Alla som Fadern ger mig kommer till mig, och den som kommer till mig skall jag aldrig någonsin kasta ut.
Johannes 6:37

Världen idag

Kyrkornas världsråds bönevecka mot Israel

Ledare · Publicerad 00:01, 23 sep 2016

Återigen agerar Kyrkornas Världsråd, KVR, med ett israelfientligt och religiöst, närmast antisemitiskt dokument,” World Week for Peace i Palestine och Israel”. Veckan kallas bönevecka, och anordnas med avslutning 24 september. Den borde aldrig ha påbörjats. Inte för att det judiska folket och palestinaaraberna i Israel och i Judeen och Samarien (så kallade Västbanken) inte behöver våra förböner, men för att underlaget inte utgörs av ärliga böneämnen. I stället kidnappar närmast rasistiska och israelfientliga krafter i KVR:s ledning, liksom i Svenska Kyrkans, fromma ord om bön och försoning.

Redan i söndagsskolan fick vi lära oss att Gud är rättfärdighetens Gud. Vi fick lära oss att ”inte hålla fingrarna i kors” och smita, när vi bad om förlåtelse. KVR:s böneupprop är ett direkt aningslöst dokument. En skrift med falska böner dikterade bland annat av personer man själva kallar systrar och bröder i området. Den kände ersättningsteologen och palestinske prästen Mitri Raheb (mottagare av Palmepriset 2016) nämns inte som författare, men dokumentet andas hans israelhatande teologi och historieförfalskning.

Med cynisk precision tillämpar man bibelord som om de avsetts att vara lobbyistiska propagandinslag i denna sorgens stora konflikt. Man använder orden från Efesierbrevet 2:14 om att ”Gud har brutit ner den delande muren”. Man talar om den ”illegala ockupationen”, och har andra formuleringar, som om man har kopierat BDS, den internationella bojkottrörelsen mot Israel. Här lindar man in sin israelfientlighet i en illadoftande rökelse av fromma ord. Osanningens ord, vill jag påstå.

En aningslöshet i det här politiserade evenemanget ligger i felaktig, falsk eller direkt okunnig historieskrivning. Folkrättsligt är inte Judeen och Samarien ockuperat. Området erövrades 1967 från en annan ockupationsmakt, Jordanien, efter angrepp mot Israel.

Den andra aningslösheten är hyckleriet som ligger i att förfölja Mellanösterns enda demokrati Israel, men samtidigt blunda för folkmordet på kristna systrar och bröder i Irak och Iran, liksom förföljelser mot kristna i de islamistiska staterna i regionen. All världens evangelikaler borde höja sina röster i protest och helig vrede mot denna förtäckta antisemitism. För kristna är problemen tvådelade. Vi har att både söka tolka det profetiska ordet om det judiska folket, men också den politiska konsekvensen av ett hemland, Israel, för judarna. Vi välsignar Israel! Och ber om verklig fred i hela regionen.

En aningslöshet i det här politiserade evenemanget ligger i felaktig, falsk eller direkt okunnig historieskrivning.

Alf Svensson: Barnen viktigaste valfrågan

Familjepolitik. Barnens bästa måste bli den viktigaste valfrågan. Det skriver Alf Svensson i en debattartikel i Dagens Nyheter. Får vi inte trygga barn löser vi inte...

Ett skrämmande exempel på hur ekonomiska intressen prioriteras före människovärde.

Gästkrönika Bitte Assarmo I Belgien överger sjuksköterskor och socialarbetare, som specialiserat sig på palliativ vård, sitt yrke eftersom klinikerna de arbetar på har...