säger Olofsson.

– Gamlegården är ett av våra två utsatta områden i Kristianstad.

Polisen har även säkrat kameraövervakningen i området, men vill inte gå in närmare på vad de har sett. En teknisk undersökning för att säkra spår från vapen har genomförts, enligt Erika Wetterlöf, men än är det för tidigt att säga om flera vapen har använts, säger hon.

Även under måndagen var det skottlossning i det aktuella området, då någon sköt mot en skylt. Någon form av våld ska även ha inträffat i Kristianstad under tisdagsförmiddagen enligt polisen.

Gamlegården har haft bekymmer med gängrelaterat våld sedan tidigare.

– Vi från polisen har bra koll på olika grupperingar och individer och vi jobbar ständigt med frågan, säger kommunpolisen Martin Thornell.

Det behövs krafttag från alla aktörer för att få bukt med problemen.

– Det här är ett samhällsproblem som vi försöker jobba tillsammans med bland annat skola och föräldrar, för att det finns ett föräldraansvar också. Just för att alla måste bidra för att vi ska kunna vända den här utvecklingen, och för att vi inte ska få ett parallellt samhälle utan ett fungerande samhälle där folk känner sig välkomnade och integrerade, säger Martin Thornell.

Även under måndagskvällen larmades polisen om höga smällar i Gamlegården. Då hittades varken gärningsperson eller brottsoffer, men polisen gjorde fynd som talade för att skott avlossats.

– Det finns en känd konfliktsituation här i Kristianstad mellan olika stadsdelar, sade Ewa-Gun Westford vid Skånepolisen under tisdagskvällen.

Polisen misstänker att det upptrappade våldet är gängrelaterat, även om ingen exakt koppling hittills har bekräftas.

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10