Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

”Det är svårt att vara en förebild”

Hugo Öjfelth och Evelina Karlsson står på tröskeln till vuxenlivet. Deras värld är fylld av teknikutveckling och ett flöde av information om stort och smått från hela världen.

Samtidigt förväntas de ha åsikter som är rätt ur alla möjliga synvinklar.

Arbetsliv · Publicerad 06:20, 9 sep 2020

Hugo Öjfelth, 18 år, gillar att vara ung, men skräms lite av framtiden och alla krav när det är dags att själv styra livet, utbilda sig och hitta jobb. Han jobbar extra på restaurang för att få pengar; annars går han på gymnasiets ekonomiprogram med juridik. Där har de pratat om framtidens teknik och etiken kring den.

Hugo hoppas att när jobben blir automatiserade frambringar det något annat som vi inte tänker på nu.

– Det är coolt med AI, Google home och smarta hem. Det är ju en form av avlyssning, vilket ju inte är jätteroligt, man vet att där finns en risk. 

Hugos mål är att komma in på juristlinjen, sedan önskar han en arbetsplats som är inkluderande, där man trivs och känner sig trygg, där man kan ha roligt men också vara seriös och effektiv.

– Inte så sträng, jobbig och kall, för då gör man inte sitt yttersta, säger han.

För att vilja stanna på arbetsplatsen tänker Hugo att jobbet ska vara varierande och intressant och att man får jobba med sitt kunskapsområde. 

– Jag skrev en uppsats om individualismen, så jag har verkligen tänkt till om det. Den har växt fram i sekulariseringen när man försöker hitta sin egen väg, och ingen annan säger hur man ska vara.

Hugo är ledare på kyrkans ungdomskvällar och har märkt hur svårt det är att vara en förebild som går först och visar hur man ska göra. Ändå kan han tänka sig att vara chef i framtiden.

– Det skulle vara riktigt kul att vara en bra chef på ett ställe med bra samarbete, men det är så klart jättesvårt.

Evelina Karlsson, 19 år, tog studenten i juni och vikarierar nu i Kumla kommuns omsorg.

– Jag skulle inte klara att jobba här jämt, det är sådan stress för man kan bli beordrad att jobba även när man enligt schemat är ledig, förklarar hon.

Evelina vill bli socionom och jobba med unga människor, och hon önskar sig en arbetsplats där det är lugnt och trevligt på kontoret. Hon tycker det är både roligt och jobbigt att vara ung, att upptäcka och att ordna livet.

– Det är mycket man inte får lära sig i skolan, konstaterar hon.

All teknik som hela tiden ska hanteras tycker hon är smart och smidig, men att det är svårt att komma ihåg alla system och funktioner, vilket ger en osäkerhet. 

Fenomenet att mobilen visar annonser om sådant hon pratat om gillar hon inte riktigt.

– Det är lite läskigt, som att någon tjuvlyssnar.

– Vi har ju yttrandefrihet, man ska få ha egna åsikter, men om man har det blir man inte alltid gillad, ifall man har fel åsikter. Och vad som är fel vet man när man får allt hat emot sig. Så ibland säger man kanske inte vad man tycker.

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00
E-tidning
Världen idag är en obunden nyhets­tidning på kristen grund. Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen

Signe delar frimodigt sin tro på Youtube

Ung Videoblogg. Signe Jansson försökte till varje pris gömma undan sin kristna tro under sin skolgång. Men en enkel...
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier