Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

Eduardo Cardet greps i sitt hem 30 november, efter att ha yttrat sig kritiskt mot Kubas politiska ledning. Foto: oswaldopaya.org

Oklarheter kring gripande av Eduardo Cardet

Kristdemokraterna följer just nu noga utvecklingen i Kuba, där oppositionsledaren Eduardo Cardet suttit häktad i över en månad. – Vi har uppmärksammat UD på fallet, och KD har ställt en fråga till utrikesministern om vad Sverige kan göra, säger Edvard Agrell, generalsekreterare för Kristdemokratiskt internationellt Center (KIC).

Nyheter · Publicerad 14:43, 4 jan 2017

Eduardo Cardet, läkare och nationell samordnare för MCL (Movimiento Cristiano Liberación) greps i sitt hem i Velasco, Kuba, 30 november. Han hade just återvänt från ett besök i Miami i USA, där han ska ha yttrat sig kritiskt mot landets politiska ledning i spansk media.

Åklagaren yrkar på upp till tre års fängelse och hävdar att Eduardo Cardet ska ha bjudit fysiskt motstånd vid gripandet. Rätten har avslagit en begäran om att släppa Eduardo Cardet mot borgen.

Hans hustru, Yaimaris Vecino, säger att hennes make misshandlades vid gripandet och att han misshandlas och hotas i häktet i Holguín.

– De hotar honom med familjen och vad som kan hända honom där i häktet. Vi är oroliga för vad som kan hända honom, säger Yaimaris Vecino till Martí Noticias.

MCL har bett den katolske biskopen i Holguín, monseñor Emilio Aranguren Echeverría, att besöka Eduardo Cardet i häktet.

Eduardo Cardet efterträdde Osvaldo Payá som samordnare för MCL, sedan den förre under oklara omständigheter omkom i en bilkrasch sommaren 2012.

Kristdemokratiskt internationellt Center (KIC), som stöttat MCI i flera år, ser tydliga politiska motiv bakom gripandet.

– Vi tror att den här, i och för sig sargade, rörelsen kan uppfattas som ett hot i den osäkra situation som råder efter Fidel Castros död, säger generalsekreterare Edvard Agrell.

– Det är ändå en organiserad rörelse, som fått ett ansenligt folkligt stöd för sin sakfråga, lagförslaget "En kuban, en röst", som skulle möjliggöra öppna och fria val.

Eduardo Cardet greps fem dagar efter Fidel Castros död.

I en ännu obesvarad skriftlig fråga till utrikesminister Margot Wallström menar kristdemokraten Sofia Damm att gripandet är ett uttryck för "en skärpning av repressionen av de demokratiska krafterna på ön och ett tydligt exempel på hur våldet mot oppositionen fortsätter".

"Varken Fidel Castros bortgång eller Kubas öppnande mot omvärlden, däribland samarbetsavtal med Sverige, har fått regimen att lätta på repressionen av den kubanska befolkningen och oliktänkande", skriver hon.

Löfven redo kompromissa för en ny regering

Politik Socialdemokraternas Stefan Löfven är redo att försöka bilda en ny regering. Han öppnar upp för kompromisser med borgerliga partier.

Hans ovilja att viga homopar har resulterat i hård debatt

Göteborg. Den nya kyrkoherden i Mölndals pastorat, Carl Sjögren, debatteras just nu på sociala medier. Orsaken är en intervju i Mölndals-Posten, där han uppger...

Varför tiger medierna om Elidas Israelresa?

Ledare Journalistik om Israel Medieuppbådet var stort när Elida anlände till Israel i förra veckan. Från israeliska medier vill säga. Stora tv-kanaler och tidningar var på plats...

Viger inte homopar – har stort stöd i Stockholmsförsamling

Vigsel. Ytterligare en nytillträdd kyrkoherde har kritiserats för att han inte vill viga homosexuella par, Petter Sundelius i Stockholmsförsamlingen S:t...