Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Världen idag-artikel bäddade för öronmirakel

I en secondhandbutik i Västerås fick Raza Bagheri syn på evangelisationsmagasinet Hopp. Efter att ha läst en artikel om iranska Samiras helande efterfrågade Raza förbön av butiksföreståndaren. – Den öronvärk jag haft i flera år försvann, säger han.

Vittnesbörd · Publicerad 07:01, 18 nov 2016

Det är en märkbart tagen och tacksam man som sitter och samtalar med butiksföreståndaren Eva Burenfjäll när Världen idag kliver in i secondhandbutiken som ligger mittemot Vallbykyrkan i Västerås, och som också drivs av densamma. Han väljer att kalla sig för Raza Bagheri i intervjun och vill inte få med sitt ansikte på bild. Men han vill berätta.

– Jag har varit i Sverige i väldigt många år men varit väldigt skeptisk mot kristendomen, säger han, och förklarar att han är född muslim men aldrig praktiserat sin religion.

Det var i juni som han, under ett vanligt besök i secondhandbutiken, fick en tidning med artiklar på sitt eget språk, persiska. Magasinet råkade vara Hopp – Världen idags årliga evangelisationsmagasin som 2016 innehöll texter på tre olika språk – svenska, arabiska och persiska.

– Jag blev glad att det var på mitt språk, berättar Raza som satte sig här i butikens café och började läsa.

– Efter ett tag tänkte jag: ”kan det verkligen vara sant?”. Det jag läste väckte verkligen min nyfikenhet, säger han.

Det som fångade hans intresse var artikeln om Samira, tjejen som led av tandvärk. Igenkänningen fanns på flera punkter. Hon kom från Iran, hon plågades av värk, och hon var egentligen ganska tveksam till kristen tro och Jesus.

– Jag har haft många diskussioner om tro och allt möjligt med Eva och andra här i butiken, förklarar Raza, som brukar titta in minst någon gång i veckan på vägen hem från jobbet. Han säger att det är ett perfekt stopp i uppförsbacken som ska bestigas, ett trevligt miljöombyte och – tills nyligen – ett sätt att sysselsätta sig för att slippa fokusera på sin plågsamma värk.

Eva nickar igenkännande. Hon har mött Raza flera gånger under årens lopp, och har fått många frågor om alltifrån tro till hur och varför det svenska samhället fungerar som det gör. Men den här dagen var det hon som fick en fråga.

– Jag sa till Eva: ”om det här nu är sant, kan du då be för mig?”.

Just då var det lugnt i butiken så Eva och ytterligare en kristen kvinna la händerna på Razas axlar och bad. Det var en enkel och ganska tyst bön.

Kan du beskriva vad som hände?

– Jag kände en värme, i mitt öra och i hela sidan, förklarar Raza och pekar på sitt vänster-öra och fram mot ansiktet.

Han beskriver känslan som märklig men skön. Väl hemma igen konstaterade han, förbluffad, att värken var borta.

– Jag kunde somna och sova bra, berättar Raza

På morgonen nästa dag glömde han att ta sina mediciner och på jobbet blev han rädd att smärtan skulle komma tillbaka, och bli riktigt hemsk.

– Men den kom aldrig. Kan du tro det? Den har aldrig kommit tillbaka!

Raza Bagheri hade under flera års tid använt ett slags receptbelagda örondroppar och ätit det narkotikaklassade och receptbelagda läkemedlet Tradolan. Allt för att uthärda smärtan i örat, en smärta som ibland också känts fram mot ansiktet. Värken kunde skifta i karaktär och ibland skapa ett dunkande i huvudet som gjorde att han inte klarade av att vara bland folk och i oväsen.

– Jag kom tillbaka hit till butiken efter jobbet och sa till Eva: ”du har gyllene händer. Du får bota alla!”

Både Raza och Eva skrattar åt minnet och Eva förtydligar:

– Jag kan ju inte bota någon, men jag kan be till Jesus, och vara hans utsträckta hand. Det är han som kan bota.

– Jag förstår, du är som ett verktyg kan man säga, svarar Raza.

Det inbokade läkarbesöket för att utvärdera och justera medicineringen kändes överflödigt. Raza, som inte visste hur han skulle förklara det hela, ringde in och bara avbokade.

– Vad ska man säga? Vad ska de tro om jag förklarar, någon bad till Jesus och nu har jag ingen smärta…

Hur känns det i dag?

– Jag förväntar mig ibland att det ska komma tillbaka, men nu är det flera månader sedan och jag börjar tänka att det faktiskt har hänt. Det är overkligt, men det är skillnad som natt och dag. Jag är bara så glad att vara av med eländet.

Inga mediciner längre?

– Nej, det är så skönt. Jag kan tänka bättre nu, utan värk och utan medicin.

I somras var han tillbaka i Iran, som han inte besökt sedan han flydde från kriget till tryggheten i Sverige. Med sig i bagaget hade han denna gång den bibel han fått av Eva Burenfjäll.

– Jag blev intagen på förhör på flygplatsen, men tack och lov kollade ingen i min väska, säger Raza som även besökte en kyrka i sin hemstad.

– De förklarade att när man är född som kristen så går det bra att vara kristen i Iran, men om man, som jag, är född muslim, då är det farligt att byta till kristendom.

Allvaret är tydligt när Raza Bagheri förklarar detta. Han betonar att han inte bytt religion utan att han bara vill berätta vad som hänt. Och han kastar en blick på Samira i magasinet Hopp.

– Jag förstår inte att hon vågar visa sitt ansikte. Kanske att jag är så modig en dag, att jag kan säga till alla vad som hänt.

Det är så skönt. Jag kan tänka bättre nu, utan värk och utan medicin.

Israeliska araber kan överge sin allians med vänsterkanten

Sedan staten Israels tillblivelse har de israeliska araberna identifierat sig med den politiska vänstern, för det mesta i egna arabiska partier, men...

Ännu ett förlorat tillfälle

I dag hålls en konferens i Bahrain, där de ekonomiska aspekterna av president Trumps fredsplan för Mellanöstern ska diskuteras. Trumps svärson, Jared...