Nyheter

Plusarkiv: Utvisad från Sverige misshandlad i Kabul

Utvisad från Sverige misshandlad i KabulBildbevis väcker frågor kring "stabilt säkerhetsläge"Polisen i Kabul har torterat 23-årige Wahid Rahimi som utvisades från Sverige i våras, enligt nya uppgifter.
Därmed ifrågasätts Migrationsverkets hållning att män utan risk kan utvisas till den afghanska huvudstaden.


Det är Wahid Rahimis juridiska ombud i Sverige, Thabo Musa, som visar bilder på Wahid Rahimi och de skador han ska ha ådragit sig genom tortyren. Enligt Thabo Muso inträffade misshandeln när poliser den femte september bröt sig in i det rum som Wahid Rahimi hyr.
– De slog honom blodig i ansiktet med nävarna. De slog honom i huvudet med kniv. De rispade hans fingrar med kniv. Wahid hotades till livet och poliserna sade att de skulle stoppa in och låta spränga en handgranat i hans mun nästa gång de träffade honom om han inte betalade 20 000 dollar till dem. Poliserna antar att Wahid har kontakter i Sverige som kan ge honom mycket pengar, säger Thabo Muso till Världen idag.

Avvisningen av
Wahid Rahimi i mars fick stor uppmärksamhet i svensk massmedia. Rahimi hade flytt till Sverige efter att ha blivit skjuten med automatgevär, detta eftersom han haft ett förhållande med gärningsmannens tilltänkta hustru.
Så sent som i augusti vädjade FN:s flyktingorgan UNHCR till Sverige att sluta utvisa flyktingar till Kabul om de saknar nära släktingar där. Men svenska Migrationsöverdomstolen har hittills valt att hålla fast vid sin praxis. Man menar också att "polisen i Kabul strävar efter att upprätthålla lag och ordning" och att afghanska män därför säkert kan avvisas dit. Den inställningen har även fått stöd av Migrationsminister Tobias Billström.
– Eftersom vi i Sverige gör en prövning i varje enskilt ärende så säkerställer vi att vi inte skickar tillbaka någon som har en hotbild mot sig, sa han till TT i augusti.

Efter de nya uppgifterna om misshandeln av Wahid Rahimi tänker Migrationsverket dock vidta en åtgärd.
– Vi ska genomföra en utredning och titta närmare på vad som har hänt, säger verkets Oscar Ekblad till Aktuellt.
Thabo Muso hoppas att den dokumenterade misshandeln av Wahid Rahimi ska öppna möjligheten för 23-åringen att återvända till Sverige. Här bor bland annat hans båda föräldrar.
– Genom bilderna har vi nu det första dokumenterade svenska fallet på en utvisad person som far illa i Kabul. På så vis börjar tekniken nu komma ikapp asylrätten.
I dag hotas en stor grupp afghanska män att, likt Wahid Rahimi, utvisas från Sverige till Kabul. Dit hör den oförvitlige däckarbetaren Reza som Världen idag tidigare har rapporterat om.

Jonas Adolfsson
jonas.adolfsson@varldenidag.se

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS