Herren ger styrka åt sitt folk, Herren välsignar sitt folk med frid.
Psaltaren 29:11

Världen idag

Rina Ariel gråter över sin 13-åriga dotter Hallel Yaffa Ariels kropp, vid begravningen i torsdags. Foto: Olivier Fitoussi / TT

Gäller feminismen även mördade Hallel?

Ledare · Publicerad 00:01, 4 jul 2016

Den israeliska flickan Hallel Yaffa Ariel blev bara 13 år gammal. I torsdags blev hon brutalt knivmördad av en ung palestinsk terrorist – Muhammad Taraireh – när hon låg och sov i sitt hem i Kiryat Arba. Hon var trött, eftersom hon kvällen innan hade varit på dansträning. Hallel drömde om att bli zoolog, men annars var dansen hennes liv. Bara minuterna före attacken hade hennes mamma Rina skickat ett sms till dansläraren Esther, där hon förklarade hur viktig dansklassen hade blivit för Hallel. I det återvändande sms:et beskrev dansläraren Hallel som ”fantastisk”. På begravningen talade dansläraren Esther om Hallel inför gråtande människor: ”Igår dansade du, som en vit fågel, ditt livs dans”. Det blev Hallels sista dans.

Gärningsmannen knivskar även en vakt som anlände till huset för att undsätta familjen, varpå han sköts till döds av en annan vakt. I varje anständigt samhälle skulle en terroristattack av det här slaget fördömas med kraft. När en ung, oskyldig flicka knivmördas – sovande i sitt hem – borde alla förenas, oavsett politiska hemvister eller ideologiska etiketter. Dådet är ett uttryck för blind ondska.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu var snabb med att fördöma dådet. Många hade önskat att dådet skulle fördömas även från den palestinska sidan. Kanske rentav från president Mahmoud Abbas. Men icke. Tvärtom. Enligt Palestinian Media Watch lade Fatah ut en bild på gärningsmannen strax efter dådet – på sin officiella Facebok-sida. Inga fördömanden, utan tvärtom förklarade de honom somShahid – en martyr som har dött i palestiniernas religiösa och politiska kamp. Omedelbart kommer attentatsmannens familj dessutom erhålla ett månatligt stipendium från den palestinska administrationen, vilket alla ”martyrers” familjer får. En slags bonus för väl genomfört terrorattentat, kan man säga.

I Sverige har vi en regering som påstår sig bedriva en feministisk utrikespolitik. Kort efter att den röd-gröna regeringen hade tillträtt erkände den en palestinsk stat. ”Regeringen anser att de folkrättsliga kriterierna för ett erkännande av Palestina är uppfyllda”, deklarerade regeringen på sin hemsida i samband med erkännandet. Ett av syftena var att ”stödja de moderata krafterna i Palestina och bidra till mer framtidstro ...”, förklarade man. Samtidigt passade regeringen på att höja det bilaterala biståndet till Palestina med 500 miljoner kronor, till 1,5 miljarder kronor under fem år.

Margot Wallström har tidigare hävdat att president Abbas tillhör ”de moderata krafterna” i Palestina "men att det finns aktörer som vill undergräva hans möjligheter att bidra till fred." Hon har vidare påstått att Abbas "alltid varit tydlig i sitt avståndstagande från våld". Men det är helt enkelt inte sant. Abbas själv har hyllat terrorister vid ett flertal tillfällen.

Hyllningskörerna och applåderna kommer inte bara från en och annan perifer figur, långt bort från maktens centrum i den palestinska administrationen. Fatah är Mahmoud Abbas eget parti. Hans egen rådgivare – Sultan Abu Al-Einen – sade nyligen följande: ”På varje plats där du finner en israel, skär av hans huvud”. Stipendierna till terrorister kommer från den palestinska administrationen. Och Abbas är Abbas. Mer centralt än så blir det knappast.

Hur rimmar det med en feministisk utrikespolitik att skänka stora summor bistånd till länder som hyllar dödandet av unga flickor? Det borde vara självklart för en regering med en feministisk utrikespolitik att villkora det palestinska biståndet när det är uppenbart att unga flickor dödas av indoktrinerade terrorister, påhejade av sina politiska ledare. Eller bör inte Hallel omfattas av den feministiska utrikespolitiken?

Hur rimmar det med en feministisk utrikespolitik att skänka stora summor bistånd till länder som hyllar dödandet av unga flickor?

Gud är en förbunds-Gud

Ledare Tumma inte på äktenskapet I morgon är det midsommarafton. I Sverige är det en dag med många och starka traditioner, med alltifrån midsommarstång och blomsterkrans till...

Ny podd från EFK-ledare

Premiär. En ny podd har sett dagens ljus. Det är EFK:s två nyvalda ledare LinalieNewman och Ingemar Forss som tillsammans gör podden Ett missionellt liv, och...