Jag har kämpat den goda kampen, jag har fullbordat loppet, jag har bevarat tron.
2 Timoteusbrevet 4:7

Världen idag

Efter att ha drivit ut IS ur staden Bashiqa kunde kurdiska Peshmergasoldater sätta tillbaka korset på en kyrka 7 december. Vid juldagens mässa – den första sedan 2012 – valde en del av dessa muslimska soldater att delta. Foto: Hadi Mizban

Julen återvänder efter IS

I städer som befriats från islamistgrupper kunde kristna i helgen, för första gången på flera år, fira jul igen. – Feststämningen är fantastisk. Detta är en ny födelse för Jesus Kristus och en ny födelse för staden Aleppo, deklarerade George Bakhask, kristen ledare i staden Aleppo till Reuters.

Nyheter · Publicerad 17:18, 27 dec 2016

Hundratals personer uppges ha dansat och firat i Aleppos stadsdel Azizya, där julgranen lyste för första gången sedan 2012. Detta sedan Syriens regering i förra veckan återtagit kontrollen över hela staden.

I den gamla staden, som utgjort en frontlinje i striderna, ligger St Elias Cathedral. Där hölls på julaftonen den första julmässan på fem år. Präster ledde bland annat en bön om fred, uppger Reuters. Några dussin personer, däribland ryska officerer, deltog i gudstjänsten.

Även på andra platser i staden firade kristna julmässa, enligt George Bakhask. Långt in på natten trängdes kristna på restauranger i de stadsdelar som hållits av regeringen och som varit relativt oskadda.

Under kriget uppges antalet kristna i Aleppo ha sjunkit från 250 000 till runt 50 000. 

Julen återvände i år även till Bashiqa, en stad i Mosulprovinsen i norra Irak. Stadens kristna kunde där fira juldagsmässa i sin kyrka för första gången sedan 2013, då staden intogs av IS, skriver Expressen.

Hundratals ortodoxa kristna deltog i mässan, som hölls under beskydd av de kurdiska Peshmergasoldater som – till priset av många egna förluster – befriade staden från IS i oktober 2016.

En del Peshmergasoldater ska, enligt Expressen, även ha tagit plats i kyrkbänkarna tillsammans med de kristna på juldagen. ”En äldre soldats ansikte blöttes av tårar under bönen”, skriver tidningen. Även en muslimsk imam satt med i kyrkan, berättas det.

En präst ska under mässan också ha upptäckt en hög med biblar som han började dela ut bland besökarna.

Terrordåd och svensk finansiering

Ledare Terrorism Återigen har Europa skakats av terrordåd, nu senast i Finland och Spanien. I Finland visar polisens utredning att gärningsmannen var ute efter att...

Spanien sörjer medan polisjakten fortsätter

Spanien. Terrordåd Tre dagar efter terrordådet i Barcelona är den 22-årige man som tros ha kört skåpbilen in i människomassan på Las Ramblas fortfarande på fri fot....

Finland tystnade på söndagen

Åbo. Många frågor efter terrordåd En tyst minut hölls i hela Finland på söndagen för att hedra de två dödsoffren för fredagens knivhuggningar i Åbo. Under dagen hölls också nya förhör...