Arbetsliv

Politiker och myndigheter tror på sociala företag

Ett 50-tal deltagare från både myndigheter och organisationer ville höra mer om "Socialt företagande".

Politiker behöver satsa mer på dem som startar eget för att ta sig ur arbetslöshet. Detta framfördes vid ett frukostseminarium i fredags.– Om människor växer så växer Sverige, sa Elisabeth Svantesson (M).

I fredags var det något av generalmönstring för folk som intresserar sig för "Sociala företag". Ett 50-tal personer från universitet, myndigheter, kommuner och företagarorganisationer träffades i IOGT/NTO-huset i Klarakvarteren i Stockholm för att diskutera på temat "Från bidragstagare till företagare! Dröm? Fälla? Eller....". Det handlade helt enkelt om att få människor från problemsituationer tillbaka in i arbete. Tillväxtverket och Europeiska socialfonden arrangerade, men i namnet Temagruppen entre­prenörskap och företagande.
Doktorn i sociologi, Christer Johansson, Lin­köpings universitet, presenterade resultat ur sin avhandling främst om hur lyckosam eller inte satsningen på "Starta eget-bidrag" varit. Att de haft positiv betydelse för mångas självkänsla framgick ur hans forskning, men skulder och misslyckande, var också följder av satsningen. Starta-eget-företagarna är en slags "nödvändighetsentreprenörer" som fixar jobb till sig själva. Att samhället och politiker från båda blocken ser positivt på entreprenörer och företagande är uppenbart.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS