Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Urban Karlsson – en pionjär och ledare med stort tjänarsinne

Urban Karlsson har varit en del av Livets Ords församling sedan den grundades 1983. Han syns inte så ofta på plattformen och nöter heller inte kontorsstolen i onödan, utan trivs bäst ute bland människor.

Efter att ha tagit sig igenom en tuff kamp mot cancer antar han nu en ny utmaning: som fängelsepastor.

Vittnesbörd · Publicerad 11:30, 12 jun 2020

Urban Karlsson och hans fru, Margo, var med bland det tjugotal pionjärer som grundade församlingen Livets Ord, den 24 maj 1983. Efter 37 år av troget tjänande är Urban en välkänd profil i församlingen, och det är också i Livets Ords stora kyrka i Uppsala vi träffas för denna intervju.

Det finns mycket att berätta från ett ovanligt händelserikt liv, erfarenheter och intryck som gott och väl skulle räcka till en intressant och spännande bok.

– Ja, det är flera som har sagt till mig att jag borde skriva en bok, och det är väl inte omöjligt att det blir av, säger Urban och ler finurligt.

Just det soliga leendet är något som är karaktäristiskt för denne stöttande och uppmuntrande tjänare. När Urban tar fram sin mobil och visar bilder från förr finns hans soliga leende med genom olika faser av livet.

I församlingen har han blivit något av ett inventarium, och under pionjärtiden ryckte han in och hjälpte till med det mesta.

– Det var väldigt intensiva år, minns Urban.

– Jag var ledare för mötesvärdarna, hade hand om konferensplanering med många volontärer, skötte nyhetsbrevet och jobbade med diakonin. Några år efter starten var det dags för det stora kyrkbygget, vilket också krävde stora insatser. Stundtals blev det en svår balans mellan församlingstjänsten och privatlivet.

Urban framhåller att gränsdragningarna blivit viktigare med åren. Familjen, med Margo och de tre barnen, Johannes, Victoria och Ruth, och numera även sonhustru och två barnbarn, betyder väldigt mycket för honom, försäkrar han.  

Påhoppen och turbulensen som den nya församlingen utsattes för bidrog också till att de aktiva medlemmarna sammansvetsades i sin kallelse och sitt uppdrag.

Urban sticker inte under stol med att de i sin ungdomliga entusiasm och brist på erfarenhet också gjorde misstag och att vissa kom i kläm. Men i det stora hela är han tacksam och glad över allt han fått vara med om under dessa år av genombrott och utveckling.

– Jag är så tacksam för att Ulf Ekman lydde Herren och startade denna församling, och för alla trogna medlemmar som arbetat skuldra vid skuldra, säger han.

– Gud öppnade dörrar och vi stod redo och fick uppleva en stark expansion, först lokalt och sedan internationellt. När kommunismens murar föll i Europa öppnades dörrarna till ett mäktigt genombrott för evangeliet, framför allt i Ryssland. Under hela 90-talet fokuserade vi starkt på mission och fick se mycket hända.

Urban berättar fängslande om flera märkliga gudsingripanden och mirakler som han sett på nära håll – men dem sparar vi till den kommande boken …

Som omsorgs- och distriktspastor har Urban skaffat sig en omfattande kontaktyta och kommit människor nära i deras mest utsatta ögonblick i livet: sjukdom, ensamhet och sorg. Visst har han predikat och undervisat också, men det mesta av tiden har han inte spenderat i talarstolen eller på kontoret, utan ute bland människor i deras vardag.

– Mitt område är främst diakoni, sjuk- och hembesök, och jag har förrättat många begravningar under åren. Det är viktigt att de som inte orkar gå till kyrkan får känna att de inte är bortglömda. Där har vi alla ansvar som medmänniskor, och Gud är med i detta. Jesus själv identifierar sig med de utsatta – det vi gjort mot en av dessa minsta har vi gjort mot Jesus själv.

2018 drabbades Urban själv av sjukdom och fick då många bevis på församlingens stora kärlek, från de yngsta till de äldsta. Det var strax före jul 2017 som Urban upptäckte en knöl på halsen. När han berättade om detta för människor i sin närhet var det flera som rådde honom att snarast söka vård.

I dag är Urban oerhört tacksam att han kom till en läkare som var noggrann och inte lämnade något åt slumpen. Urban remitterades till ytterligare en undersökning och proverna visade på elakartad lymfkörtelcancer. Akut tvingades han genomgå flera krävande behandlingar med cellgifter, då hela immunförsvaret slogs ut.

Urban uttalar sig mycket uppskattande om den läkare som ansvarade för hans behandling.

– Anna Laurell är en erfaren läkare, och hon dolde inte på något sätt att det skulle bli tufft, men hon ingav också hopp. Hon konstaterade att, för ett antal år sedan hade denna diagnos troligen inneburit en dödsdom, men att det nu finns medel att bekämpa den med.

Som läkaren sagt innebar cellgiftsbehandlingen jobbiga dagar för Urban, då han kräktes, blev trött och infektionskänslig och tappade håret.

Men mitt i allt upplevde han också Guds närvaro, som en följd av förböner från kända och okända, inte bara i den egna församlingen utan även från församlingar och privatpersoner på olika håll i världen. Urban får tårar i ögonen när han berättar om all den kärlek han möttes av.

– Gud kom så nära genom de löften han gett och som gav mig en fast grund att stå på. Jag kände att Gud finns på riktigt, att han älskar mig och att jag vilar i hans hand. Förböner och personliga hälsningar styrkte mig och gav mig mod.

I en mapp i sin mobil har Urban sparat alla uppmuntrande bibelord han fick ta del av under den här tiden, och han läser högt från kapitel 27 i Psaltaren: ”Om en här belägrar mig räds inte mitt hjärta, om krig bryter ut mot mig är jag ändå trygg … Han gömmer mig i sin hydda på olyckans dag, han beskyddar mig … Jag är viss om att få se Herrens godhet i de levandes land.”

– Mitt relativt snabba tillfrisknande var en kombination av Guds nåd och kraft, den goda medicinska vård jag fick och alla förböner och löftesrika bibelord som bar mig, säger han.

– Under hela sjukdomsperioden var jag öppen med människor hur jag hade det. Erfarenheterna från mitt dagliga arbete har lärt mig att det är viktigt att ge utrymme för stöd utifrån.

– Det jag gått igenom har också varit till nytta, när jag själv möter människor i utsatta situationer, tillägger han.

Efter sex månader var cancern besegrad och Urban kunde successivt återvända till sina arbetsuppgifter under hösten 2018.

Nu har det gått lite mer än ett år sedan dess och Urban har, som nybliven 60-åring, gått in i en för honom helt ny typ av tjänst – som fängelsepastor på halvtid på anstalten Salberga i Sala, som är en av de högst säkerhetsklassade anstalterna i Sverige, där tungt belastade kriminella avtjänar långa fängelsestraff.

– I Bibeln läser vi att Jesus identifierar sig med dem som är fattiga, sjuka eller sitter i fängelse, och när vi sträcker oss ut till dem, så är det som om vi betjänade Jesus själv.

– Jag ser det som min främsta uppgift att vara ett lyssnande öra. Internerna är redan dömda, och jag finns inte där för att döma dem ytterligare, utan vill vara öppen för deras frågor och ta dem på allvar, förklarar Urban.

För honom har det alltid varit viktigt att röra sig utanför kyrkans väggar, och nu har Herren öppnat en dörr att nå innanför fängelsemurarna.

Men han är också glad över att få vara kvar på halvtid i sin församlingstjänst.

– I varje möte med människor är det viktigt att se individens värde. Även om ingen skulle lägga märke till det som just du gör för någon annan, så gör det ändå. Allas plats är inte på scenen, men det finns en plats för alla.

– Det vi gör av kärlek och i en relation med Jesus har ett evigt värde, poängterar Urban.

Avslutningsvis tillägger han:

– Just nu längtar jag, som så många andra, att coronapandemin ska lägga sig och att vi kan träffas mer normalt, äntligen få mötas igen!. Då ska jag åka till Örnsköldsvik, där två av våra barn och barnbarnen Joel och Esther bor. Där ska vi ha tårtkalas och fira min 60-årsdag.

Gud kom så nära genom de löften han gett och som gav mig en fast grund att stå på. Jag kände att Gud finns på riktigt, att han älskar mig och att jag vilar i hans hand.

När vetenskapen blir ideologisk är den farlig

Ledare Vetenskapens betydelse för vår civilisation går inte att överskatta. På område efter område... onsdag 23/9 00:00

Hur blir jag bättre på att lyssna på min fru?

Familjefrågan. Jag har ett problem. Min fru och flera andra blir lätt irriterade på mig för att de upplever att... onsdag 23/9 00:00

Lidandet inför tyst Gud

Böneskolan Jobs bok är troligen Bibelns äldsta bok, med det urgamla temat om den oskyldiga människans lidande.... tisdag 22/9 00:10
E-tidning
Senaste magasinen

Var muslim – i dag läser hon till pastor

Ung. När Elnaz Moradis familj flyttade till Sverige från Iran krossades deras framtidsdrömmar av ett...