Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

Nu bemöter kristna skolan GP:s granskning

I en artikelserie granskar Göteborgs-Posten Hällebergsskolan och Hällebergsförsamlingen i Ljungskile. Det mesta som framkommer ligger 20 år bakåt i tiden och bilden som ges är orättvis, menar huvudmannens ordförande Robert Åberg. – De lägger en matta med värdeord och målar en mörk bild.

Nyheter · Publicerad 13:00, 17 sep 2018

I huvudsak bygger granskningen på en rad personers vittnesmål om att tiden i skolan och församlingen fått dem att må dåligt. I texterna blandas beskrivningar av saker som ska ha hänt i församlingen med saker som ska ha hänt i skolan, vilket gör det svårt för läsaren att skilja verksamheterna och anklagelserna åt. 

Det är dock två punkter av kritik som återkommer kring skolan; dels att den historiskt varit för tätt kopplad till församlingen och dels att många barn och unga har mått dåligt efter att de gått på skolan och/eller varit aktiva i församlingen.

Här är skolan självkritisk och Robert Åberg säger att verksamheten såväl som reglerna ändrats sedan skolans start 1992. 

– Vi granskades så sent som förra året och fick godkänt.

Han påpekar också att församlingen gick igenom en splittring för tio år sedan då medlemmar och samtliga äldste i ledarskapet lämnade. 

– När det gäller psykisk ohälsa så vill vi möta människor som upplevt det. Berättelserna är från millenieskiftet och det är svårt för oss att kommentera enskilda fall. Där det finns smärta som beror på oss vill vi gärna be om förlåtelse där vi brustit. Vi har i dag en väl fungerande elevhälsa som vi arbetar för att förstärka ytterligare.

Man har nu anmält sig själva till Skolinspektionen, även kommunen har anmält skolan efter artiklarna. 

”Då GP framhåller att det finns en blandning av skola och huvudman samt brister i elevhälsan önskar vi Skolinspektionens oberoende granskning av detta”, skriver skolan på sin webbplats.

De lyfter fram att det finns många andra berättelser om familjer som är tacksamma för vad skolan betytt och flera tidigare elever, som gick på skolan under den period GP:s exempel rör, som i dag själva valt Hällebergsskolan för sina barn. 

”Vi önskar få en rättvis bedömning av det som nu förs fram i media.

När Världen idag är i kontakt med Robert Åberg på onsdagen är Skolinspektionen på plats för en genomgång.

Åberg har reagerat starkt på bristande kunskap hos GP kring vad som är normal karismatisk kristendom och fromhet och vad som är avarter. Till exempel beskrivs en vanlig dopceremoni som något mystiskt och konstigt. Biblisk undervisning i kyrkan om att följa Jesus och ”dö bort” ifrån sig själv hanteras i GP som något ytterst suspekt.

Han är också kritisk till språket och dramaturgin i texterna. Till exempel används uttryck som ”livlösa kroppar” och ”25 år av psykisk terror”. Det refereras återkommande till sekten i Knutby.

För att illustrera problemen med GP:s publiceringar kan följande stycke nämnas: 

”Bland Ljungskileborna har det ryktats om Hällebergsskolan och församlingen i 25 år. Lokalborna beskriver för GP hur grupper av osminkade kvinnor, klädda i långa gammaldags klänningar, gått runt i samhället med konstlade leenden.”

Styckets syfte och innehåll är i sig svårförståeligt, och Robert Åberg berättar att det dessutom kan vara hämtat från nätforumet Flashback.

Världen idag hittar följande på skvallerforumet Flashback, skrivet av en användare 2009:

”Jag har vänner i Ljungskile som oberoende har berättat om de osminkade grupperna av kvinnor som drar runt och ler konstant på ett sätt som min (ickekristna) kollegor upplever vara obehagligt”.

Rektorn Sven Magnusson valde att avgå i samband med GP:s publiceringar, det ska dock inte ses som ett medgivande av anklagelserna. Han angav som skäl att han vill att den som leder skolan ska kunna göra det utan koppling till verksamheten historiskt. 

I ett brev riktar han skarp kritik mot GP.

”Jag menar att mycket av GP:s rapportering är manipulativ, med starka värdeord, sammanblandning av skola och församling (väldigt mycket i artikeln handlar om församlingen, och dess ungdomar benämns då vilseledande som ’elever’), samt diffusa tidsangivelser (det mesta som lyfts är omkring 20 år gammalt, då en annan skollag gällde, och är svårt att bedöma med 2018 års glasögon), men det som är befogat av kritik ska inte sopas under mattan bara för att annat är falskt”, skriver han.

Också Kristna friskolerådet har reagerat. De välkomnar granskning av de kristna skolorna, men menar i ett brev som har skickats till en rad politiker att artikelserien ”har mycket övrigt att önska vad gäller sanningshalten” och att GP ”skapar en tendentiös och vinklad skildring, som lider allvarlig brist på att återge dagens verklighet på Hällebergsskolan”.

Jag menar att mycket av GP:s rapportering är manipulativ, med starka värdeord, sammanblandning av skola och församling, samt diffusa tidsangivelser.

Häxor tar till svart magi mot nyvald HD-domare

USA. Efter en turbulent utnämningsprocess har USA:s nye HD-domare Brett Kavanaugh fått ett nytt problem på halsen. En grupp "häxor" planerar att lägga en...

Utvisning av 6-åring stoppas: "Beslutet togs för snabbt"

Migrationsverket Migrationsverket stoppar tills vidare den mycket uppmärksammade utvisningen av en i praktiken föräldralös sexårig pojke till Ukraina. – Vi gick till...

Är det fritt fram för män att slå kvinnor?

Ledare Genusflummet fortsätter I helgen som gick tog Rachel McKinnon ett sprintguld i världsmästerskapen i cykling. Händelsen hade förmodligen passerat obemärkt utanför...

I Oberammergau har Jesu lidande skildrats sedan 1634

Passionsspel. Vart tionde år sätts de berömda Passionsspelen upp i sydtyska Oberammergau. 2020 är det dags igen och redan nu går flera resebyråer ut med...

Adaktusson: ”Återupprätta relationen med Israel”

Riksdagen. Israel och Mellanösterns kristna i fokus vid jungfrutal i riksdagen När Lars Adaktusson (KD) under onsdagen stiger upp i talarstolen i riksdagen för första gången är det för att efterlysa en ny svensk politik för...