I frid kan jag lägga mig ner och sova, ty du, HERRE, låter mig bo i trygghet.
Ps 4:9

Världen idag

Ett par glas vin på en fest hos kristna vänner blev början till en tragedi för den troende trebarnsmamman Mia Netz. I kölvattnet följde otrohet, missbruk och familjekatastrof. "Kristna människor borde inte hålla på med alkohol", säger Mia skarpt. Foto: Jonas Adolfsson

Mia började dricka på kristen fest

När de kristna vännerna på festen drack alkohol beslöt Mia att också smaka. Det blev starten på ett växande missbruk, otrohet och slutligen skilsmässa.– Alkoholen förstör så otroligt mycket, säger Mia Netz, som genom ett Guds under har kunnat bryta med missbruket och återförenas med maken Stefan.

Nyheter · Publicerad 00:00, 19 dec 2012

Mia växte upp i en pingstförsamling på Västkusten och visste tidigt att hon ville följa Jesus.  13 år gammal lät hon döpa sig och under tonåren var hon aktiv i kyrkan.

– Jag var väldigt lugn som person och trivdes med att vara hemma i tonåren, säger Mia.

1994 gifte hon sig med Stefan, också han en överlåten kristen. De engagerade sig i en pingstkarismatisk församling och där hade de sina vänner.

Vid ett tillfälle inbjöds Mia till födelsedagskalas hos en väninna i församlingen. Stefan låg sjuk i lunginflammation och stannade hemma med parets tre barn.

Till Mias förvåning serverades öl och vin till middagen.

– Jag tyckte att det var konstigt att flera människor som var med i församlingen satt där och drack, säger Mia.

Men när det bjöds för andra gången tackade även hon ja. Mia beskriver hur hon började skratta och upplevde en "go känsla".

En tid senare smög hon i väg till Systembolaget och köpte med sig en vinflaska hem.

– Jag ville bara testa och få den där underbara känslan igen, säger Mia som passade på att dricka när Stefan hade kvällsskift.

Besöken på Systemet upprepades och snart var det dags för krogpremiär.

Krogbesöken blev fler och nu började Mia dra sig ifrån kyrkan. Trots försök att dölja sitt drickande började Stefan snart genomskåda hustrun. Att hon även var otrogen insåg han inte.

Däremot fick han vid ett tillfälle ett bibelord från Johannes 8 om hur Jesus förlät äktenskapsbryterskan. "Jag vet att Gud vill säga något till oss om det här", sa han till Mia utan att själv veta varför.

– Någon kväll senare började hon storgråta och erkände att hon varit otrogen. Jag valde genast att förlåta henne, berättar Stefan som fick draghjälp av Jesu exempel.

Men Mia plågades av skammen och flydde åter till alkoholen. För Stefans del väntade flera år av svikna löften och nya beslut att förlåta. När paret fick sitt fjärde barn 2003 lovade Mia att börja hålla sig nykter. Men snart bar det i väg igen.

Efter hand gick det även upp för barnen vad mamman höll på med. Stefan berättar hur han under denna tid var väldigt noga med att tala väl om mamman till barnen.

Men 2007 hade man nått vägs ände. Skilsmässan gick igenom och Mia hade då haft sällskap med en annan man en tid.

Så småningom började även Stefan att ge upp hoppet. Han fick kontakt med en ny kvinna, också hon kristen.

– Men Gud fick mig att vänta på Mia, menar Stefan som aldrig blev tilsammans med kvinnan.

Samtidigt blev Mia singel och förlorade sin bostad. Av ren medkänsla – utan tanke på återförening – lät Stefan exhustrun tillfälligt bli inneboende hos honom och barnen.

– Jag fick låna en av pojkarnas sängar, berättar Mia.

Paret garvar åt den dråpliga berättelsen som skulle visa sig vara början till en ljusning.

En kväll, sensommaren 2011, tittade Stefan, hans barn och deras "inneboende" på Fireproof, en kristen spelfilm med äktenskapstema.

– När vi såg den kände vi att något hände med oss, berättar Stefan som efteråt frågade Mia om hon var redo att försöka igen.

Under krisåren hade Stefan skickat många sms med bibelord till Mia. Ofta hade hon bara upplevt detta som tjat. Men en tid innan filmkvällen hade hon fått Psalm 51 som sms. Efter filmkvällen slog hon upp detta bibelord där kung David ber en bön av omvändelse efter sitt äktenskapsbrott med Bat-Seba.

– När jag hade läst detta så hände något med mig, det var som om Gud startade något nytt i mitt liv, säger Mia och torkar tårar av tacksamhet och glädje.

– Efter detta var jag och Stefan ganska omgående överens om att börja om, förklarar hon.

De fick nu rådgivning via en präst och sedan skickade Mias föräldrar i väg paret till Levande familjers "romantiska weekend" i Vrigstad.

Den 17 december 2011 ståndade bröllop då Stefan och Mia Netz gifte om sig – med varandra. Det skedde i närvaro av de fyra barnen och nära anhöriga.

När Världen idag möter dem ett år senare är de åter i Vrigstad dit de kommit för en ny romantisk weekend. Ögonen glittrar då paret från en mobil spelar upp två låtar som Stefan skrivit och som var med på bröllopet: "Kommer du ihåg den första gång vi sågs ... Tror du inte Gud sammanfogar, och inte helar om det går sönder...".

Orden beskriver exakt den förvandling paret upplevt. Hur deras äktenskap – efter att ha raserats av alkoholen – fick en ny chans.

– Kristna människor borde inte hålla på med alkohol. De risker som det innebär är definitivt inte värda att ta, understryker Mia med skärpa i orden.

Stefan fyller på med ett allvarligt råd till kristna och kristna familjer.

– Vi kommer aldrig ifrån att våra liv påverkar andra. Det vi gör som kristna och som kristna par kan leda till att andra väljer bort tron.

Stefan och Mia känner till flera kristna par som gjort samma resa som de – via alkohol, otrohet och slutligen skilsmässa.

I paret Netz fall fick denna olycksväg sällsynt nog ett lyckligt slut. Mia är tacksam till Gud. Hon önskar att många kristna ska våga stå för en alkoholfri livsstil.

– Vi kristna ska vara förebilder, vi ska kunna visa att vi kan vara glada ändå, utan alkohol.

Jonas Adolfsson
jonas.adolfsson@varldenidag.se

Lyckan och livet har återvänt till paret Netz efter tio års helvete orsakat av alkoholen. Foto: Jonas Adolfsson

Rumänien ska flytta ambassad till Jerusalem

Israel. Som första europeiska land tänker Rumänien flytta sin ambassad i Israel till Jerusalem. Det beskedet gav ledaren för landets regeringsparti i...

I helgen möts världsledare i Dag Hammarskjölds anda

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. ”Den längsta resan är den inåt" formulerade sig Förenta nationernas andre generalsekretare, den svenske diplomaten Dag Hammarskjöld (1905–61), i hans...