Löna inte ont med ont eller hån med hån. Tvärtom ska ni välsigna, för ni är kallade att ärva välsignelse.
1 Petrusbrevet 3:9

Världen idag

”Anmärkningsvärt beteende av utrikesministern”

Israel underblåser hat mot palestinierna i sina skolböcker. Så har en del uppfattat ett uttalande av Margot Wallström i riksdagsdebatten om palestinsk terrorism i förra veckan. – Ett anmärkningsvärt beteende av utrikesministern, säger Mikael Oscarsson (KD) som hade begärt debatten.

Nyheter · Publicerad 15:00, 13 jun 2018

Mikael Oscarsson hade skrivit sin interpellation med anledning av den palestinske presidenten Mahmoud Abbas uttalande nyligen, där han lade skulden för Förintelsen på judarna. Margot Wallström menade i sitt svar att det president Abbas sade var oacceptabelt och stötande, något man också framfört till palestinska ledarskapet. Han bad senare om ursäkt ”om människor blivit förnärmade”, och Margot Wallström såg inga skäl att låta palestinsk antisemitism påverka det stora svenska biståndet.

– Då drabbas det palestinska folket, menade hon.

Debatten hettade till när Mikael Oscarsson menade att Sverige kan spela en roll i Mellanöstern om vi börjar ställa motkrav på palestinierna för att ge bistånd. Han påpekade att Abbas bara bett om ursäkt om någon har blivit förolämpad, och inte för vad han faktiskt sa.

– Det här är bara toppen på ett isberg. Genom den palestinska myndighetens kanaler kallas judar grisar och hundar, i palestinska böcker är Israel inte med på kartan.

– Under 2016 identifierades över 130 inlägg på Fatahs officiella Facebooksida som glorifierade terrorism, sade Mikael Oscarsson och påminde om att svenska Socialdemokraterna kallar Fatah sitt systerparti.

– Vi reagerar och säger ifrån ständigt och har en kontroll, sade Margot Wallström inför riksdagens kammare, där Israels ambassadör i Sverige Ilan Ben-Dov satt på åhörarplats.

Utrikesministern efterlyste att få höra ”någon kristdemokrat” uttrycka medkänsla med de palestinier som dödats, nu senast i samband med gränsstormningen i Gaza.

– Vi får inte höra ett ord av solidaritet och medkänsla, sade Margot Wallström.

Hon avslutade med att poängtera att båda sidor har ett ansvar och med anledning av Mikael Oscarssons kritik mot antisemitismen i palestinska skolor sade hon om Israel:

– Jag vet inte hur det ser ut i en del läroböcker på andra sidan? Vad säger man, hur ser kartorna ut där? Jag vet att kartorna är viktiga i Mellanöstern. Det är viktigt att påpeka att här finns ett ansvar på båda håll att istället lära känna varandra.

– Det var ett anmärkningsvärt beteende av utrikesministern, det var så tydligt att hon inte ville prata om vad interpellationsdebatten handlade om, säger Mikael Oscarsson till Världen idag.

Han framhåller att i andra länder så straffas mördare och hamnar i fängelse, men det palestinska ledarskapet delar ut arvoden till terrorister.

– Det är allvarligt att vi har en regering som trots att våra grannländer nu reagerar på vad det palestinska biståndet går till, inte själva agerar.

Mikael Oscarssons Facebookpost om debatten har delats nära 500 gånger och fått stor spridning. Han tror att det beror på att många anser att regeringen gått för långt.

– Alla EU-länder har öppna dörrar till Israel, utom Sverige. För Kristdemokraterna är det av yttersta vikt att vi får återknyta banden till Israel och på nytt få en bra relation med Mellanösterns enda demokrati.

Världen idag har sökt Margot Wallström via hennes pressekreterare för att fråga vad hon syftade på med sitt uttalande om israeliska läromedel, men har inte fått något svar.

Jag vet inte hur det ser ut i en del läroböcker på andra sidan? Vad säger man, hur ser kartorna ut där?

Är det fritt fram för män att slå kvinnor?

Genusflummet fortsätter I helgen som gick tog Rachel McKinnon ett sprintguld i världsmästerskapen i cykling. Händelsen hade förmodligen passerat obemärkt utanför...

Häxor tar till svart magi mot nyvald HD-domare

USA. Efter en turbulent utnämningsprocess har USA:s nye HD-domare Brett Kavanaugh fått ett nytt problem på halsen. En grupp "häxor" planerar att lägga en...

Valet i Bayern slutade i en katastrof för kristsociala CSU

Nyhetskommentar Utrikeskommentar. Framgångar leder inte sällan till mättnad, lättja, självgodhet och en osund självbild. Psykologiska element som dessa finns förvisso bakom...

I Oberammergau har Jesu lidande skildrats sedan 1634

Passionsspel. Vart tionde år sätts de berömda Passionsspelen upp i sydtyska Oberammergau. 2020 är det dags igen och redan nu går flera resebyråer ut med...

Utvisning av 6-åring stoppas: "Beslutet togs för snabbt"

Migrationsverket Migrationsverket stoppar tills vidare den mycket uppmärksammade utvisningen av en i praktiken föräldralös sexårig pojke till Ukraina. – Vi gick till...