Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner. Ni är mina vänner, om ni gör vad jag befaller er.
Johannesevangeliet 15:13–14

Världen idag

Urban Ringbäck lägger in en ny växel – men saktar inte ner

Efter en lång tid som föreståndare för Smyrnakyrkan i Göteborg har Urban Ringbäck nu lämnat över stafettpinnen. För Världen idag berättar han och hustrun Carina om åren som ligger bakom och delar också med sig av vad de nu blickar fram emot.

Vittnesbörd · Publicerad 07:00, 9 nov 2021

Urban Ringbäck och jag rullar in samtidigt på uppfarten till det som har varit familjens hem sedan nästan trettio år tillbaka. Inne i köket börjar Urban göra i ordning fika medan han berättar att han just har varit på en samling inför det stora ekumeniska och utåtriktade projektet ”Hjärta Göteborg”, som blir det sista han är med och gör som anställd för Smyrnakyrkan.

Fikabrickan bärs ut i solen och vi slår oss ner på en relativt nylagd träterass som Urban har byggt. Han skojar om att nya kunskaper visar sig nu när han jobbar lite mindre. Dels finns det mycket semester att ta ut, men Urban har även en mindre pastorstjänst som löper året ut för att överlämningen till efterträdaren Mats Särnholm ska bli bra.

När Carina kommer ut dröjer det inte länge innan man inser att paret har sina olikheter i personlighet och gåvor. Samtidigt bär de på många liknande intressen.

Det var just ett sådant som förde dem samman i unga år. Paret Ringbäck tar mig med på en resa till deras övre tonår. De var då bägge delaktiga i att sjunga på sjukhus och äldreboenden, och Carina var inte 17 år fyllda första gången hon och Urban blev ett par. Men relationen sattes snart på paus.

Bara något år senare skulle Filadelfia i Stockholm göra en satsning med gatumöten, vilket var vanligt på den tiden.

– Jag och Carina fick då sjunga tillsammans, och få visste om att vi tidigare hade varit ett par. Men, i slutet av sommaren var vi förlovade, berättar Urban.

Han beskriver att det var Carinas både utsida och insida som fick honom på fall.

– Carina har en förmåga att se och möta människor och låta andra ta plats. Redan på den tiden var jag lite känd i kristna sammanhang, men det var tydligt att hon aldrig var ute efter min roll, säger Urban.

Carina berättar att det så klart var kärleken till Urban men framför allt deras kärlek till Gud som gjorde att de hittade en gemensam väg framåt. Under tiden som paret hade tagit paus blev Carina sjuk, och genom åren har hon i olika grad fått leva med smärta i kroppen. Periodvis har hon därför levt ett mer stillsamt liv än vad Urban har.

– Vi behöver påminna oss om att inte jämföra oss med andra utan göra det bästa med det man själv har fått, säger Carina.

På frågan vad som har präglat Urban i rollen som pastor berättar han om uppväxten i en väckelsemiljö som gav rum för många upplevelser av den helige Ande. Samtidigt som han växte upp i en stor pastorsfamilj, som levde både enkelt och ibland fattigt, så fanns det alltid en stor hängivenhet till kallelsen hos föräldrarna.

För Urban har det därför alltid varit viktigt att behålla den enkla attityd som han såg hos sin far, och han har aldrig velat slänga sig med titlar.

– Jag minns när folk började säga ”pastorn” och jag undrade vem de pratade med. Det kändes som ett skämt, säger Urban med ett skratt.

Trots att han växte upp med en pappa som ofta fick nya pastorstjänster, varför familjen ofta fick flytta, har Urban själv bara varit i tre församlingar, och länge på varje ställe.

– Men ska man jobba länge i en församling får man ta ansvar för att inte bli en propp för det Gud vill göra. Vi behöver ta ansvar för nästa generation, säger han.

Carina tycker att det har funnits fördelar med att vara länge på samma plats, inte minst för barnen, som har fått växa upp i Göteborg. Men också att de har fått följa församlingen genom olika perioder:

– Vi har pratat en del om sådd och skörd här hemma, och hur vi har fått se olika sidor i församlingen tack vare att Urban varit så länge i Smyrnakyrkan.

Men bara för att Urban lett församlingen länge, så har det inte för den skull inneburit att vardagstempot varit lugnt.

– Nej, Urban är alltid på språng någonstans – även om han också är duktig på att se dem som ”ligger i vägkanten” emellan alla sina åtaganden. Jag har alltid haft en bild av hur han springer omkring, medan jag och barnen springer runt som yra höns för att försöka hänga med, säger Carina med ett skratt.

Men hon betonar att detta är en resa som de har gjort tillsammans.

Det är svårt att prata med paret Ringbäck utan att nämna musiken som genom alla år har varit en stor del av deras liv. Pianot är det första man ser när man kliver in i genom dörren till huset, och mot pianopallen vilar gitarren, som har varit med vid skapandet av sånger som sedan nått in i tusentals hem.

– Vi har inte blivit ett ”lovsångspar”, utan har genom åren delat ett personligt material som vi upplevt som tilltal. Genom dem vill vi förmedla tro, hopp och kärlek till andra människor, berättar Urban.

Carina berättar vidare om en sjukhusvistelse för några år sedan då hon drabbades av blodförgiftning. Läkarna försökte informera henne lugnt, men det var tydligt att det var kritiskt läge.

– Då pratade jag med Gud, samtidigt som jag satte hörlurarna i öronen och lyssnade på en musiklista som min hemgrupp hade skickat till mig, berättar Carina.

– Jag kände att lovsången bar mig. Och på samma sätt hoppas vi att vår musik får vara en del av livets alla olika skeenden för andra människor.

Paret skojar om att de har skjutit upp sin egentid, men att det nu ska tas igen. För Urbans del ser han fram emot ännu fler fisketurer med barnen.

Någon lugn framtid, där Urban växlar ner helt, verkar dock inte vara i sikte, och Carina berättar under skratt om hur han måste få utlopp för all sin energi. Bakom sig har de 29 år av engagemang i en församling som de båda bär en stor kärlek till.

Fast de pratar inte så mycket om ”församlingen”. De pratar om förvandlade liv, om möten över gränser, om förföljda och nyanlända som de har fått lära känna, och om satsningar som ledde till att nya människor hittade in i kyrkans gemenskap.

I parets ringar har de ingraverat bibelordet från Matteusevangeliet 6:33, om att först söka Guds rike.

– Det är stort att dag för dag få förtrösta på att det är så. Och jag är glad att det står där, för det har funnits dagar då vi har behövt påminna oss om det, säger Carina, och Urban håller med:

– Det finns en vardag, och långt ifrån alla dagar är glamorösa. Och det finns mycket i Guds rike, så det tar aldrig slut. Det finns alltid något att göra och när livet tar slut – det är då det verkligen börjar!

Det finns mycket i Guds rike, så det tar aldrig slut. Det finns alltid något att göra och när livet tar slut – det är då det verkligen börjar!
Vi behöver påminna oss om att inte jämföra oss med andra utan göra det bästa med det man själv har fått.

Urban Ringbäck

Ålder: 66 år.

Favoritplats: Uteplatsen på morgonen, där han får egentid med Herren.

Relationstips: Ha rimliga förväntningar på varandra och på relationen.

Övrigt: Har bland annat skrivit sångerna ”Att tjäna dig är min vilja” och “Det går en väg mot framtiden”, samt sätter på sig morgonrocken ovanpå kläderna när han är stressad och behöver varva ner.

Carina Ringbäck

Ålder: 62 år

Favoritplats: Soffan eller sängen.

Relationstips: Lita på nåden och arbeta på kommunikationen.

Övrigt: Trivs bäst med många, många levande ljus, och är en riktig skrotsamlare som ser värde i allt.

En nystart för Sverige – eller en smart uppstart på valrörelsen?

Ledare Så fick Sverige en ny regering och det politiska kaoset är för tillfället avvärjt. En... torsdag 2/12 00:10

Folkmord i Xinjiang bäddar för hård dom

Ledare Att Kinas president, Xi Jinping, nu formellt kan knytas till interneringslägren för uigurer kom... torsdag 2/12 00:10

Varje cell kommer att fortsätta hävda att vi är antingen man eller kvinna.

Ledarkrönika Man kan säga mycket om den nyliga debattartikeln i Expressen där företrädare för Liberala... torsdag 2/12 00:09

Gud är inte längre bort än att han sträcker ut sin hand till dig när du ropar.

Inför söndag Den här söndagen har kyrkoårstemat ”Guds rike är nära”. Tänker vi i tid, eller rum? Tänk, vad det... torsdag 2/12 00:00

Levande ljus är inte den största brandrisken

Säkerhet. Advent är här, en hektisk tid för brandkår och räddningstjänst. Men tvärtemot vad många tror är det... torsdag 2/12 05:00
E-tidning
Världen idag är en obunden nyhets­tidning på kristen grund. Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen

Signe delar frimodigt sin tro på Youtube

Ung Videoblogg. Signe Jansson försökte till varje pris gömma undan sin kristna tro under sin skolgång. Men en enkel...
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier