Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

Hennes kreativa gåvor blir till glädje för andra

Åsa-Pia Andersson kan kalla sig både illustratör, designer och författare. Bland allt hon skapat finns såväl böcker för barn som färgglada motiv på allt från tapeter till stolar. Och tron på Gud bär hon med sig – också i sitt företag. – Jag umgås med Gud varje dag, vi har en ständig uppkoppling, säger hon.

Arbetsliv · Publicerad 08:00, 26 feb 2020

Egentligen hade Åsa-Pia Andersson siktet inställt på att jobba som hotellreceptionist; det hon är utbildad till i botten. Men i stället har den största delen av yrkeslivet innehållit arbete i en stor fabrik i Vårgårda. För några år sedan tog hon dock tjänstledigt från fabriksjobbet för att läsa grafisk design och mönsterteknik på Formakademien i Lidköping.

– När jag var mammaledig från mitt fabriksjobb så funderade jag på om det verkligen var det jag skulle jobba med hela livet, berättar hon.

I bakhuvudet låg att hon alltid gillat mönster, hon har till exempel alltid studerat mönster i gardiner lite extra noga, och därför föll det sig naturligt att slå in på den banan. Sedan dess har hon också läst ett fördjupningsår för kreativa yrken på distans.

Under mammaledigheten fick hon också upp ögonen för barnböcker. Hon läste många böcker, särskilt med sitt äldsta barn Evelina, men gillade sällan bilderna.

– Jag tänkte att det där kan jag göra bättre. Men jag har egentligen aldrig drömt om att skriva böcker, det bara blev så, säger hon.

Hon började göra målningar och satte dit ”Gud som haver barnen kär” intill, men eftersom hon var osäker på om den fick användas av upphovsrättsliga skäl, började hon i stället skriva egna böner – och vips var det 28 stycken som utgör grunden till boken I din famn.

– Det handlar mycket om glädje och tacksamhet, där jag tackade Gud för enkla saker i livet, berättar hon.

När hon tänker tillbaka på skapandet av böneboken I din famn, som släpptes 2012, ser hon att hon inte skrev boken helt själv – hon skrev den tillsammans med Gud.

– Om jag körde fast så bad jag till Gud och då löste det sig direkt. Det bara kom. Det var inte från mig, liksom, förklarar hon.

Det var en mäktig upplevelse för Åsa-Pia.

– Det var väldigt starkt. Just att jag inte är ensam, utan att han går med mig och hjälper mig, säger hon.

Boken har senare även tonsatts av hennes vän och församlingsgranne, Helena Gatås.

– Det var häftigt att få spela in bönerna tillsammans med barnkörer. Jag tänkte: ”Är det verkligen jag som skrivit det där?”.

I din famn är Åsa-Pias första bok, men inte den sista. Uppföljaren till böneboken blev en pekbok om kroppen med en vers och en fråga som: ”Var sitter håret?”. Allt riktat till yngre barn. Efter det föddes den första boken om Evelina, namngiven efter hennes egen dotter. I boken Res med Evelina i Bibelns land skriver hon på vers och illustrerar olika bibelberättelser. För barn även denna gång.

– Jag fick några bibeltexter till mig och tänkte bara att det här måste jag göra något med, berättar Åsa-Pia.

I boken finns många olika berättelser med, den om skapelsen men också om bokstaven ”Ö” som i boken representeras av ”Överraskning”: himlen.

– Jag satt med fem-sex biblar och tog ut de bibeltexter som jag tyckte var bäst. Det var ett pussel men det var väldigt roligt. Dessutom var det roligt att läsa alla bibeltexter och se hela flödet, hur allt hänger ihop.

Boken följdes upp av ytterligare en bok med Evelina, Smaskens med Evelina, där Åsa-Pia har med fyra recept per bokstav i alfabetet.

– Det var en härlig sommar då jag stod och provbakade alla recept, säger hon och skrattar.

Boken utgör en kontrast till Åsa-Pias andra böcker, men faktum är att många av hennes böcker egentligen är helt olika varandra. I boken Är du riktigt säker? lär karaktären till exempel ut att man ska ha hjälm när man cyklar och flytväst när man åker båt, och i boken Gabriel är bäst på att … är sensmoralen att var och en är allra bäst på att vara sig själv.

Åsa-Pia har dessutom formgivit boken De tre nycklarna av Malin Hedström.

Alla hennes böcker riktar sig till barn, och hennes egna barn har i mångt och mycket både inspirerat och utgjort förlagor till många av böckerna. Böckerna om Evelina är som sagt uppkallade efter hennes äldsta dotter, och sonen Gabriel har namngett boken Gabriel är bäst på att …

– Barnen har inspirerat mig mycket, säger hon och fortsätter:

– Min son Alexander frågade när han var liten varför inte han har fått namnge någon bok. Men jag kanske har något på gång där, säger Åsa-Pia och ler.

Nu har det gått runt tre år sedan senaste boken kom, men nu är flera på väg.

– Jag har fyra projekt som ligger och som jag ska försöka fortsätta med, berättar hon.

I stället har intresset för formgivning tagit mycket av hennes tid de senaste åren. I sitt företag Hoppalanta design formger hon mönster som bland annat finns tryckt på brickor, kuddar, glasunderlägg och stolar. Produkterna säljs bland annat i en del butiker. Ett av hennes mönster har också getts ut som tapet av Mr Perswall via Boråstapeter.

– Det är ju kul att ha exempelvis en kudde som jag gjort självt och dessutom kanske se en hemma hos någon annan. Det är en tjusning i det här, menar Åsa-Pia.

Hon visar sin butik som hon byggt upp hemma på gården, där hon säljer hela sitt sortiment. Här finns allt från alla hennes böcker till trasor, tablettaskar och vykort – allt tryckt med hennes egna motiv. Ofta är motiven färgglada och fyllda av olika detaljer och inte sällan inspirerade av natur, skog och blommor.

– En del kanske tycker det är spretigt att jag gör så många olika saker, men jag gillar att jobba brett, säger hon.

Där, i vinden som inretts till en butik, skapar hon även nya alster. Till exempel kan det vara någon som beställer en tavla till en barnvälsignelse eller barndop.

Idéerna ploppar upp i hennes huvud hela tiden, inte sällan när hon ska gå och sova, så det finns alltid nya saker att skapa.

Hennes förhoppning är att hon i framtiden ska kunna leva på sitt företag och därmed få fortsätta att skapa och vara kreativ på olika sätt.

– Jag hoppas att folk ska bli glada av det jag gör och att det ska sprida någon form av hopp, att jag får vara med och göra världen lite finare. Jag vill jobba med de här gåvorna som jag fått.

I allting hon gör finns Gud nära, konstaterar Åsa-Pia. Inte minst när hon skapar motiv med naturen som inspiration.

– Jag känner ju när jag målar exempelvis en blomma, att det är Gud som skapat blomman som jag i min tur kan måla av och ge ut, och han har skapat mina händer som kan skapa de här sakerna. Han står bakom allt, säger hon.

Hon förklarar hur en bön från I din famn på något sätt summerar mycket av vad hon tänker kring sin tro. Bönen handlar bland annat om att Jesus säger: ”Jag är vid din sida tills du vaknar igen, då går vi tillsammans hela dagen lång” och att Jesus aldrig lämnar vår sida.

– Det är väl så jag känner att Jesus säger till mig varje dag. Jag är så glad att jag får ha en ”barnslig” tro på vår skapare, säger hon.

Om jag körde fast så bad jag till Gud och då löste det sig direkt. Det bara kom.

Åsa-Pia Andersson

Ålder: 47 år.

Bor: Ljurhalla i Vårgårda kommun.

Familj: Man och tre barn: 11, 13 och 15 år gamla.

Yrke: Illustratör, författare och formgivare.

Intressen: Design, inredning, rita och måla.

Franska varor bojkottas i flera arabländer

Frankrike. I flera länder i Mellanöstern uppmanas det nu till bojkott av franska varor. Detta efter att... måndag 26/10 15:46
E-tidning
Senaste magasinen