På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Samuel gick från ett liv i nöd till ett liv i Guds överflöd

Han hade provat allt: träning, nytt umgänge, medicinsk behandling och rehabilitering. Men inget hjälpte den misshandlade drogmissbrukaren.

Så en dag fick Samuel Johansson en bok som kom att förvandla hans liv.

Vittnesbörd · Publicerad 06:30, 17 nov 2020

Falköpingsbon Samuel Johansson hade föräldrar som älskade honom, men med alkoholproblem i hemmet blev det en barndom präglad av oro och rädsla. Det ledde till att han själv tidigt hamnade snett.

– Jag testade droger för första gången som 14-åring och blev fast på en gång. Drogerna gjorde att jag kände mig bra, knuten i magen försvann, berättar Samuel.

Trots fördelarna fick han också uppleva drogernas baksida flera gånger, på olika sätt och både hemma och i utlandet. När han berättar om när han som 18-åring hamnade i fängelse i Grekland, kan man nästan tro att han levde i en annan tid.

– De kastade in mig i en grotta där vi bara fick vatten och bröd. Det var rått och kallt, och vi var flera utlänningar som delade på en madrass.

Räddningen för Samuel den gången var att den svenska ambassaden blev inkopplad och att hans mamma betalade 10 000 kronor i borgen. Därmed slapp han ytterligare tre månader i grottan.

– Jag lovade att jag skulle få ordning på mitt liv efter det, säger Samuel, men erkänner att han brukade lova sin mamma detta varje gång han vaknade upp på sjukhuset.

Men att bosätta sig i Stockholm som 19-åring blev inte precis som vare sig Samuel eller hans mamma hade hoppats.

– Det tog inte lång tid innan jag sökte mig tillbaka till drogerna och allt rullade på med ett större missbruk än förr.

Eftersom Samuel sålde droger och utnyttjade sitt försäkringsbolag kunde han leva som om pengarna flödade kring honom. Fjorton år senare, 2011, flyttade han tillbaka till Falköping. Han hade fått två söner och önskade flytta hem för att få hjälp av sina föräldrar. Han och hans partner valde dock att bo isär.

– Några av grannarna i höghuset där jag bodde var missbrukare. Ofta när jag och barnen var på lekplatsen var de också där. Barnen blev skrämda så jag sade till grannarna flera gånger att de skulle skärpa sig.

Tyvärr föll inte tillrättavisningen i god jord, något som ledde till att Samuel februari 2012 blev utsatt för sadistisk misshandel i sitt eget hem.

– De stormade in i lägenheten och stampade på mitt huvud i omkring 20 minuter. Efteråt släpade de min mer eller mindre livlösa kropp upp på köksbordet och började skära i mig med knivar, berättar Samuel med en förvånansvärd mild röst, trots berättelsens dramatik.

Just som Samuel trodde att han skulle dö kom polisen inspringande med vapen medan de skrek, ”Polis!”.

– Jag har väl aldrig blivit så glad över att höra ordet ”polis”, säger Samuel, fortfarande lika mild och lugn.

Gärningsmännen hamnade i fängelse, men kvar var Samuel som blivit traumatiserad av händelsen. Han utvecklade PTSD (posttraumatiskt stressyndrom) och valde att sova med kläder och skor på, så att han var klar att fly om något skulle hända.

– Det är en fruktansvärd stressjukdom, påpekar Samuel, och tillägger:

– Det syns nämligen inte utanpå hur det känns inuti.

Det blev knappast bättre av att han förlorade vårdnaden av barnen, eftersom det inte ansågs vara tryggt för dem att bo hos sin pappa. Han kände sig nedtryckt och stämplad av såväl familjen som myndigheter och samhället.

Resultatet blev att Samuel började konsumera ännu mer droger och livet gick bara neråt.

– 2015 blev jag skjuten i huvudet och fick amputera bort ena ögat. Och året efter blev jag knivhuggen i ryggen, berättar Samuel, som trodde att han skulle även dö den gången.

I januari 2019 gick det så långt att han hamnade i en övergiven källare med råttor. Mat hämtade han från containrar. Samuel kände sig både hopplös och värdelös.

– Jag hade förlorat kontakten med alla jag kände och klarade inte att i egen kraft ändra mitt liv, säger Samuel.

– Jag tyckte jag hade sökt alla vägar till bot och bättring, men inget hjälpte mig att ändra mitt liv.

Men den 12 mars skulle saker äntligen börja vända för Samuel.

Han skulle bara gå en sväng till Ria-Hela människan för att värma sig lite. Där stod det en präst som läste från Sebastian Staksets bok Bara ljuset kan besegra mörkret. Det slutade med att Samuel fick boken.

– Jag läste den och insåg att jag läste om en som hade fått sitt liv vänt upp och ner.

Samuel skrev sig sedan in på ett behandlingshem, och dagarna gick utan att han kände sig lika beroende längre. En kort tid senare valde han att påbörja ett 12-stegs program för att bli drogfri.

– Jag kände att jag blev upplyft.

Riktigt lika upplyft kände han sig däremot inte då han söndagen den 5 maj insåg att hans cykel hade blivit stulen, av en på behandlingshemmet. Hans uppgörelse med den skyldige slutade med att han blev tillsagd av personalen att lugna ner sig, och arg och sur traskade han ut för att beställa droger.

– Precis när jag lagt på luren till langaren tittade jag upp och upptäckte att kyrkdörrarna till S:t Olof stod öppna, något de inte brukade göra.

I samma ögonblick som han klev in i kyrkan stod en kvinna och läste ut välsignelsen.

Samuel bröt ihop och grät länge.

– Plötsligt kunde jag känna något, berättar Samuel, som finner det svårt att beskriva känslan.

– Det kan inte jämföras med de bästa drogkickar.

Nästa söndag var Samuel tillbaka i kyrkan, som en ändrad man. Han började med flera nya intressen, bland annat att måla, odla blommor och lyssna på musik med uppmuntrande innehåll.

– Helt plötsligt började jag fyllas med en lust att lära mig mer om Gud också. Jag som tidigare hade tänkt att kristna inte var förankrade i verkligheten.

Kort därefter fick han höra om ”Det finns hopp”-kampanjen, som skulle arrangeras i Sävsjö. Samuel hyrde en stuga och åkte dit ensam, även om han inte kände någon som skulle dit.

– Trots att jag kom från en annan värld kände jag, ”här hör jag hemma”, berättar Samuel.

När han gick för att söka upp en toalett fann han sig plötsligt stående ansikte mot ansikte med Sebastian Stakset. Samuel, som blev både chockad och glad, gick fram och gav Sebastian en kram och tackade för hans bok.

– Då sade han: ”Bror, Jesus älskar dig.” Först då förstod jag, att jag blev frälst den där söndagen, den 5 maj.

Sebastian introducerade sedan Samuel för Joel Sjöberg, förlagschef för Sjöberg förlag, som stod bakom satsningen med spridningen av Sebastian Staksets bok i Stockholm. Det visade sig att Joel hade hyrt stugan bredvid Samuels. Mötet resulterade i att Joel fick döpa Samuel och senare också filma hans vittnesbörd, som nu ligger både på Facebook och Youtube.

– I dag är mitt liv fantastiskt. Jag har gått från ett liv i nöd till ett liv i överflöd, där även relationen till mina barn har upprättats, berättar Samuel, och påpekar att den viktigaste förändringen ändå är att han själv har blivit upprättad.

– Jag har blivit helad från alla skador jag hade. Det fysiska helandet kom när jag blev en kristen, medan självförtroendet växte allteftersom jag började känna mig älskad, viktig och värdefull.

När Samuel tänker på oddsen han hade emot sig med alla trauman, PTSD-diagnosen och stämpeln han fått, kan han inte annat än att ge Gud äran.

– Det är ett mirakel som bara han kan göra.

Numera är Samuel själv livstegsledare för ett 12-stegsprogram i Falköping och han reser ofta runt och berättar sitt vittnesbörd.

– Jag har en funktion och en mening med mitt liv. Nu vågar jag göra saker som jag aldrig har provat förut, säger Samuel, och avslöjar skrattande att han även har anmält sig till en danskurs i boogie woogie.

Plötsligt kunde jag känna något. Det kan inte jämföras med de bästa drogkickar.
Det fysiska helandet kom när jag blev en kristen, medan självförtroendet växte allteftersom jag började känna mig älskad, viktig och värdefull.

SR-reporter i relation med ”säkerhetshot”

Islamism. En journalist som fram till i höstas arbetade på Ekot-redaktionen på Sveriges Radio och som bevakat... onsdag 5/5 20:00

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Minnen från Förintelsen ska samlas in till nytt museum

Historia. Forum för levande historia påbörjar nu en landsomfattande insamling av minnen kopplade till... torsdag 6/5 06:00

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Ilska efter krönika om Ebba Buschs klädval

Medieetik. KD-ledaren Ebba Buschs ”åtsittande, vita klänning är tydligt sexualiserande”, skrev Boel Ulfsdotter... onsdag 5/5 16:04
E-tidning
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier