Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Per-Olof Eurell: Islam hämmar den ekonomiska utvecklingen

Arbetslivskrönika · Publicerad 00:00, 13 mar 2019

Det finns förhållandevis lite forskning om religioners påverkan på den ekonomiska utvecklingen. I en intressant text i Svenska Dagbladet i början av året lyfte dåvarande ledarskribenten Per Gudmundson fram slutsatserna från en artikel med titeln ”Islam and economic performance: historical and contemporary links” (Journal of Economic Literature, vol 56, 2018) av Timur Kuran, professor i statsvetenskap, ekonomi och islamiska studier vid amerikanska Duke University:

”Forskningsfynden är dock huvudsakligen av nedslående karaktär. Länder med muslimsk folkmajoritet är i genomsnitt avgjort fattigare än de övriga länderna, och i synnerhet i jämförelse med de industrialiserade OECD-länderna. De släpar också efter i förväntad livslängd och läskunnighet. På regional nivå ses samma mönster, exempelvis på Balkan eller i den ickearabiska delen av Afrika, och även inom stater, som i Indien, har muslimer kommit på efterkälken.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Kärnan i en andlig reformation

Ledare I Gamla testamentet finns ett intressant dubbelverk från tiden efter Israels babyloniska fångenskap. Det är böckerna Esra och Nehemja, som skildrar...