Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

”Plattfoten försvann efter förbön”

Plattfoten försvann på ett ögonblick när Matias fick förbön i Pingstkyrkan i Seinäjoki. – Sedan dess har jag kunnat åka skateboard och spela ishockey – utan minsta problem, säger den lycklige 18-åringen.

Vittnesbörd · Publicerad 11:55, 30 sep 2016

Som liten pojke upptäckte man att Matias Vähätiitto hade så kallad plattfot, det vill säga att valvet under hans fötter var helt platt. För att försöka träna bort problemen och bygga upp fotvalvet fick han olika övningar från sjukgymnasten. Ett särskilt inlägg i skon skulle också bidra i processen.

– Jag skaffade inlägget och gjorde övningarna och höll på med detta år efter år. Men det blev på sin höjd lite bättre, säger Matias, en skön kille som möter Världen idag i hemstaden Seinäjoki.

Inläggen i skorna var i själva verket mycket obehagliga och orsakade smärta. Matias beskriver smärtan som en brännande känsla.

– Efter en lång promenad var det som om någon högg en kniv i foten, säger han.

Minst lika svår var den inre smärtan; att inte få göra det han älskade, nämligen att åka skateboard och spela ishockey. Ibland försökte han ändå, men tvingades, efter 10–15 minuter, att sluta. Smärtan var för stor, förklarar Matias. Efter tio minuters vila kunde han sedan fortsätta lite till men med obehag.

– Jag kunde aldrig njuta, säger han med en uppgiven gest.

Matias hade vuxit upp i en kristen familj och hade som liten en självklar tro på Jesus. Men vid 13 års ålder drabbades han av depression. Han berättar hur han bad till Gud, men att hjälpen tycktes utebli. I stället mådde han bara sämre, något som fick Matias att ta ett steg bort från Gud. Han fortsatte dock att hänga i kyrkan. Vid ett tillfälle följde han även med på en resa till Spanien och där upplevde han ett Guds tilltal.

– Det fick mig att öppna mitt hjärta mot Gud igen, säger Matias som nu lät döpa sig.

Men sin plattfot fick han leva med. Hemma i församlingen, pingstkyrkan i Seinäjoki, såg han ibland andra människor bli helade från sjukdomar. Förbön för sjuka erbjöds även då församlingen sommaren 2015 hade besök av pastor Scott Thompson. Denne delade bland annat ett så kallat kunskapens ord om att någon hade problem i sitt fotvalv. Matias skälvde till. Kunde det gälla honom? Skulle han våga tro att Gud kunde bota hans plattfot? ”Nej, jag tror inte att han gör det, men jag har ju inget att förlora”, tänkte han och gick fram för att ta emot förbön.

En man i församlingen kom nu fram till Matias och frågade vad som var hans behov. Han berättade då om sitt problem med plattfot.

– Mannen bad en enkel bön för mig, kanske i 15 sekunder. Under den stunden kände jag hur Gud rörde vid mina fötter med sin hand. Jag kände också hur fotvalvet långsamt började ta form. Och jag tänkte ”wow, wow, Gud har helat mig”, berättar han strålande av lycka.

På frågan om någon i samlingen hade upplevt helande under förbönsstunden klev Matias fram till plattformen. Där fick han ta av sig skorna och testa om hans plattfot verkligen blivit helad. Inför hela kyrkan kunde han nu konstatera faktum: fotvalven som tidigare varit platta hade nu en helt perfekt hålfot!

– Efter detta har jag kunnat åka skateboard och spela ishockey utan minsta problem. Gud har sannerligen helat mig! deklarerar han.

Mattias är upprymd, kan inte hålla glädjen tillbaka.

– Wow, wow, utbrister han. Jag är så tacksam till Gud. Jag som knappt trodde att något skulle hända när de bad för mig. Ändå hände det. Wow! säger han en gång till.

Han berättar hur helandet ytterligare har förstärkt hans kärlek till Jesus.

– Jag har kommit så nära Gud. Numera börjar jag varje dag med bön och att läsa Bibeln, berättar Matias som fått en allt större längtan efter att få tjäna Gud.

– Jag är som en jättelik eldslåga på insidan, förklarar han och gör ett maffigt ljud med munnen.

Sitt andliga hem har han i pingstkyrkan i Seinäjoki, en församling som levt i ett väckelseskeende ända sedan 2001.

– Människor som kommer hit känner verkligen att Gud är här. Och många har tagit beslut om att följa Jesus. Själv är jag fullständigt ”on fire”, säger Mattias med ett nytt effektfullt mun-ljud.

– Jesus är helt underbar, utbrister han. Jag är så tacksam till honom!

Mannen bad en enkel bön för mig, kanske i 15 sekunder. Under den stunden kände jag hur Gud rörde vid mina fötter med sin hand. Jag kände också hur fotvalvet långsamt började ta form.

Matias Vähätiittos vittnesbörd ingår i en serie artiklar från den kända väckelseförsamlingen i Seinäjoki i västra Finland. Väckelsen startade med en "andeutgjutelse" 2001 och har resulterat i otaliga omvändelser och många helanden.

Ebba Busch Thor ska gå i Prideparaden

Politik. KD-ledaren Ebba Busch Thor ska gå i årets Prideparad i Stockholm, trots att hon själv tidigare riktat kritik mot evenemanget. Det beskedet ger hon i...

Kristnas kallelse är inte att vara bekväma

Ledare Abortfrågan. Frågan om abort vill inte försvinna. Högljudda diskussioner är ett återkommande fenomen, men sällan med ökad klarhet som följd. Tvärtom är...